Home Verlichting Besparen op het energieverbruik van de verlichting

Besparen op het energieverbruik van de verlichting

Door Joanne

Wist je dat verlichting gemiddeld 15% van je totale elektriciteit verbruikt? Hier kun je dus nog flink op besparen. Dit is niet alleen fijner voor je portemonnee, maar natuurlijk ook beter voor het milieu. Wij geven graag een paar handige bespaartips om mee aan de slag te gaan. Welke punten kun jij nog verbeteren in en rondom de woning?

Laat verlichting niet onnodig aan

Het komt waarschijnlijk best vaak voor dat je onnodig lampen aan laat staan. Je vergeet simpelweg om ze uit te schakelen of kiest er uit gemakzucht voor om het licht op de gang te laten branden. Zonde! Je kunt energie besparen door altijd de verlichting op tijd uit te zetten. Klik meteen op de schakelaar zodra je een kamer verlaat en maak overdag zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk daglicht. Schuif de gordijnen helemaal opzij of haal de jaloezieën omhoog. Dan is het aanzetten van de lamp ineens niet meer nodig.

Stap over op LED verlichting

De aller beste tip is om over te stappen op LED verlichting. Dit is zelfs beter dan een zuinige spaarlamp! Door alle lampen in en rondom je huis te vervangen voor LED lampen, kun je tot maar liefst 90% energie besparen. Daarnaast heeft deze moderne verlichting nog andere voordelen. Zo is het licht helemaal flikkervrij, gaan de lampen erg lang mee en geven ze direct 100% licht. Er zijn allerlei formaten en soorten verkrijgbaar. Van waterdichte LED verlichting voor in de badkamer tot dimbare opties voor meer sfeer. De verschillende LEDs van Budgetlight.nl zijn een hele goede keuze.

Kies voor tuinverlichting op zonne-energie

Ook op verlichting in de tuin kun je energiekosten besparen. Dit doe je door te kiezen voor LED tuinverlichting op zonne-energie. Veel mensen denken dat de lampen alleen werken als er fel en direct zonlicht op staat, maar dat is gelukkig niet waar. De lamp kan zich al goed opladen bij normaal daglicht.

Maak gebruik van tijdschakelaars

Een tijdschakelaar komt vooral goed van pas bij buitenverlichting, een vijver of een aquarium. Je kunt zelf instellen wanneer de lampen aan en uit moeten gaan. Hierdoor kun je het dus nooit meer vergeten!

Koop verlichting met een bewegingssensor

Bij verlichting in de schuur, garage of naast de voordeur kun je een bewegingssensor gebruiken. De lamp gaat alleen aan als het nodig is en zal ook weer automatisch uitschakelen. Dit is energiebesparend én ontzettend handig als je je handen vol hebt.

Related Posts