Home Klustips Gordijnrails ophangen: vijf handige tips

Gordijnrails ophangen: vijf handige tips

Door bouwsuper
gordijnrails ophangen

Het ophangen van gordijnrails is niet lastig, maar het kan wel een vervelend klusje zijn. Zeker als je niet op de juiste manier te werk gaat bij het ophangen van de rails, kun je hierdoor onnodig lang aan het stuntelen zijn. Om te voorkomen dat je onnodig lang bezig bent met het ophangen van de rails, geven we je in dit artikel vijf handige tips om dit op de juiste manier te doen.

1: Maak de rails op maat voor je begint

Een fout die veel mensen maken bij het ophangen van gordijnrails, is dat ze zomaar beginnen met de klus. De beste en snelste manier om de rails op te hangen, is door stap voor stap te werken. Dit betekent dat je de rails eerst opmeet, zodat je precies weet hoe lang de rails moet worden. Kun je geen gordijnrails vinden in de juiste maat, dan gebruik je een ijzerzaagje om de gordijnrails op maat te maken. Pas als alle rails op maat zijn, begin je echt met het ophangen van de rails.

2: Houd rekening met de breedte van de vensterbank

Een gordijnrail moet ongeveer op 7 centimeter afstand van de muur opgehangen worden. Heb je een raam met vensterbank, dan moet je er rekening mee houden dat deze vensterbank ook bij de lengte van 7 centimeter opgeteld moet worden. Is de vensterbank bijvoorbeeld 5 centimeter breed, dan moet de gordijnrails op 12 centimeter van de muur opgehangen worden.

3: Werk met potlood

Misschien werk je standaard al met potlood als je iets op moet hangen of moet bevestigen aan de muur of het plafond, maar lang niet iedereen doet dit automatisch. Werk jij eigenlijk nooit met potlood en begin je vaak gewoon met je klus zonder iets op te tekenen? Dan kun je jouw werkwijze bij het ophangen van gordijnrails beter even wat aanpassen. Wij raden je namelijk altijd aan om met potlood te werken, zodat je precies weet waar je de rails straks moet bevestigen.

4: Gebruik de juiste pluggen

Gordijnrails worden in het plafond bevestigd met pluggen. Pluggen zijn er in allerlei soorten en maten en het is erg belangrijk dat je de juiste pluggen gebruikt voor het ophangen van de gordijnrails. Twijfel je welke pluggen je moet kopen voor dit project? Vraag een medewerker van de bouwmarkt waar je jouw pluggen koopt dan om advies. Koop je de verkeerde pluggen, dan kan de gordijnrails losraken na het bevestigen of kan het plafond beschadigen.

5: Tel vooraf het aantal glijders dat je nodig hebt

Voor je de rail aan de steunen op het plafond vastklikt, is het belangrijk om te tellen hoeveel glijders je precies nodig hebt. Zit de rail namelijk strak tegen de zijwanden aan, dan krijg je de glijders er niet meer in en uit. Dit betekent dat je de rail weer los moet halen als je te veel of te weinig glijders hebt opgehangen, waardoor het ophangen van de gordijnrails alleen maar langer duurt. Bereid je goed voor en je bent sneller klaar met je klus.

Lees ook: Tips om zelf je rolgordijnen op te hangen

Gordijnrails ophangen; 5 tips

Extra tip: houdt rekening met lengteverschil!

Je gaat er waarschijnlijk vanuit dat de lengte van jouw gordijnrail precies overeenkomt met de lengte die op de verpakking van de rail geschreven staat. Toch kan er een lengteverschil zijn van enkele millimeters, wat bijvoorbeeld kan betekenen dat de rail net enkele millimeters korter is dan op de verpakking van de rail wordt aangegeven.

Om te voorkomen dat je hierdoor in de problemen komt, raden wij je aan om de gordijnrail op de juiste manier op maat te laten maken. Is de rail bijvoorbeeld 200 centimeter lang en heb je 160 centimeter aan rail nodig? Zet dan geen streepje op 40 centimeter, maar op 160 centimeter.

Gordijnrails ophangen: niet moeilijk, wel een secuur werkje

Het ophangen van gordijnrails is niet erg lastig, maar je moet dit wel nauwkeurig doen. Hierbij is vooral de voorbereiding erg belangrijk, bijvoorbeeld bij het afzagen van de rails en bij het (met potlood) tekenen van de boorgaten voor de plafondsteunen. Werk nauwkeurig en je weet zeker dat je de rails goed ophangt.

Nog even de benodigdheden op een rij:

  • Rolmaat
  • Ijzerzaagje
  • Potlood
  • Boormachine
  • Pluggen
  • Schroeven
  • Gordijnrail
  • Glijders

Lees ook: Ophangen van gordijnen: hier moet je op letten
Lees ook: Gordijnen wassen; zo doe je dat!

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.