Home materiaal Glas-in-lood bij dubbelglas?

Glas-in-lood bij dubbelglas?

Door bouwsuper

Dubbelglas of isolatieglas biedt veel voordelen boven enkelglas. Condensvorming behoort tot het verleden en de stookkosten worden flink gereduceerd. Een terugkerend probleem bij het plaatsen van dubbelglas is dat het oude glas-in-lood niet teruggeplaatst kan worden. Dat is althans de gangbare opvatting. Niets is echter minder waar. Het oude glas-in-lood kan tegenwoordig worden hergebruikt in dubbelglas. Op die manier blijft de prachtige uitstraling van het glas-in-loodraam behouden en profiteer je toch van de voordelen van dubbelglas.

Hoe plaats je glas-in-lood in dubbelglas?
Het plaatsen van glas-in-lood in dubbelglas is een specialistische klus die veel vakkennis vereist. Om bestaande panelen in dubbelglas te plaatsen is het noodzakelijk de maat aan te passen. Het verkleinde paneel wordt vervolgens tussen twee glasplaten gezet waarna het luchtdicht wordt afgesloten met een rubberen seal.

Is vervanging van het lood noodzakelijk?
De temperaturen in dubbelglas kunnen flink oplopen. In een enkel geval zelfs tot honderd graden Celsius. Hierdoor kan het oude lood zacht worden waarna het zal uitzakken en het paneel tegen een van de glasplaten gaat hangen. Dat is geen fraai gezicht. Het is daarom verstandig het oude lood te vervangen en direct gebruikt te maken van zogenaamd staallood. Optisch oogt staallood als normaal lood, maar in de dwarsbalk van de ‘H’ is een stalen kern verwerkt. Hierdoor wint het materiaal aan sterkte en is het bestand tegen hogere temperaturen.

Zijn er ook nadelen?
De charme van glas-in-lood bestaat deels uit de oude patina van het gebruikte lood. Omdat het nieuwe lood in een luchtdichte omgeving wordt geplaatst zal het zijn zilverkleurige uitstraling behouden. Het is echter mogelijk om het nieuwe lood en de soldeerpunten chemisch te laten verouderen.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.