Home RuimteWoonkamer Meer daglicht in huis; 6 tips

Meer daglicht in huis; 6 tips

Door Marieke
Meer daglicht in de woonkamer

De blaadjes vallen van de bomen. De dagen worden korter. In deze tijden van het jaar voelen veel mensen zich vermoeider, en krijgen een winterdip of depressie. Het gebrek aan daglicht is voor veel mensen de boosdoener. Licht heeft een enorme invloed op je gezondheid. Om ervoor te zorgen dat je biologische klok goed functioneert heb je daglicht nodig. Daarnaast is het ook nodig voor de aanmaak van vitamine D en om depressies te voorkomen. Licht zorgt ervoor dat je alert bent en dat je overdag actief kunt zijn. In dit artikel geven wij je tips hoe je meer daglicht in huis kunt creëren.

Hup! Naar buiten!

Met meer daglicht in je huis alleen ben je er niet. Hup! Naar buiten. Al is het elke dag maar 10 minuten. Breng je kinderen te voet naar school of ga op de fiets naar de supermarkt. Maak tijdens je lunchpauze een wandelingetje. Kortom: voor de broodnodige frisse lucht is het belangrijk dat je elke dag een poosje naar buiten gaat. Daar kan meer daglicht in je huis echt niet aan tippen.

Tip 1: Houd vensterbanken vrij

Hoge planten in de vensterbank ziet er gezellig en sfeervol uit. Maar ze houden ook het licht tegen. Houd zoveel mogelijk je vensterbank vrij van hoge planten en accessoires zodat er meer zonnestralen je woonkamer binnen kunnen komen! Je hebt vast nog wel een ander plekje voor die hogere planten.

Tip 2: Kies de juiste raambekleding

Voor een stukje privacy wil je natuurlijk gordijnen of andere raambekleding voor het raam hangen. Kies de juiste raambekleding om zoveel mogelijk licht binnen te laten. In plaats van dikke stoffen gordijnen kun je ook in-between gordijnen ophangen. In plaats van zwarte rolgordijnen, kunnen je ook kiezen voor witte exemplaren. Hoe lichter de kleur, hoe beter het is voor de weerkaatsing van het daglicht.

Tip 3: Glazen deuren

Heb je in huis tussendeuren zonder glas? Vervang deze deuren dan voor glazen deuren waar mogelijk. Ook vanuit de gang komt er vaak behoorlijk wat licht. Als je hier een glazen deur hebt, zorg je ook voor meer lichtinval in huis.

Tip 4: Lichte vloer, lichte muren, lichte meubels

De algemene regel is: hoe lichter je vloer, meubels en muren, hoe lichter het in huis lijkt. Hoe donkerder de meubels, vloer en muren, hoe donkerder het in huis is. De voorkeur verdient het dus om alles zo licht mogelijk te houden voor een lichte sfeer in je woonruimte! Wil je toch een accentkleur? Kies jouw favoriete kleur en koop je accessoires in deze kleur, zoals kussentjes, bankdekentje, bloempotten en andere accessoires.

Wil je inspiratie opdoen? Kijk dan eens bij een Scandinavische inrichting. In Scandinavië zijn de winters vaak lang en donker. Niet verwonderlijk dat er dan vooral veel voor wit wordt gekozen in huis. Natuurlijk hoef je niet alleen voor wit te kiezen, wit kun je ook combineren met lichtgrijs of zachtroze. Zolang het maar zachte kleurtinten zijn.

Lees ook: De voor- en nadelen van LED verlichting

Tip 5: Hang een spiegel aan de muur

Hang een spiegel aan de muur tegenover het raam waar het meeste licht binnenvalt. Een spiegel weerkaatst daglicht waardoor het een stuk lichter en ruimer in huis lijkt!

Tip 6: Extra ramen

Deze tip is een dure tip. En deze tips is ook niet voor elk huis mogelijk. Heeft jouw huis een buitenmuur waarin geen raam zit? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een zijraampje te laten plaatsen. Heb je een werkkamer op zolder? Dan kun je kiezen voor een dakraam. Net naar gelang in welke ruimte jij het meeste daglicht wilt hebben en of er mogelijkheden zijn. Wellicht heb je nog wel een uitbouw/serre aan je huis waarin het mogelijk is om een koepel te plaatsen.

Wat is jouw tip om meer daglicht te creëren in je huis?

Lees ook: Besparen op het energieverbruik van de verlichting
Lees ook: Een hoekbank kopen, lees dan eerst deze tips!

Related Posts