Home Ruimte De perfecte bank kopen; hier moet je op letten

De perfecte bank kopen; hier moet je op letten

Door Marieke
Bank kopen

Een bank kopen; het is vaak nog lastiger dan je denkt. Je denkt de perfecte bank gevonden te hebben, maar die blijkt helaas toch weer 10 cm te breed te zijn. Of je vindt een mooie bank, maar de kleur van het stof vind je niks. Met deze tips kun je gericht gaan op zoek naar de perfecte bank en kom je niet met een miskoop thuis. Want ja, met een bank wil je toch het liefst flink wat jaren doen.

Afmeting

In een grote woonwinkel lijkt een bank vaak veel kleiner dan in jouw klein(ere) woonkamer. Voordat je een bank gaat kopen meet je eerst thuis op hoeveel ruimte je hebt voor een bank. Let dan zowel op lengte als op hoogte en breedte. Schrijf de maten ook op en neem je briefje mee naar de woonwinkel.

Heb je echt een kleine woonkamer? Kies dan voor een bank op pootjes. De vloer loopt dan door en de bank is minder massief.

Zitplekken

Het is natuurlijk wel prettig als er voor alle gezinsleden een plekje op de bank is, of in ieder geval genoeg zitruimte en dat er niet telkens een stoel bijgeschoven hoeft te worden. Let daar ook op bij de aankoop van een bank. Een bank kun je ook prima combineren met losse stoelen. Maar het is wel belangrijk dat je heerlijk met je hele gezin een prachtige film kunt kijken bijvoorbeeld.

Zitcomfort

Zit je liever actief op de bank? Of hang je vaak onderuit gezakt of lig je op de bank? Wat is voor jou belangrijk wat betreft het zitcomfort. Een hardere bank voor flink wat stevigheid, of een bank met lekker veel losse kussens die heerlijk zacht zijn.

Bank kopen

Materiaal

Leer of stof? Hoezen die je van de bank kunt halen om ze te wassen? Dat zijn dingen waar je over moet nadenken. Heb je kinderen of huisdieren, dan is het wellicht handiger om een bank te kiezen met afneembare hoezen, zodat je die ook eens kunt wassen. Een leren bank is ook onderhoudsvriendelijker dan stof.

Kleur

Over smaak valt niet te twisten en kies de kleur die jij het mooist vindt en in jouw interieur past. Je kunt kiezen voor een opvallende kleur, maar ook voor een wat meer sobere en niet zo’n opvallende kleur. Of voor een stof met een design. Let er wel op dat je op een lichte bank sneller vlekken zult zien. En dat is wellicht minder handig als je kinderen of huisdieren hebt. Een sobere en wat minder opvallende bank kun je wel heel goed opfleuren met kussens of een bankdeken.

Model

Er zijn diverse modellen beschikbaar. Hoekbanken, banken met een chaise longue, 2-persoons- of 3-persoonsbanken. Voordat je gaat shoppen denk je goed na wat je precies wilt hebben. Kies je uit twee losse banken dan kun je zo af en toe je woonkamer eens omgooien. Dat is vaak met een grote hoekbank niet mogelijk. Ook zijn er modulebanken verkrijgbaar zodat je steeds een andere bank kunt samenstellen voor als je eens wat anders wilt.

Zithoogte

Dit is een punt die vergeten wordt bij de aanschaf van een bank. De hoogte. Ben je lang dan zit je liever op een wat hogere bank. Waarschijnlijk ook als je wat meer moeite moet doen om op te staan van een bank. Ben je klein, dan is het vaak ook prettig als je je voeten op de grond kunt zetten. Let daarbij ook op de breedte van een zitting. Het is niet prettig als je eerst 7 kussens in je rug moet stoppen voordat je knieholtes over de rand komen.

Pootjes

Strakke pootjes, pootjes met een krul, vierkante poten of ronde poten, hoog of laag en het materiaal van de pootjes. De poten doen heel veel voor de uitstraling van de bank. Passen de poten wel in jouw interieur? Let daarbij ook goed op de hoogte van de poten. Vaak zijn de pootjes hoog genoeg om van alles onder de bank te laten verdwijnen, maar dan weer niet zo hoog dat je het ook van onder de bank vandaan kunt pakken. En laat staan met de stofzuiger onder de bank te kunnen komen.

Voor welke bank kies jij?

Related Posts