Home Klustips Behang verwijderen; een stappenplan + tips

Behang verwijderen; een stappenplan + tips

Door Marieke
Behang verwijderen; zo doe je dat!

Zijn je muren toe aan een nieuw behangetje? Wordt het tijd dat je ouder wordende zoon of dochter een nieuwe kamer krijgt met een behangetje dat past bij de leeftijd? Voordat je een kamer opnieuw gaat behangen is het belangrijk dat je het oude behang eerst van de muren verwijdert. Behang verwijderen is best een lastig en tijdrovend karwei. In dit artikel geven wij je een stappenplan hoe je het beste een behangetje van de muur kunt verwijderen. Ook geven wij je de aandachtspunten per type behangpapier. Want elke behangpapier vraagt weer zijn eigen methode.

Benodigdheden

Stap 1: Voorbereiding

Behang verwijderen en rommel, lijmresten en water gaan één op één samen. Daarom is een goede voorbereiding van belang om schade en nog meer werk te voorkomen. Schuif meubels naar het midden van de ruimte. Plaats een afdekzeil of vuilniszakken op de vloer op de plek waar je aan de slag gaat. Ook is het belangrijk om de stopcontacten en lichtschakelaars goed af te dekken. Bij het verwijderen van het behang heb je immers water nodig.

Stap 2: Behang losweken met water of stoom

Houd een emmer water en een spons bij de hand en maak de muur goed nat. Laat het water eventjes in het behang trekken zodat het daarna wat beter los zal komen.

Soms zit behang hardnekkig vast aan de muur. Een behangafweekmiddel is ook heel geschikt om te gebruiken. Dit middel verdun je met water (volgens de aanwijzingen op de verpakking) en breng je ook met een spons aan op de muur. Laat het enkele minuten intrekken.

Naast water en behangverwijderaar zijn er nog een aantal huis-tuin-en-keuken-middeltjes die je kunt gebruiken; zo kun je wasverwachter of afwasmiddel verdunnen met water en daarmee je muren nat maken.

Heb je een heel groot oppervlakte? Dan is ook een behangafstomer een optie. Deze afstomer vul je met water en wacht vervolgens tot het water op temperatuur is. Plaats de stoommond op de muur, begin bovenaan in de hoek, en houd deze enkele minuten op dezelfde plek. De stoom weekt het behang los waardoor het makkelijker te verwijderen is.

Stap 3: Behang verwijderen

Nu kun je beginnen met het verwijderen van het behang. Als het behang goed doorweekt is, kun je het vlot van de muur trekken. Wat moeilijkere stukjes? Gebruik dan een behangafsteker of een plamuurmes.

TIP: Wissel stap 2 en 3 steeds met elkaar af en verwijder het behang per 1 of 2 banen. Maak nooit een muur in één keer helemaal nat.

TIP: Er komt veel nat behangpapier op de grond te liggen (op het afdekzeil). Ruim dit ook met enige regelmaat op en stop het in een vuilniszak.

Lees ook: 10 tips voor behangen

Behang verwijderen met plamuurmes

Stap 4: Muur bijwerken

Balen; het kan zijn dat je met je afsteker of plamuurmes een stukje van de muur los haalt. Maak je geen zorgen, je muur kan zo weer bijgewerkt worden met muurvuller. Als je klaar bent met behang verwijderen, dan werk je alle plekjes op je hele muur bij met muurvuller. Als het goed droog is, kun je de plekjes nog licht opschuren tot je weer een gladde muur hebt.

En nu is de hele muur gereed voor een nieuw behangetje.

Soorten behangpapier

Heb je klassiek behangpapier op de muur zitten? Dan is water of een afweekmiddel meestal voldoende om het behang eraf te krijgen. Vinylbehang bestaat uit twee lagen. Vaak komt het bovenste laagje perfect los, maar het onderste laagje is er meestal niet af te krijgen. Met een behangperforator kun je gaatjes in het behang maken waardoor het makkelijker te verwijderen is. Vliesbehang is ook heel makkelijk te verwijderen. Vaak is het zo dat je even een hoekje los moet zien te krijgen en dat je vervolgens de hele baan er zo goed als in één keer vanaf kunt trekken.

Glasvezelbehang? Die is het lastigst. Gebruik een goede behangperforator, maar ook een behangafstomer om het behang los te krijgen van de muur.

Lees ook: Waarom kiezen voor behang op de muur
Lees ook: Zelf behangen; dit heb je allemaal nodig

Related Posts