Home Wonen Infrarood verwarming: wat is het en wat zijn de voordelen?

Infrarood verwarming: wat is het en wat zijn de voordelen?

Door Joanne

We kennen allemaal wel de infrarood heaters die buiten op het terras worden gebruikt. Maar tegenwoordig wordt infrarood verwarming op veel meer manieren toegepast. Het is misschien wel het verwarmingssysteem van de toekomst! In dit artikel leggen we uit wat infrarood (IR) verwarming precies is, wat de voordelen zijn en welke verschillende soorten er verkrijgbaar zijn.

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood is een energiezuinige verwarmingstechniek die steeds populairder wordt. Waar een centrale verwarming de lucht verwarmt, verwarmt infrarood juist objecten en oppervlaktes. De IR verwarming kan niet alleen als bijverwarming worden gebruikt, maar ook als hoofdverwarming in je woning. Door de moderne designs is het zelfs heel aantrekkelijk geworden om het in je interieur te verwerken.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Een infrarood verwarming verwarmt de omgeving, objecten en personen door middel van infraroodstraling met een zogenaamde lange golf. Deze straling kan ver reiken en een groot oppervlak verwarmen. Infrarood met een korte golf wordt gebruikt bij de traditionele terrasverwarmers en bij sauna’s. Het bereik is klein en zodra de verwarming uit gaat, koelt het snel af. Bij een moderne infrarood verwarming met lange golf is dit niet het geval. Het verwarmt geleidelijk alle objecten en oppervlaktes in de ruimte, waardoor de aangename temperatuur langer blijft hangen.

Wat zijn de voordelen?

Infrarood verwarming brengt verschillende voordelen met zich mee. De grootste reden om over te stappen op IR is het gunstige energieverbruik. Infrarood verbruik een stuk minder energie dan een ‘normale’ verwarming. Dit kan oplopen tot een besparing van honderden euro’s per jaar. Daarnaast heeft een infrarood verwarming nauwelijks onderhoud nodig en kun je het eenvoudig aansluiten op het bestaande stroomnet. Tot slot kan het bijdragen aan een gezonder binnenklimaat. Omdat IR verwarming stralingswarmte afgeeft (en dus geen convectiewarmte), is er geen sprake van luchtcirculatie. Hierdoor blijft de lucht die je inademt koeler en vrij van ronddwarrelend stof.

Welke soorten en designs zijn er?

Zet het beeld van een lompe terrasverwarmer snel uit je hoofd. De moderne infrarood verwarming heeft namelijk een prachtig design gekregen. IR verwarmingen kunnen zelfs verwerkt worden in een schilderij, een spiegel, handdoekdroger, hanglamp, paneel of een zuil. Dit maakt het tegelijkertijd een hele stijlvolle toevoeging aan je woning. Ook voor bedrijven, kantoorpanden, winkels en de horeca is infrarood verwarming erg aantrekkelijk. Verdiep je zeker eens in alle verschillende soorten en laat je verrassen door de mogelijkheden. Het ruime assortiment en de op maat gemaakte producten van Redwell studio Nederland zijn een echte aanrader.

Related Posts