Home RuimteWoonkamer 8 kenmerken van een Scandinavisch interieur

8 kenmerken van een Scandinavisch interieur

Door Marieke
Scandinavisch interieur

De Scandinavische stijl is een rustige en toegankelijke stijl dat veel mensen aanspreekt. De lichte kleuren en natuurlijke materialen zorgen ervoor dat voor velen de woonkamer als een oase van rust voelt. In dit artikel geven wij een opsomming van 8 kenmerken die niet mogen ontbreken in een Scandinavisch interieur.

1 | Lichte kleuren, zachte tinten

In Scandinavië is het in de winter lang donker. Om het licht in de ruimtes zo natuurlijk en helder mogelijk te houden, wordt er in een Scandinavische inrichting veel gebruik gemaakt van wit. Veel wit zorgt ervoor dat de ruimte groter en lichter lijkt. Wit wordt vaak gecombineerd met zachte tinten als lichtgrijs of lichtroze. Ook aardse tinten en printen met groene bladeren doen het erg goed!

2 | Hout, heel vele hout

In een Scandinavisch interieur wordt veel gebruik gemaakt van het natuurlijke materiaal hout. Heel veel hout zelfs. Of het nu een mooie houten vloer is, of een keuken in een houtkleur, houten meubels, een houten plafond, het maakt allemaal niet uit. En hoewel een Scandinavische inrichting er strak en clean uit ziet, is het niet erg als het hout wat robuuster is. Wil je je interieur mooi licht houden, kies dan voor lichte houtsoorten als beukenhout of essenhout. Ook kun je in je accessoires gebruik maken van hout, door bijvoorbeeld een wandplank op te hangen. En heb je een houtkachel? Leg dan een stapel houtblokken decoratief naast de kachel.

3 | Vloerkleedjes of dierenvachtjes

In Scandinavië zie je in veel interieurs een houten vloer. Om de houten vloer op te breken wordt er gebruik gemaakt van vloerkleedjes. Vloerkleedjes geven enorm veel sfeer en warmte aan je interieur. Kies voor vloerkleedjes gemaakt van natuurlijk materialen, of die er heel natuurlijk uitzien. Denk bijvoorbeeld eens aan neppe dierenvachtjes.

4 | Strakke lijnen

In het hout zie je nog wel eens ruwe randen of onregelmatigheden terug. En dat mag ook in een Scandinavische inrichting. In de rest van het interieur zie je voornamelijk strakke lijnen om het zo clean mogelijk te houden. Niet alleen in de meubels zie je strakke lijnen terug, ook bijvoorbeeld in de strak gestuukt witte muren. Allerlei sierlijkheden zul je niet zo snel terugzien bij een Scandinavische stijl.

5 | Groen

Om de ruimte meer sfeer en warmte te geven, wordt er veel groen gebruikt in een Scandinavische inrichting. Prachtige, grote planten met een diepgroene kleur die de ruimte vullen. Ook cactussen passen met een strak en licht interieur.

Lees ook: Tips om je woonkamer in te richten met een klein budget

6 | Natuurlijk licht

In de winter is het een groot deel van de dag donker in de noordelijke landen. Natuurlijk licht is dan van groot belang. Het zou mooi zijn als je dan ook grote ramen in huis hebt waar veel licht doorheen komt. Kies vervolgens ook veer lichte en zon doorlatende raambekleding zodat er zoveel mogelijk zonlicht naar binnen kan schijnen.

7 | Minimalistisch

Rust en ruimte; minimalistisch en opgeruimd. Houd accessoires tot het minimum en zorg voor zo min mogelijk rondslingerende spullen. Liever één grote plant dan 4 kleine bij elkaar. Ook in de wanddecoratie zie je dat eenvoudige terug. Zo zie je schilderijen met bijvoorbeeld alleen de contouren van een blad. Less = more!

8 | Kussentjes en andere zachte accessoires

Zonder perfecte aankleding kan een Scandinavische inrichting vrij kil en koud aanvoelen. Naast natuurlijke vloerkleden en grote planten wordt er ook veel gebruikt gemaakt van kussens en bankdekens. De kussen en dekens mogen lekker fluffie en grof zijn. Drapeer de dekentjes over de stoelen en maak in je bank een gezellig en knus hoekje met je kussentjes.

Tip: Door de lichte kleuren in minimalistische inrichting is een Scandinavisch interieur perfect als je een kleien woonkamer of een studentenkamer hebt!

Lees ook: Meer daglicht in huis; 6 tips
Lees ook: Natuurlijke materialen gebruiken in de keuken

Related Posts