Home Klustips Behang met een patroon; tips

Behang met een patroon; tips

Door Marieke
Behang met een patroon zo doe je dat

Je hebt een ontzettend leuk behangetje uitgezocht voor de woonkamer of de slaapkamer. Dit behang bevat alleen een patroon en je ziet er een beetje tegenop om dit behang op de muur te plakken. Gaat het mij lukken om dit behang precies zo op de muur te krijgen dat het patroon met een patroon perfect uitkomt? Ja, je moet inderdaad precies en secuur te werk gaan. Nee, het is niet moeilijk. Vooral niet als je met deze tips aan de slag gaat.

Tips inkopen van benodigdheden

Als je behang en andere benodigde spullen gaat inkopen, dan is het van belang om op een aantal dingen te letten voor een optimaal resultaat:

 • Heb je meerdere rollen van hetzelfde behang nodig? Let dan op het batchnummer. Dit nummer staat op de wikkel van de behangrol vermeld. Koop alle rollen in dezelfde batchnummer, zodat de kans op kleurverschil tussen de rollen vrijwel nihil is.
 • Als je wilt behangen heb je natuurlijk ook behangerslijm nodig. Kijk bij aankoop goed welk behang je hebt gekocht en koop behangerslijm dat geschikt is voor jouw soort behang. Bij bijvoorbeeld vliesbehang kun je speciale behangerslijm kopen dat geschikt is voor vliesbehang.
 • Schaf vóór dat je gaat behangen alle andere benodigde materialen aan het houdt alles bij de hand. Koop, leen of huur een behangtafel waarbij alle accessoires al bij in zit.

Wat je verder nog nodig hebt:

Naast behang en lijm heb je nog andere materialen nodig voor je gaat behangen. We zetten ze voor je op een rij:

Pictogrammen patroonbehang

Er zijn verschillende soorten patroonbehang. Om welk soort het gaat staan aangegeven middels een pictrogram op de verpakking van de rol:

Tips vóór dat je gaat behangen

 • Lees de instructies op de verpakking goed door. Zo kun je goed voorbereid aan het werk gaan.
 • Zorg ervoor dat de wand goed schoon en droog is, dat er geen oneffenheden zijn. Vul indien nodig de gaten op zodat je een vlakke muur krijgt. Heb je een donkere muur en gaat er een licht behangetje overheen? Verf dan eerst de wand in een lichte kleur. Een geverfde muur dient wel eerst heel goed gedroogd te zijn voor dat je kunt behangen.
 • Bij een nieuwe of zuigende muur is voorstrijken altijd gewenst. Doe dit een dag van tevoren met een speciale voorstrijkmiddel verkrijgbaar bij een bouwmarkt of speciaalzaak in behang.

Stap voor stap behangen met een patroon

 • Meet de hoogte van de muur – van de plint + aan het plafond + 10 cm extra.
 • Meet de eerste baan af, en knip dit stuk eraf.
 • Leg dit stuk behang naast de rol en verschuif net zolang totdat je het patroon hebt gevonden dat exact aansluit.
 • Knip de volgende baan op de juiste lengte af. Bij een verspringend patroon is het mogelijk dat je best een groot stuk aan de bovenkant overhoudt dat je na het opplakken moet afsnijden en weggooien.
 • Markeer aan de achterkant van elke baan met potlood het nummer van de baan. Zo raak je nooit de volgorde kwijt.
 • Bij een verspringend patroon is niet elke baan gelijk, maar alle even en alle oneven banen zijn wel gelijk.
 • Heb je genoeg banen afgeknipt de hele wand te behangen? Dan kun je beginnen met plakken. Begin in een hoek met de eerste baan.
 • Bij de volgende baan zoek je het patroon op aan de hand van een detail dat opvalt. Plak daar heel nauwkeurig de volgende baan tegenaan. Dit is een heel secuur moment. Een verspringing van enkele millimeters kan al storend zijn.
 • Lukt het niet helemaal? Geeft niet. Behang kun je direct nog makkelijk verschuiven, of losmaken en opnieuw opplakken.

Succes met behangen!

Lees voor nog meer behangtips deze artikelen:

Lees ook: Zelf behangen; dit heb je allemaal nodig
Lees ook: 10 tips voor behangen

Related Posts