Home RuimteTuin Tuinmeubelen van hardhout, echte sfeermakers, maar hoe onderhouden?

Tuinmeubelen van hardhout, echte sfeermakers, maar hoe onderhouden?

Door bouwsuper

Er zijn erg veel mensen die er vandaag de dag voor kiezen om gebruik te maken van tuinmeubelen van hardhout. Ze zijn op vlak van aankoop dan wel niet echt voordelig te noemen, maar ze beschikken wel over een zeer aantrekkelijke, natuurlijke uitstraling. Deze uitstraling zorgt er voor dat tuinmeubelen van hardhout uitstekend tot hun recht komen in een zeer uiteenlopend aantal verschillende tuinen. Of je nu beschikt over een moderne of strakke tuin of je eerder hebt gekozen voor een klassieke invulling, in beide gevallen zal je merken dat gebruikmaken van tuinmeubelen van hardhout ongetwijfeld interessant kan zijn. Eenmaal aangekocht zult u er evenwel zo lang mogelijk van willen kunnen genieten. Om er zeker van te zijn dat u het onderhoud op correcte wijze uitvoert hebben we in dit artikel enkele zeer interessante tips op een rijtje gezet.

Natuurlijke veroudering van hardhout

Eén van de belangrijkste voordelen waar je op kunt rekenen bij het aanschaffen van tuinmeubelen van hardhout gaat schuil in het feit dat ze eigenlijk niet echt onderhouden moeten worden. Wanneer je dit niet doet zal je dan ook kunnen vaststellen dat verschillende soorten zoals met name teak en bangkirai een natuurlijk verouderingsproces zullen doormaken die het materiaal er niet noodzakelijkerwijs slechter uit laat zien, in tegendeel. Tropisch hardhout dat onbehandeld is zal namelijk na verloop van tijd een zilvergrijze patina krijgen. Ben je hier toch niet zo’n grote fan van en wil je eerder dat de authentieke uitstraling behouden blijft? In dat geval doe je er goed aan om de hardhouten tuinmeubelen één keer per jaar te reinigen met een natuurlijke zeepoplossing. Vervolgens dienen de meubelen uiteraard wel nog even goed worden afgespoeld. Hiervoor kun je de tuinslang gebruiken.

Behoud van authentieke kleuren

Veel mensen die er voor kiezen om een hardhouten tuinset te kopen willen graag de originele kleuren zo lang mogelijk vasthouden. Dat is mogelijk door de tuinmeubelen in kwestie één tot twee keer per jaar te behandelen door middel van een speciale olie. Deze heeft uiteindelijk als doel om de natuurlijke oliën te vervangen. De keuze van de olie is afhankelijk van het type tropische houtsoort. Er zijn dan ook verschillende oliën op de markt terug te vinden die zijn afgestemd op de specifieke eigenschappen en kleuren waar een bepaalde soort hardhout over beschikt. Het aanbrengen van de olie gebeurt door middel van een borstel en / of een zachte doek. Het is bij het aanbrengen van de olie in ieder geval zeer belangrijk om goed de aanwijzingen te volgen die staan aangegeven op de achterzijde van het product.

Regelmatig afborstelen van hardhouten tuinmeubelen

Wanneer er opgehoopt vuil of mos opduikt aan je hardhouten tuinmeubelen zal je deze graag willen verwijderen. Dit kan in principe uitstekend gebeuren door middel van een houtreinigingsmiddel. Toch is het interessanter om het niet zo ver te laten komen. Het regelmatig afborstelen van je tuinmeubelen zorgt er voor dat vuil en mos zich niet kunnen manifesteren waardoor ze altijd over een mooie uitstraling beschikken, ook wanneer je onverwacht bezoek over de vloer krijgt. Het reinigen van je hardhouten tuinmeubelen doe je bij voorkeur door gebruik te maken van een harde borstel. Let op, gebruik geen stalen borstel!

Grijs geworden hardhout in oorspronkelijke staat herstellen

Heb je gedurende enige tijd geen aandacht besteed aan het onderhouden van je tuinmeubelen van hardhout? Hebben ze daardoor een zilvergrijze patina gekregen en wil je deze graag terug kunnen verwijderen? Dat kan. Om dit te kunnen realiseren moet je de meubelen ontgrijzen en vervolgens terug beschermen. Er zijn in de gespecialiseerde handelszaken verschillende producten terug te vinden die dit voor je kunnen realiseren.

Het hele jaar door genieten van je hardhouten tuinmeubelen

Hardhouten tuinmeubelen mogen in vergelijking met andere materialen perfect het hele jaar door buiten blijven staan. Je kunt er in principe voor kiezen om er een beschermhoes overheen te trekken, maar dat is geen vereiste. Het feit dat hardhout het volledige jaar buiten mag blijven staan zorgt er dan ook voor dat je zonder enige moeite alle mooie, zonnige dagen kunt meepikken in je eigen stukje paradijs. Het aankoopbedrag van hardhouten tuinmeubelen mag dan wel een stuk hoger liggen in vergelijking met bijvoorbeeld kunststof varianten, je beschikt dan ook over zeer aantrekkelijke, warm uitziende en kwalitatieve tuinmeubelen die op zich niet veel onderhoud nodig hebben.

De informatie van dit artikel is gebaseerd op de kennis van https://www.latour-lith.nl

Tip: lees ook ons artikel om je tuin gezellig te maken in de winter.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.