Veel woningen die voor 1994 zijn gebouwd, bevatten asbest. Dit materiaal werd vroeger namelijk veel gebruikt als brandwerende isolatie. Tegenwoordig weten we dat asbest ook de nodige risico’s met zich meebrengt. De kleine vezels zijn slecht voor de gezondheid of zelfs gevaarlijk als je ze inademt. Om deze reden wordt het materiaal niet meer gebruikt. Maar wat doe je als er nog steeds asbest in je huis aanwezig is? In dit artikel leggen we uit hoe je het asbestprobleem aan kunt pakken.
Wat zijn de risico’s van asbest?
Asbest is een natuurlijk product dat bestaat uit onbrandbare vezels. Hoewel dit heel onschuldig klinkt, zitten er grote risico’s aan het materiaal verbonden. De vezels kunnen zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Hierdoor kun je ze eenvoudig inademen, wat voor verschillende gezondheidsproblemen kan zorgen. De minuscule asbestvezels kunnen schade aanrichten aan onder andere de longen. Als je vaak zonder bescherming in aanraking komt met asbest, kan dit op lange termijn zelfs leiden tot asbestkanker. Raak niet meteen in paniek: zolang asbest nog goed in een ander materiaal vastzit (zoals in het dak), loop je weinig risico. Pas zodra je erin gaat boren of het uit elkaar gaat halen, kunnen de gevaarlijke vezels vrijkomen.
Hoe herken je asbest?
Asbest kan op allerlei manieren en in verschillende materialen worden verwerkt. Bijvoorbeeld in golfplaten, plafondplaten, vensterbanken en de schoorsteen. Helaas heeft het daarnaast verschillende kleuren, waardoor je het lastig herkent. Het belangrijkste kenmerk is de vezelige structuur. Probeer daarnaast na te gaan uit welk jaar het materiaal komt. Bij producten of bouwprojecten voor 1994 is de kans op asbest groter. Twijfel je nog? Laat het dan altijd grondig nakijken door een professional.
Kun je asbest zelf verwijderen?
Sommige producten met asbest mag je onder strenge voorwaarden zelf verwijderen. Toch raden we aan om er een gespecialiseerd bedrijf voor in te schakelen. Op deze manier houd je de risico’s zo klein mogelijk. Laat asbest verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Dit kan een speciaal asbestbedrijf zijn of bijvoorbeeld een circulair sloopbedrijf. Het is belangrijk dat de werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de wetgeving en de juiste protocollen. Wat dat betreft zit je bij Sloopbedrijf A. van Liempd zeker goed! Zij verrichten eerst een visueel en destructief onderzoek voor een optimale inventarisatie. Daarna gaan ze zo duurzaam mogelijk aan de slag. Ook voor allerlei andere sloopprojecten kun je bij A. van Liempd terecht. Ze streven ernaar om zo veel mogelijk sloopmateriaal in te zetten als nieuwe grondstof. Dit wordt ook wel circulair slopen genoemd. Neem voor meer informatie een kijkje op de website van Sloopbedrijf A. van Liempd.