Home materiaal Vliesbehang; alles wat je moet weten!

Vliesbehang; alles wat je moet weten!

Door Marieke
Vliesbehang | Dit moet je weten!

Wil je je woonkamer opnieuw behangen? Vliesbehang is dan een uitstekende keuze. Dit behangsoort kent vele voordelen ten opzichte van klassiek behangpapier. In dit artikel vertellen wij je wat vliesbehang precies is, welke voordelen het heeft en hoe je deze op de muur aanbrengt.

Wat is vliesbehang?

Vliesbehang wordt ook wel snelbehang genoemd omdat het heel gemakkelijk is om aan te brengen op de muur. Vliesbehang bestaat uit een papieren of vinyl toplaag, ook een “vlies” genoemd.
Het is gemakkelijk aan te brengen, je kunt het zelfs rechtstreeks van de rol op de muur plakken, zonder dat je een behangerstafel nodig hebt. Als je een muur eenmaal behangen hebt met snelbehang, dan kun je het ook steeds overschilderen in een andere kleur.

Wat zijn de voordelen van vliesbehang?

Eén voordeel hebben we al genoemd; vliesbehang is overschilderbaar. Je kunt je muur steeds weer een ander kleurtje geven als je de oude kleur zat bent. Maar dit behang kent nog veel meer voordelen:

  • Vliesbehang is zeer eenvoudig aan te brengen. Ook als je geen ervaring met behangen hebt, dan lukt het je al snel.
  • Je hebt geen behangtafel nodig. Je smeert de lijm op de muur en plakt het behang ertegen.
  • Na het aanbrengen van de lijm zal het behang niet krimpen, het vlekt niet en het vertoont geen blaasjes.
  • Vliesbehang scheurt niet tijdens het aanbrengen.
  • Kleine oneffenheden kun je met vliesbehang makkelijk verdoezelen.
  • Je kunt je muur direct verven, haarscheurtjes zullen echter zichtbaar blijven. Als je eerst een vliesbehang plakt, zul je die haarscheurtjes niet zien.
  • Dit behang is ook weer makkelijk te verwijderen.

Wat zijn de nadelen?

Elk voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel. Zo ook met vliesbehang, want dit behang kent ook een aantal nadelen.

  • Vliesbehang kan doorschijnend zijn. Het is dus aan te raden om de onderliggende muur eerst een egale kleur te geven, het liefst zo licht mogelijk. Heb je een donkere kleur behang? Verf dan de onderliggende muur in een wat donkerdere kleur. Dan vallen de naden ietsje minder op mocht je het niet helemaal strak tegen elkaar geplakt hebben.
  • Snelbehang is wel wat duurder dan gewoon behangpapier.

Welke soorten vliesbehang zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten vliesbehang. De soorten die verkrijgbaar zijn zetten we voor je op een rijtje.

Effen vliesbehang

Dit type behang is enorm populair omdat het een effen en gladde structuur heeft. Het is toepasbaar in elke ruimte en het grote voordeel is dat het enorm geschikt is om te beschilderen. Dit behang is zeer sterk en is nauwelijks aan slijtage onderhevig. Het wordt dan ook zelden van de muur afgehaald.

Gestructureerd vliesbehang

Eigenlijk zegt de naam het al; in dit behang zit een structuurtje. Een patroon of reliëf. Ook dit behang met structuur is zeer makkelijk overschilderbaar.

Decoratief vliesbehang

Decoratief vliesbehang vervangt steeds meer en meer het klassieke behangpapier met een motief. Het motief is al op de rol gekleurd en zorgt voor iets unieks op je muur. Je hoeft het behang dus niet te schilderen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om voor één muur een decoratief behang te gebruiken wat een echte eye catcher in je huis zal zijn. De andere muren kun je dan voorzien van een effen of gestructureerd vliesbehang.

Vliesbehang aanbrengen; zo gaat dat!

  1. Het is als eerste van belang om de ondergrond goed voor te bereiden. Vliesbehang kan soms wat doorschijnend zijn, dus het is belangrijk dat de muur daaronder een egaal kleur heeft.
  2. Als dat klaar is, en de muur is goed droog, dan kun je het behangplaksel voorbereiden. Let er wel op dat je behanglijm koopt dat geschikt is voor vliesbehang. Maak de plaksel klaar volgens de gebruiksaanwijzing, of koop kant-en-klare behanglijm.
  3. Zet met een waterpas een loodrechte lijn op de muur. Hier kun je de eerste baan tegenaan plakken.
  4. Vervolgens breng je de lijm met een speciale roller op de muur. Niet de hele muur, maar ruim een baan. Als je te ver vooruit de lijm op de muur smeert, dan heb je kans dat het lijm al is opgedroogd voordat je het behang op de muur plakt.
  5. Nu kun je een baan behang op de muur plakken. Begin daarbij bovenaan en houdt een centimeter of 5 overlap. Plaats de eerste baan recht langs de loodlijn. Veeg de baan met een behangborstel tegen de muur. Houd ook onderaan een centimeter of 5 overlap. Nu druk je met een behangspatel het behang stevig tegen de muur.
  6. Snijd met een stanleymes de bovenkant en onderkant af. Houd daarbij het mes zo vlak mogelijk op het behang.
  7. Behang op deze manier je hele muur.

TIP: Begin altijd vanaf de raamkant te werken, dan vallen de naden het mist op.

Snelbehang verwijderen; zo doe je dat!

Niet alleen het aanbrengen van vliesbehang is een eenvoudig klusje, ook het verwijderen gaat probleemloos. Je trekt heel makkelijk baantje voor baantje van de muur af. Je gaat als volgt te werk:

  • Steek met bijvoorbeeld een plamuurmes een hoek van het behang los. Bovenin.
  • Trek, via deze losse hoek, zo het behang van boven naar beneden van de muur af.

Lees ook: Behang met een patroon; tips

Vliesbehang aanbrengen, zo doe je dat!

Wat is het verschil tussen vliesbehang en glasvezelbehang?

Het is een veelgemaakte verwarring die gemaakt wordt; glasvezelbehang en vliesbehang zijn twee verschillende soorten behang. Wat is het verschil tussen vliesbehang en glasvezelbehang? We leggen het je uit.

Snelbehang bestaat uit meerdere laagjes, waarvan de onderste laag over het algemeen van dun glasvlies is gemaakt. De laten daarboven bestaat uit bijvoorbeeld vinyl of papier.

Glasvezelbehang is geheel gemaakt van glasvezel. Glasvezelbehang is ontzettend sterk, maar het nadeel is dat het kleurloos is, best wel prijzig en lastig aan te brengen of te verwijderen.

Let er ook op dat je voor beide soorten een andere behanglijm nodig hebt. De lijm voor glasvezelbehang is van een heel andere structuur dan lijm voor vliesbehang.

Milieuvriendelijk

Niet elke behangsoort is even goed voor het milieu. Vliesbehang is echter wel een goede keuze. Het bevat namelijk nauwelijks milieuschadelijke stoffen en is biologisch afbreekbaar en duurzaam. Ook als je het gebruikt als onderlaag voor verf gaat het jarenlang mee en kan er steeds weer een nieuwe laag op worden aangebracht.

Lees ook: Behang verwijderen; een stappenplan + tips
Lees ook: Zelf behangen; dit heb je allemaal nodig

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.