Home Klustips Raambeveiliging; dit zijn de mogelijkheden

Raambeveiliging; dit zijn de mogelijkheden

Door Marieke
Raambeveiliging

Je ziet het op het nieuws of je leest het in de krant; tragische verhalen over kinderen die uit een openstaand raam of van het balkon naar beneden zijn gevallen. Voor ouders is het onmogelijk om je kind constant in de gaten te houden en een ongeluk zit werkelijk in een klein hoekje. Daarom is het fijn als er de juiste materialen zijn die gevaarlijke dingen een stuk veiliger maken. Niet dat dat betekent dat je niet meer hoeft op te letten op je kinderen, maar het maakt de kans op een tragisch ongeval wel een stuk kleiner. Raambeveiliging kan daarom een oplossing zijn. In dit artikel vertellen wij je wat de mogelijkheden zijn.

Hor, vertrouw er niet op

Een hor is er niet voor bedoeld om kinderen binnen te houden. Een hor is bedoeld om insecten buiten te houden. Daarmee is een hor sterk genoeg om insecten buiten te houden, maar vertrouw er niet op dat deze ook sterk genoeg is om kinderen tegen te houden. Daar zijn ze immers niet voor bedoeld. Vertrouw dus nooit op een hor als raambeveiliger.

Raambeveiliger

Een raambeveiliger zorgt ervoor dat een raam niet verder dan 10 cm open kan. Genoeg voor frisse lucht, maar daarmee wel veilig voor je kind. De raambeveiliger wordt naast de raamsluiter bevestigd. Natuurlijk kun je nog wel je raam helemaal open krijgen via een handeling die voor kinderen heel moeilijk is uit te voeren. Let bij de aanschaf van een raambeveiliger wel op of deze past bij jouw type kozijn. Zo zijn er aparte beveiligers voor houten kozijnen, kunststof kozijnen, voor ramen die naar binnen draaien, maar ook ramen die naar buiten draaien.

Raamsluiting met slot

Een raamsluiting met slot zorgt ervoor dat je kind niet zomaar het raam kan open. Om het raam te open zijn er namelijk twee handelingen tegelijkertijd noodzakelijk wat voor volwassenen soms al lastig is, staat staan voor kinderen. Een raamsluiting met slot vervangt de oude raamsluiting zonder slot.

Raamhekje

Je ziet ze wel eens ramen; ramen die op de grond eindigen en die ook nog eens open kunnen. Een raamhekje biedt dan uitkomst. Een raamhekje bevestig je tussen de kozijnen. Ook is een raamhekje te plaatsen bij andere ramen waar je kind makkelijk bij kan of naartoe kan klimmen.

Lees ook: Een kidsproof huis; hoe maak je je huis veilig voor kinderen

Raambeveiliging voor een veilig huis met kinderen

Algemene tips:

  • Zet geen stoel of bed voor een raam dat open kan. Daarmee maak je het uit het raam klimmen alleen maar makkelijker
  • Zorg ervoor dat alle ramen zijn voorzien van een raambeveiliger. Niet alleen op hogere verdiepingen, ook op de begane grond. Ook daar kan je kind uitklimmen en zo de weg op rennen.

Balkon

Een balkon, ook daar is je kindje zo overheen gestapt. Of de spijlen zijn zo breed dat je kindje daar gewoon tussendoor kan glippen. Het is nooit verstandig om je kindje alleen op het balkon te laten spelen. Daarnaast is het van belang om het balkon af te schermen zodat je kindje nooit tussen de spijlen door kan. Zet ook geen plantenbakken, stoelen of anderszins tegen het balkonhek aan waar je kindje op kan klimmen en wat een stap over de rand alleen maar makkelijker maakt.

Een groot assortiment aan raambeveiliging vind je o.a. bij bouwmarkt Praxis.

Nog een voordeel

Raambeveiliging is niet alleen veilig voor kinderen, het houdt ook nog eens inbrekers tegen. Win-win dus.

Lees ook: Praktische tips voor een veilig balkon

Related Posts