Home RuimteTuin Hier let je op bij de aanschaf van een terrastapijt

Hier let je op bij de aanschaf van een terrastapijt

Door Marieke
Terrastapijt in je zithoek buiten geeft een gezellige en warme sfeer

Tegenwoordig zie je het niet zoveel meer, een tapijt in je woonkamer. In plaats daarvan wordt er vaak gekozen voor laminaat, pvc of plavuizen. Zo gladde vloer is ideaal om schoon te houden. Maar om meer sfeer in je woonkamer te creëren kiezen velen voor een vloerkleed. Waarom zou je in de tuin ook niet een gezellige en warme sfeer creëren door er een vloerkleed neer te leggen? Zo’n terrastapijt fleurt je terras op en geeft een warme, gezellige en uitnodigende sfeer. In dit artikel vertellen wij je waar je op moet letten bij de aanschaf van een terrastapijt.

Waarom een buitenvloerkleed

Met een outdoor vloerkleed zorg je ervoor dat je tuin een verlengstuk wordt van je huis en daarmee wordt je thuis nog groter. Het geeft een warme sfeer, biedt gezelligheid en een knus gevoel. Met leuke kussentjes maak je je zithoek helemaal compleet en een warme deken zorgt ervoor dat je tot ’s avonds laat nog optimaal van je tuin kunt genieten. Een buitentapijt is gemaakt van een weerbestendig materiaal zoals polypropyleen, bamboe, jute of plastic. Daarom kan zo’n tapijt gewoon buiten blijven liggen, ook als het regent. Een buitenkleed is vochtafstotend en stoot ook vuil makkelijk af. Omdat het altijd buiten ligt is het goed om zo’n kleed toch af en toe eens te reinigen. Dit doe je gewoon met water en een spons. Je veegt het vuil er zo af. Laat het kleed daarna wel goed drogen in de zon.

De gebruikte materialen zijn duurzaam en slijtvast, daardoor het zo’n kleed jarenlang mee en zul je er ook veel plezier aan beleven.

Patroon en kleur

Wat je kiest is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen smaak. Wat de een mooi vindt, vindt de ander juist niet mooi. Gelukkig is het assortiment aan buitenvloerkleden immens groot, er is er altijd wel een te vinden die past in je tuin en die jij mooi vindt. Het is wel van belang dat je een terrastapijt kiest die bij je tuin, maar ook bij je tuinmeubelen passen. Als je een strakke tuin hebt, met relatief veel tegels, dan kan een kleurrijke terrastapijt je tuin flink opvrolijken. Is je tuin van zichzelf al kleurrijk en bloeien er veel kleurrijke bloemen en planten, dan wil je de aandacht minder richten op het vloerkleed en kun je beter kiezen voor een minder druk motief en een wat minder felle en uitspringende kleur.

Een ander belangrijk punt om in je achterhoofd te houden is dat je terras groter lijkt wanneer je een lichte kleur tapijt neerlegt. Dat kan ideaal zijn als je terras niet al te groot is. Een wat donkerdere kleur maakt je terras iets sfeervoller, intiemer en gezelliger.

Lees ook: Meer vlinders in je tuin; tips

Een rond terrastapijt geeft een speels effect in je tuin

Vorm en afmeting

Niet alleen de kleur en het patroon zijn van groot belang, maar ook het formaat en de vorm van het vloerkleed. Wat je kiest is geheel afhankelijk van de grootte van je terras of zithoek en van de meubels die je hebt. Is je terras rechthoek van vorm en staan je tuinmeubels of loungeset ook in een rechthoekige opstelling? Kies dan voor een rechthoekige vloerkleed. Is je zithoek meer vierkant van vorm dan komt een vierkante terrastapijt beter tot zijn recht. Ook zijn er ronde buitenkleden verkrijgbaar, deze geven een wat meer speels karakter in een wat strakkere tuin.
Bestaat je tuinmeubelen uit diverse losse elementen? Dan kan je het beste een wat groter vloerkleed kiezen en de meubeltjes deels op het kleed zetten. Dit zorgt ervoor dat je je gehele zithoek met elkaar verbindt.

Qua afmeting zul je eerst goed de ruimte moeten opmeten en aan de hand daarvan kun je bepalen hoe groot je buitenvloerkleed moet zijn.

Een groot assortiment aan buitenkleden vind je bijvoorbeeld op bol.com

Lees ook: Een picknicktafel in de tuin; dit zijn de mogelijkheden
Lees ook: Tuinmeubelen schoonmaken; zo doe je dat!

Related Posts