Home materiaal Glas-in-lood bij dubbelglas?

Glas-in-lood bij dubbelglas?

Door bouwsuper
Glas in lood in dubbelglas plaatsen

Dubbel glas of isolatieglas biedt veel ontzettend veel voordelen boven enkel glas. Condensvorming behoort tot het verleden en de energiekosten worden flink gereduceerd. Het kan dan ook een verstandige keuze zijn om enkel glas te vervangen voor dubbelglas. Maar wat als je een glas in lood raam hebt? Een terugkerend probleem bij het plaatsen van dubbelglas is dat het oude glas in lood niet teruggeplaatst kan worden. Dat is althans de gangbare opvatting. Maar niets is minder waar. Het oude glas in lood raam kan tegenwoordig worden hergebruikt en in dubbel glas geplaatst worden. Op die manier blijft de prachtige uitstraling van het glas in loodraam behouden en profiteer je toch van de voordelen van dubbel glas.

Wat is glas in lood?

Glas in lood bestaat uit stukken glas gevat in loodlijsten. In de eenvoudigste uitvoeringen zie je vierkante stukken helder vensterglas in loodlijsten. Je ziet het vooral terug bij oudere huizen, omdat het vroeger nog niet mogelijk was om een raam uit één stuk glas te maken.

Glas in lood zie je ook veel terug in herenhuizen, maar met name ook in kerken, waarin kleurrijke stukken glas samen prachtige afbeeldingen vormen.

Een oude techniek

De techniek is al zeer oud. In de middeleeuwen werd voor het eerst in Frankrijk glas in lood gezet. Dit gebeurde met name in kerken waar de ramen werden voorzien van bijbelse afbeeldingen. Het hoogtepunt lag in de 13e en 14e eeuw.

In de 16e eeuw werden veel van deze glas in lood ramen vernietigd. Tijdens de reformatie werd een glas in lood raam als overdadig beschouwd en dat paste niet bij de ingetogen levenshouding in de protestantse kerk. 

In de 20e eeuw kreeg glas in lood weer een opleving, niet alleen voor religieuze afbeeldingen, maar ook bij particulieren en bij bedrijven. Met een glasinloodraam gaf de eigenaar een eigen accent aan hun huis of bedrijfspand.

Hoe werkt het?

Je begint natuurlijk met een ontwerp. Het ontwerp wordt omgezet in een patroon op ware grootte. Daarna worden alle stukken glas die nodig zijn voor het raam op maat gesneden en indien nodig worden de glasstukken geslepen met een slijpmachine. Daarna worden de stukken glas in het lood gezet. Op de punten waar het lood elkaar kruist wordt het gesoldeerd. Tussen de loodlijst en het glas wordt kit aangebracht om het waterdicht te maken.

Het klinkt simpel, maar voordat een ontwerp is omgezet naar een daadwerkelijk glas in lood raam, ben je heel wat uren verder. En dat is ook de reden dat een glas in lood raam best duur is. Maar voor die prijs krijg je er wel wat moois voor terug wat zeker de moeite waard is.

Glas in lood kopen 

We schreven al eerder in dit artikel dat een glas in lood raam niet goedkoop is, maar dat je er wel wat moois voor terugkrijgt. De prijs van glas en lood ligt tussen de € 180,- en € 500,- per vierkante meter. De exacte prijs is afhankelijk van welk soort glas je kiest, maar ook van de hoeveelheid kleuren je kiest. Sommige kleuren zijn namelijk duurder dan andere kleuren. De totale kosten hangt af van de grootte, maar ook van het ontwerp. Hoe ingewikkelder het design, hoe lastiger het is om een raam te maken. Wil je weten hoeveel een glasinloodraam gaat kosten, neem dan contact op met een erkende vakman.  

Glas in lood raam in dubbel glas plaatsen

In veel oudere huizen vind je nog enkel glas. Enkel glas heeft een isolatiewaarde van 5.6. Dubbel glas heeft een veel lagere isolatiewaarde en daarmee bespaar je flink wat energiekosten. Wat natuurlijk ook weer veel beter is voor het milieu. En dat niet alleen, ook heb je met dubbel glas minder last van het geluid van buitenaf.

Gelukkig kun je tegenwoordig de uitstraling van glasinlood combineren met een goede isolatiewaarde. Het is namelijk mogelijk om glas in lood in dubbel glas te monteren. Het glas in lood wordt in de spouw van het dubbelglas geplaatst. De isolatiewaarde wordt daarmee een stuk verbeterd ten opzichte van enkel glas. Houd wel rekening met een mindere isolatiewaarde dan wanneer je gewoon HR, HR++ of HR+++ glas plaatst. Bovendien wordt het prachtige gekleurde raam beter beschermd waardoor het niet zomaar beschadigd raakt.

Lees ook: Zo monteer je zelf een glaskoepel

Hoe plaats je glas-in-lood in dubbelglas?

Het plaatsen van glas-in-lood in dubbelglas is een specialistische klus die veel vakkennis vereist. Het gekleurde raam wordt in de spouw geplaatst, op zo’n manier dat het geen contact maakt met de beide ruiten, waardoor je een optimale isolatiewaarde creëert. Om bestaande panelen in dubbel glas te plaatsen is het noodzakelijk de maat aan te passen. Het verkleinde paneel wordt vervolgens tussen twee glasplaten gezet waarna het luchtdicht wordt afgesloten met een rubberen seal.

Is vervanging van het lood noodzakelijk?

De temperaturen in dubbelglas kunnen flink oplopen. In een enkel geval zelfs tot honderd graden Celsius. Hierdoor kan het oude lood zacht worden waarna het zal uitzakken en het paneel tegen een van de glasplaten gaat hangen. Dat is geen fraai gezicht. Het is daarom verstandig het oude lood te vervangen en direct gebruikt te maken van zogenaamd staallood. Optisch oogt staallood hetzelfde als normaal lood, maar in de dwarsbalk van de ‘H’ is een stalen kern verwerkt. Hierdoor wint het materiaal aan sterkte en is het bestand tegen hogere temperaturen.

Zijn er ook nadelen?

De charme van een glasinloodraam bestaat deels uit de oude patina van het gebruikte lood. Omdat het nieuwe lood in een luchtdichte omgeving wordt geplaatst zal het zijn zilverkleurige uitstraling behouden. Het is echter mogelijk om het nieuwe lood en de soldeerpunten chemisch te laten verouderen.

Lees ook: Raambeveiliging; dit zijn de mogelijkheden
Lees ook: Houten of kunststof dakraam? Alle informatie op een rijtje

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.