Home RuimteWoonkamer Jouw vloerkleed schoonmaken; 6 tips

Jouw vloerkleed schoonmaken; 6 tips

Door Marieke
Vloerkleed schoonmaken doe je zo!

Een vloerkleed in je woonkamer zorgt voor een warme en gezellige uitstraling en onderbreekt de ruimte. Een vloerkleed trekt echter wel veel vuil aan. Vooral een hoogpolig kleed. Binnen mum van tijd ligt jouw vloerkleed vol met zand en kruimels die er lastig meer uit te krijgen zijn. Daarom is het belangrijk om een kleed regelmatig goed schoon te maken. Je vloerkleed schoonmaken? In dit artikel vertellen wij je hoe je dat het beste kunt doen.

Stofzuigen

Je zult je woonkamer regelmatig stofzuigen. Zuig dan ook altijd je vloerkleed mee. Gebruik hiervoor een speciale opzetborstel als het met jouw ‘gewone’ zuiger niet zo goed lukt. Zet de stofzuiger op de maximale zuigkracht en je zult zien dat er al heel wat zand en kruimels wordt opgezogen.

Uitkloppen

Maar met stofzuiger alleen ben je er nog niet. Er zal altijd zand en kruimels in het kleed achterblijven. Ga dan eens met je vloerkleed naar buiten en klopt deze uit met een mattenklopper. Ja, als je een groter vloerkleed hebt, dan kan het best zwaar en onhandig zijn. Hang dan het kleed over bijvoorbeeld een stoel of over de schutting zodat het uitkloppen wat makkelijker gaat. Het is handig om dit karweitje eventjes met z’n tweeën te doen. Aan te raden is om in ieder geval 1x per maand je vloerkleed buiten uit te kloppen.

Laat het vloerkleed vervolgens nog even een poosje buiten hangen om het te laten luchten.

Azijn

Wil je je vloerkleed schoonmaken? Water vermengd met azijn biedt de oplossing. Met een schone doek of spons dep je vervolgens dit mengsel op je kleed. Zachtjes wrijven kan ook, maar dit hangt af van het soort vloerkleed. Wees voorzichtig met wrijven. Klaar? Ventileer de ruimte goed. Of maak maak het vloerkleed met azijn schoon als deze toch buiten hangt.

Baking Soda

Als je alleen een vlek wilt verwijderen, dan biedt baking soda de oplossing. Strooi baking soda op de vlek, giet er een beetje water overheen en laat het een paar uur intrekken. Is de baking soda helemaal opgedroogd? Dan kun je de restanten opzuigen met de stofzuiger. Baking Soda zorgt er ook voor dat nare luchtjes worden verwijderd.

Lees ook: Hier let je op bij de aanschaf van een terrastapijt

Stoomreiniger

Een stoomreiniger is een snelle manier van schoonmaken. Heb je deze niet in bezit, dan kun je een stoomreiniger ook huren. Het is sowieso goed om je vloerkleed bijvoorbeeld eens in het jaar grondig te reinigen met een stoomreiniger. Het verwijdert hardnekkige vlekken en vuil krijgt daarna ook minder kan om te hechten aan het vloerkleed.

Sneeuw

Mocht er ooit eens sneeuw liggen dan is het de uitlezen kans om je vloerkleed echt eens goed te reinigen. Het enige wat jij hoeft te doen is je vloerkleed ondersteboven in de sneeuw te leggen. De sneeuw hecht zich aan het vuil en trekt het eruit. Na een tijdje kun jij je kleed weer terug in je woonkamer leggen. Een poos laten drogen en klaar is kees. Makkelijker kan niet. Laat de natuur zijn werk maar doen.

Let op: niet alle vloerkleden zijn geschikt voor bijvoorbeeld het reinigen met een stoomreiniger. Check eerst heel goed of jouw materiaal vloerkleed op deze manier schoongemaakt mag worden.

Je vloerkleed schoonmaken; heb jij nog andere tips?

Lees ook: Zo kies je hét perfecte vloerkleed; 5 tips
Lees ook: 8 kenmerken van een Scandinavisch interieurRelated Posts