Home Klustips Iets ophangen in huis

Iets ophangen in huis

Door bouwsuper

Iets aan de muur ophangen is zonder enige twijfel het meest uitgevoerde klusje in huis. Toch zien veel mensen hier tegenop. Met een paar simpele tips is dit karweitje echter snel en vakkundig uit te voeren.

De voorbereiding
In de muren lopen vaak water- en elektraleidingen en die wil je tijdens het boren niet raken. Met een leidingzoeker kun je ze opsporen. Je kunt een dergelijk apparaat eventueel bij de bouwmarkt huren.
Gebruik de juiste boormachine. Voor een stenen muur is een klopboormachine nodig, voor beton een hamerboormachine. Zorg ook dat je een stofzuiger bij de hand hebt om het steengruis mee op te vangen. Het rode gruis van bakstenen kan lelijke vlekken op de muur of de vloer veroorzaken.

De juiste maten
Begin met het bepalen van de dikte van de schroef die je wilt gebruiken. Voor een schroef van 2,5-3,5 millimeter dik heb je een 6 mm plug nodig. Een 8 mm plug gebruik je bij schroeven van 4,5-6 mm. De maat boor moet altijd gelijk zijn aan de maat van de plug. Om het je makkelijk te maken staat deze altijd op de plug vermeld.
Om te voorkomen dat je te diep boort, is het handig om een plakbandje op de boor te plakken.

Het boren zelf
Controleer vooraf of je op de juiste plaats gaat boren. Meet altijd twee keer! Gebruik een stofzuiger om het steengruis op te vangen, vraag iemand anders je hierbij te helpen. Zet de boor nu recht voor de muur en laat de machine zijn werk doen. Gebruik altijd twee handen als je boort.
Het vervolg ten slotte is eenvoudig. Duw de plug in het boorgat, indien nodig kun je hiervoor een hamer gebruiken. Draai vervolgens de schroef in de muur.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.