Home Klustips Zelf behangen; dit heb je allemaal nodig

Zelf behangen; dit heb je allemaal nodig

Door Marieke
Behangen

Je wilt het zelf wel eens proberen; behangen. Maar om te kunnen behangen heb je niet alleen behang en behangerslijm nodig. In dit artikel zetten wij de belangrijkste benodigdheden voor je op een rijtje en vertellen wij je waarvoor je het gebruikt. Zo is je behangersklus binnen no-time geklaard en ziet je woonkamer of slaapkamer er weer helemaal als nieuw uit.

Behang

Het lijkt een inkoppertje en het is ook direct waar de meeste mensen mee beginnen als ze een muur willen gaan behangen; het behang! Als je behang gaat uitzoeken is het goed om te kijken naar het type behang. Er zijn behangsoorten die je rechtstreeks op de muur verlijmd, andere behangsoorten smeer je eerst in met behanglijm voordat je ze op de muur aanbrengt. Op de omschrijving staat hoe je het behang het beste kunt aanbrengen.

Als je je keuze hebt gemaakt, neem je het aantal rollen mee naar huis dat je nodig hebt. Als je de rollen uit het schap pakt, let je op het batchnummer, deze moeten op alle rollen hetzelfde zijn. Heb je rollen van een verschillende batchnummer, dan zou je zomaar wat kleurverschil kunnen hebben.

Behangtafel

Een behangtafel is eigenlijk een werktafel die je gebruikt als je gaat behangen. De behangtafel is lang, zo tussen de 2 en 3 meter, zodat je de behangbanen precies op de juiste lengte kunt afmeten en snijden, . Ook kun je op deze tafel de banen insmeren met lijm.

Je hebt behangtafels van hout en behangtafels van kunststof.

Behang verwijderen

Voordat je echt gaat beginnen moet je natuurlijk eerst nog het oude behang verwijderen. Dit kun je doen met een behangstomer of een stoomreiniger. Doordat het behang nat en warm wordt, laat het vrij makkelijk los van de muur en kun je het er zo met een behangschraper of plamuurmes vanaf steken. Let er wel op de je de muur niet kapot steekt met de behangschraper.

Lees ook: De beste plamuur

Natuurlijk kun je ook een emmer warm water en een spons gebruiken waarmee je het behang nat maakt. Dit geeft hetzelfde effect.

Leg op de grond wel vuilniszakken neer. Als het natte, oude behang op de grond valt en het droogt op, dan blijft het aan je vloer plakken. Bovendien kun je het behang met vuilniszak en al gelijk in de container mikken. Zo is het ook nog eens snel opgeruimd.

Een stabiele huishoudtrap of opstapje

De muren is je huis zijn vaak te hoog om er goed bij te kunnen. Gebruik daarom een opstapje of huishoudtrap om ook de bovenkant van de muur van een behangetje te voorzien. Zorg er wel voor dat deze stabiel is en dat je er veilig op kunt staan.

Oneffenheden op je muren bijwerken

Een voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat de gaatjes in de muur gevuld worden en dat het behang beter op de muur hecht. Het lijkt extra werk en tijd, maar die tijd win je terug als je daadwerkelijk gaan behangen. Vooral met zuigende muren is het belangrijk dat je een voorstrijkmiddel gebruikt.

Behanglijm + roergarde

Afhankelijk van het behang smeer je behanglijm eerst op de muur, of juist eerst op het behang. Wat je moet doen staat precies op de rol beschreven. Behanglijm maak je aan met water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de lijm goed door met een roergarde. Er zijn ook gebruiksklare emmers met lijm te verkrijgen.

Lijmborstel

Met een lijmborstel smeer je ofwel de muur, ofwel het behang in met lijm. Met zo’n borstel kun je mooie banen maken op de muur of het behang.

Stanleymes

Als je het behang op de muur hebt geplakt, dan snijd je de bovenkant en onderkant passend met een stanleymes. Zorg ervoor dat het mesje goed scherp is, dit voorkomt rafels aan je behang. Breek het mesje regelmatig af en gooi het oude stukje weg.

Behangroller

Zit je behang op de muur? Gebruik dan een behangroller om het behang glad en stevig op de muur te drukken. Ook haal je daarmee de bobbels en luchtbellen weg.

Behang jij zelf? Of laat je het liever doen?

Related Posts