Home Klustips Ophangen van gordijnen: hier moet je op letten

Ophangen van gordijnen: hier moet je op letten

Door Judith

Het ophangen van gordijnen lijkt een vrij eenvoudig klusje. Toch gaat het vaak mis. Dat kan liggen aan de verkeerde gordijnroeden, de verkeerde gordijnen of aan verkeerd materiaal. Wil je dus binnenkort gordijnen ophangen? Hier moet je op letten!

1. Gordijnen die goed passen

Allereerst moeten de gordijnen goed passen voor het raam waar ze komen te hangen. Er zijn twee keuzes: standaard gordijnen of gordijnen op maat. Bij het nemen van gordijnen op maat, is het belangrijk dat je de juiste maten opgeeft. De meeste aanbieders van gordijnen op maat geven duidelijk aan welke maten je moet opgeven. Je kunt gordijnen ook zelf op maat maken. Dan is het extra belangrijk dat je de goede maten opneemt. Ga je zelf plooigordijnen op maat maken? Houd er dan rekening mee dat de gordijnen nog een stuk smaller worden van het plooien. 

Gordijnen op maat maken

2. Welke gordijnroede heb je?

Er zijn twee soorten gordijnroedes. De eerste is een echte roede: een buis die op een afstandje voor het raam wordt geplaatst. Daar kun je gordijnen met lussen of ogen overheen schuiven. Je kunt hier dus geen plooigordijnen aan ophangen. Voor het andere type is het woord ‘gordijnroede’ eigenlijk niet goed: het zijn gordijnrails. Hierbij plaats je een rail boven het raam, waar je met behulp van kleine schuifoogjes het gordijn kunt ophangen. Dit type gordijnrails wordt gebruikt voor plooigordijnen.

 Gordijnen ophangen aan rails

3. De roede of rail goed plaatsen

Ga je gordijnen ophangen, dan moet de roede of rail goed geplaatst worden. De roede is altijd aan beide kanten ong. 20 cm breder dan het raam, behalve naast een muur of deur. Zo kun je het gordijn helemaal opzij schuiven over de roede. Bevestig de roede of rail zo stevig mogelijk met behulp van schroeven en pluggen. Houd er rekening mee dat er soms best hard aan een gordijn kan worden getrokken. Bijvoorbeeld als een oogje even blijft klemmen in de rail of als een lus blijft haken aan de roede. Of als je kinderen hebt die af en toe aan de gordijnen hangen. 

Gordijn aan ringen

4. Moet je zelf de gordijnen plooien?

Bij plooigordijnen zijn er twee mogelijkheden. Vaak zitten de plooien al in het gordijn, dat is vooral bij op maat gemaakte gordijnen zo. Maar soms moet je de gordijnen zelf nog plooien. Je hebt dan gordijnhaakjes die je in de bovenrand van het gordijn moet schuiven. Let erop dat je de plooien niet te groot maakt, want fijnere plooien zijn vaak mooier. Een dubbele plooi maken is heel lastig als je zelf moet plooien, maar kan bij maatgordijnen wel besteld worden. Let bij het plooien op hoe je uitkomt met het aantal haakjes en oogjes. 

De gordijnen plooien

5. De gordijnen mooi ophangen

Eindelijk kun je de gordijnen ophangen. De roeden of rails hangen stevig aan het plafond. De gordijnen liggen klaar. Hoe nu verder? Bij plooigordijnen kun je oogjes aan de rails schuiven. Daar kun je de haken in hangen en dan hangen de gordijnen op. Bij roede gordijnen doe je het andersom: je schuif het gordijn eerst over de roede en daarna hang je de roede op. Je kunt ook de gordijnen vanaf de zijkant over de roede schuiven. Vergeet niet de roede af te sluiten met een sluiting aan de zijkant als het gordijn ophangt. En bij een gordijnrail zijn er ook speciale sluitertjes die voorkomen dat de gordijnen van de rail glijden. 

Gordijnen netjes ophangen

Gordijnen ophangen is niet zo moeilijk. Je moet vooral zorgen voor een goede combinatie van de juiste gordijnen, een passende gordijnroede of rail en het juiste materiaal. Door daarvoor te zorgen, weet je vrijwel zeker dat je gordijnen mooi en netjes kunnen worden opgehangen. Wil je je gordijnen wassen? Zorg dan dat je dat op de juiste manier doet, want anders kun je ze niet meer netjes terug hangen.

Related Posts