Home RuimteWoonkamer 5 redenen om voor een ronde eettafel te kiezen

5 redenen om voor een ronde eettafel te kiezen

Door Marieke
De voordelen van een ronde eettafel

De meeste mensen zijn geneigd om een rechthoekige tafel te kiezen als ze op zoek zijn naar een nieuwe eetkamertafel. Maar heb jij al eens nagedacht om voor een ronde tafel te gaan? Een ronde tafel is echt zo gek nog niet en biedt veel voordelen. In dit artikel delen wij 5 redenen waarom je voor een ronde eettafel zou kiezen. En, we benoemen ook de nadelen. Want die zijn er ook.

1 | Geen scherpe punten

Vooral als je kleine kinderen in huis hebt die net kunnen lopen, dan houd jij je hart soms vast. Als ze maar niet vallen met hun hoofd tegen de scherpe punt van de tafel. Gelukkig zijn kindjes die net kunnen lopen nog te klein om tegen de punt van de eetkamertafel te lopen, maar ook jij kan je flink stoten aan de scherpe hoek van de tafel. Met een ronde tafel heb je hier sowieso geen last meer van. En heb je inderdaad kleine kinderen? Overweeg dan ook een ronde salontafel.

2 | Gezellige tafelgesprekken

Gesprekken die je aan een ronde eettafel voert zijn veel knusser en gezelliger dan gesprekken aan een rechthoekige eettafel. En al helemaal als je met een oneven aantal personen bent, kan er toch eentje het gevoel krijgen om buitengesloten te zitten aan een rechthoekige tafel. Een ronde tafel bevordert ook het oogcontact en je kunt elkaar veel beter verstaan. Je vormt als het ware één groep.

3 | Je kunt er makkelijker bij

Als je met een grotere groep een spelletje aan het doen bent, of je bent aan het gourmetten, dan is een ronde tafel veel praktischer. Het spelbord, of het gourmetstel, leg je in het midden van de tafel en iedereen zit er rondom heen en kan er makkelijker bij. Veel makkelijker dan aan een rechthoekige tafel waar altijd wel één of twee mensen wat verder weg zitten en niet zo goed overal bij kunnen.

4 | Het breekt de ruimte

In een woonkamer kan het al snel rechttoe rechtaan overkomen met veel strakke lijnen en hoekige vormen. Door een ronde vorm aan je interieur toe te voegen breek je de ruimte en maak je de woonkamer extra toegankelijk.

5 | Ideaal in kleinere ruimtes

Een ronde tafel is ideaal in kleinere woonkamers. Een ronde tafel neemt minder ruimte in beslag en je kunt makkelijker om de tafel heen bewegen. Wil je een extra zitplek creëren? Je kunt bij een ronde tafel net even wat makkelijker een stoel bijschuiven.

Lees ook: 5 tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Een nadeel

Aan elk voordeel kleeft natuurlijk ook een nadeel, punten waarmee je rekening moet houden als je op zoek gaat naar een nieuwe eetkamertafel. Een ronde eettafel heeft vaak in het midden een grote voet om op te staan. Vooral lange mensen kunnen het lastiger vinden om hun benen onder tafel kwijt te kunnen omdat ze last hebben die poot. Ook is het lastiger om de stoelen onder tafel te schuiven.

Een ander nadeel is dat een ronde eettafel vaak wat kleiner is en er dus minder spullen op gezet kunnen worden.

Gangbare formaten

Er zijn een aantal gangbare formaten als het gaat om een ronde eetkamertafel. De formaten worden vaak aangegeven in centimeters en hier wordt dan de diameter mee bedoeld. Het aantal personen dat aan de tafel past is natuurlijk een richtlijn. Vaak kan er best nog wel een stoel tussen.

  • 120 cm = 4 personen
  • 130 cm = 5 personen
  • 150 cm = 6 personen
  • 180 cm = 8 personen

Lees ook: 8 kenmerken van een Scandinavisch interieur
Lees ook: Een landelijke look in de eetkamer: 5 tips

Related Posts