Home RuimteWoonkamer 5 tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

5 tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Door Judith

Een kleine woonkamer inrichten kan een hele uitdaging zijn. Doordat er weinig ruimte beschikbaar is, passen niet alle meubels mooi in de kamer. Een combinatie van meubels die er in de winkel mooi uitziet, kan in een kleine woonkamer best tegenvallen. Toch is het ook erg leuk om een kleine woonkamer in te richten. Met deze tips maak je er echt iets moois van!

1. Vermijd teveel meubels

Het klinkt misschien gek, maar veel mensen zetten teveel meubels in een kleine woonkamer. Daardoor raakt het niet alleen voller, maar lijkt het ook rommeliger. Ga liever voor wat minder meubels. Denk goed na over welke meubels je nodig hebt en welke je wel kunt missen. Houd daarbij niet alleen rekening met grote meubels, zoals banken, maar ook juist met kleine meubels.

2. Ga voor ronde tafels

Veel eettafels en salontafels zijn rechthoekig. Dit staat ook mooi in een grote ruimte. Maar in een kleine woonkamer kan de tafel dan erg nadrukkelijk aanwezig zijn. Een salontafel die rond is, is eigenlijk veel passender in een kleine woonkamer. Het ziet er warmer en gezelliger uit en neemt minder ruimte in beslag. Je kunt zelfs gaan voor een combinatie van twee of drie kleine ronde salontafeltjes die je onder elkaar kunt schuiven. Dan is je ruimte mooi en gezellig ingericht en heb je toch genoeg mogelijkheden om bijvoorbeeld koffie en hapjes neer te zetten.

3. Kies een duidelijke woonstijl

In een grote woonkamer maakt het minder uit welke woonstijl je hanteert. In een kleine ruimte is dat echter wel erg belangrijk. Een rommeltje van diverse stijlen kan dan storend zijn. Kies dus een duidelijke woonstijl en zoek meubels die daarbij passen. Let erop dat bijvoorbeeld de minimalistische stijl veel ruimte vraagt om mooi tot zijn recht te komen, terwijl de moderne woonstijl in elke ruimte past. De industriële woonstijl is grover en donkerder en kan wat overheersend zijn in een kleine woonkamer.

4. Het formaat van tv en tv meubel

In een kleine ruimte van een tv extra op. Het is dus goed om van tevoren na te denken over de gewenste maat. Kies voor een iets kleiner tv scherm als je liever niet wilt dat de tv de belangrijkste eyecatcher in de ruimte is. Let ook op het tv meubel. Ga voor een mooi tv meubel dat goed past in de ruimte. Een tv meubel van hout is erg mooi en te vinden in diverse maten. Misschien ben je geneigd om in een kleine woonkamer ook te gaan voor een klein tv meubel. Toch hoeft dat helemaal niet (zie ook tip 5).

5. Let extra op bij grote meubels

Elke woonkamer heeft een aantal grote meubels nodig. Zo is het in Nederland bijvoorbeeld heel gebruikelijk om een bankstel te hebben. Misschien ben je geneigd om in een kleine woonkamer ook te gaan voor een kleine bank. Het effect daarvan is echter averechts, want de hele ruimte lijkt daardoor kleiner. Het is belangrijk dat je een bank kiest van passende afmetingen, maar vooral niet te klein. Ga voor een bank in een rustige kleur, omdat deze anders teveel aandacht eist. Kijk van tevoren hoe je de perfecte bank kiest, zodat je geen miskoop doet.

Een kleine woonkamer hoeft je niet te belemmeren bij de inrichting. Je hebt nog steeds heel veel mogelijkheden. Sterker nog: vaak is het inrichten van een kleine woonkamer eenvoudiger dan het inrichten van een grote woonkamer. Met deze 5 tips om je kleine woonkamer in te richten komt het vast helemaal goed met jouw woonkamer.

Related Posts