Home Stappenplannen Gordijnen wassen; zo doe je dat!

Gordijnen wassen; zo doe je dat!

Door Marieke
Gordijnen wassen

Hoe vaak was jij je gordijnen? Meestal is gordijnen wassen een klus waar je flink tegenop ziet. Als eerste moet je een huishoudtrapje op om de gordijnen van de rails te halen. Vervolgens sleep je die grote lappen de trap op om ze in de wasmachine te gooien. En als ze weer schoon zijn, moet je ze ook nog terughangen. In dit artikel geven wij je een paar tips zodat jij op een makkelijke en eenvoudige manier je gordijnen kunt wassen.

Hoe vaak moet je je gordijnen wassen?

Eigenlijk is té vaak de gordijnen wassen helemaal niet goed voor de gordijnen. Het is zelfs beter om je gordijnen zo min mogelijk te wassen. Eén keer per jaar is prima. Op deze manier blijven ze het langst mooi. Kies wel een vast moment per jaar om al je gordijnen eens te wassen. Doe het bijvoorbeeld aan het begin van het nieuwe jaar als je tijdens de feestdagen gegourmet hebt. Of tijdens de grote voorjaarsschoonmaak.

Hoe houd je dan de gordijnen schoon en fris?

Als je gordijnen niet meer zo fris ruiken kun je ze ook simpelweg een poosje buiten hangen, het liefst op een vorstige of mistige dag. De geur zal dan snel verdwenen zijn.

Als je gordijnen stoffig zijn kun je ze afhalen en buiten goed uitkloppen. Het is dan wel fijn als je dat even met z’n tweeën kunt doen.

Vlekken? Dan zul je ze vaak wel eventjes tussendoor in de wasmachine moeten doen. De meeste vlekken krijg je immers niet zomaar uit je gordijnen met een doekje en een beetje water.

Gordijnen wassen; zo doe je dat!

Stap 1: Gordijnen eerst uitkloppen

Tussen de gordijnen zit altijd veel stof. Daarom is het belangrijk dat je de gordijnen eerst buiten uitklopt voordat je ze in de wasmachine gooit. De ergste stofwolken zullen er dan wel uit zijn.

Stap 2: check de wasvoorschriften

Het ene gordijn is het andere niet. Er zijn veel soorten gordijnen die van verschillende stoffen gemaakt zijn. En omdat gordijnen flink prijzig zijn is het belangrijk als je eerst de wasvoorschriften leest voordat je ze in de wasmachine gooit.

Stap 3: de haken

Het is veel werk om de haken van de gordijnen af te halen. Maar deze haken kunnen voor flink wat beschadigingen aan je gordijnen bezorgen. Wat je ook kunt doen is het stuk van het gordijn waar de haken zitten in een neutrale kleur (wit) kussensloop stoppen. Bind de kussensloop met een postelastiek of een stevig stuk touw vast. Op deze manier bescherm je je gordijnen tegen de haken die beschadigingen kunnen veroorzaken.

Stap 4: in de wasmachine

Stop de wasmachine niet té vol met gordijnen. Als de wasmachine te vol zit gaan je gordijnen onnodig kreuken. Voeg een klein beetje wasmiddel toe en zet je wasmachine op een lage centrifugeerstand.

Stap 5: hang de gordijnen direct op

Is de wasmachine klaar? Haal de gordijnen dan direct uit de wasmachine en verwijder het kussensloop. Klopt de gordijnen daarna voorzichtig een beetje uit en hang ze aan de rails terwijl ze nog nat zijn. Door het gewicht van de stof die nog nat is verdwijnen de kreukels vanzelf. Is het mooi weer? Gooi dan lekker de deuren en de ramen open en de gordijnen wapperen binnen no-time droog.

Zo zie je maar weer, gordijnen wassen hoef je helemaal niet vaak de doen en het is bovendien een fluitje van een cent als je het volgens dit stappenplan doet. Het bespaart je flink wat tijd en geld en je gordijnen blijven zo ook nog eens het langst mooi.

Hoe vaak was jij je gordijnen?  

Related Posts