Een schuifpui laten plaatsen is een mooie investering met heel veel voordelen. Natuurlijk brengt het plaatsen van een schuifpui flink wat kosten met zich mee, maar je huis wordt er wel meer waard door. En dat is ook heel wat waard. Daarnaast heeft het plaatsen van een schuifpui ook een aantal andere belangrijke prachtige voordelen. In dit artikel vertellen wij je alle over de voordelen van een schuifpui, de kosten voor het plaatsen van een schuifpui en we zetten een aantal verschillende soorten schuifpuien voor je op een rijtje.
In dit artikel:
De voordelen van een schuifpui
Een schuifpui heeft een flink aantal voordelen ten opzichte van een vast kozijn met een achterdeur. We zetten de voordelen eens op een rijtje.
- Dankzij het vele glas in een schuifpui creëer je meer licht in je woonkamer
- Je woonkamer doet optisch ruimer aan
- Je betreft met een schuifpui je tuin bij je huis, het wordt meer een geheel
- Een schuifpui kun je verder open zetten, heerlijk fris tijdens zonnige lentedagen
- Waardevermeerdering van je huis
- Meer glas geeft sneller meer warmte in je huis, je zult een lange periode de verwarming niet aan hoeven te zetten, dat is weer energiebesparend.
- Een schuifwand heeft een mooie en luxe uitstraling
- Een pui kan op maat worden gemaakt
- Makkelijk en veilig te open, ook voor kinderen
- Veel keuze is kleur, modellen, afwerking etc.
De nadelen van een schuifpui
Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen te noemen. Elk voordeel heeft natuurlijk ook weer een nadeel en uiteindelijk is het jouw overweging of de balans naar de ene kant, of naar de andere kant valt. We zetten ook een aantal nadelen voor je op een rij.
- Hoewel je huis weer waard wordt en je kunt besparen op je energiekosten, het is en blijft natuurlijk een investering, je moet er wel het geld voor (over) hebben.
- Let ook op de extra kosten die een schuifpui met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan een radiator die verplaatst moet worden.
- Extra ramen betekent extra licht en extra warmte. In de winter een voordeel, in de zomer kan het warm worden.
- Je zit een of meerdere dagen in de rommel.
- Er zijn veel aanbieders van schuifpuien. Niet alle kwaliteit is even oké. Let daarop als je diverse offertes opvraagt.
Verschillende materialen
Als je een pui wilt laten plaatsen, dan kun je kiezen uit een aantal verschillende materialen; een houten schuifpui, een kunststof schuifpui of een aluminium schuifpui. Elk materiaal heeft weer zijn eigen voordelen en nadelen en wat je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur of wat het beste bij jouw huis past.
Houten schuifpui
Hout is een natuurlijk materiaal en veel mensen vinden dat toch het mooist. Het heeft een warme en natuurlijke uitstraling. En juist deze natuurlijke uitstraling past vaak het beste bij je huis, maar ook bij je tuin. Wel moet een houten schuifpui elke 5 jaar geschilderd worden. Dit kun je doen in elke gewenste kleur en zo kun je steeds weer een andere kleur kiezen.
Aluminium schuifpui
Een aluminium schuifpui wordt vaak geplaatst in modernere huizen. Aluminium is strak en valt ook strak rond het glas en bij een modern huis staat dat perfect! In tegenstelling tot hout heeft aluminium juist een kille en koude uitstraling. Het voelt ook koud aan en heeft een glad oppervlak.
Kunststof schuifpui plaatsen
Als je echt een onderhoudsvriendelijke schuifpui wilt, dan kun je het beste voor een kunststof schuifpui gaan. Een kunststof schuifpui plaatsen is ook de goedkoopste van deze drie varianten, maar doet beslist niet onder aan de kwaliteit of aan de isolatie. De levensduur van een kunststof schuifpui is gelijk aan die van hout. Een kunststof pui is verkrijgbaar in elke RAL-kleur die je maar wenst. Het voordeel is dat je het niet zelf hoeft te schilderen en het ook nooit hoeft te schilderen. Het nadeel is dat je wel altijd aan de gekozen kleur vastzit.
Hefschuifpui of kiepschuifpui
Er zijn grofweg genomen twee verschillende soorten schuifpuien; de hefschuifpui en de kiepschuifpui. Het verschil zit vooral in de wijze waarop de schuifpui geopend wordt en opengezet kan worden. Een hefschuifpui wordt meestal gebruik als de glazen schuifwand een groot oppervlakte heeft. Als er zware ruiten heen en weer worden bewogen, dan werkt dit principe het makkelijkst. De schuif pui bedien je met een hendel die werkt als een hefboom. Door de hendel omhoog te draaien, kun je de deur heen en weer schuiven. En door de hendel weer naar beneden te draaien, gaat de deur weer dicht.
Bij een kiepschuifpui moet de hendel eerst naar voren gehaald worden, om het vervolgens opzij te kunnen bewegen. Deze beweging gaat wat moeilijker. Het voordeel is dat het schuifdeel ook in een kiepstand gezet kan worden en het wat goedkoper is. Het nadeel is dat het gevoeliger is voor onderhoud, het regelmatig mankementen vertoont en het openschuiven wat zwaarder gaat.
Kosten schuifpui plaatsen
Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Hoeveel het laten plaatsen van een schuif pui kost is afhankelijk van een aantal factoren.
- Materiaal van de schuifpui (hout, kunststof, aluminium)
- Afmetingen
- Soort glas
- Afwerking
Voor zo’n kleine € 2000,- kun je al een schuifpui laten plaatsen. De prijs kan oplopen tot zo’n € 5000,-. Vraag altijd meerdere offertes op.
Doe een uitgebreid marktonderzoek
Als de montage van een nieuwe schuifpui niet goed wordt uitgevoerd, dan kan de isolatie van je woning achteruit gaan en de maandelijkse (energie)kosten omhoog. Dat is nu net niet wat je wilt. Als je zelf geen of weinig ervaring hebt met het plaatsen van een schuifpui, dan kun je het beter uitbesteden aan een professional. Nu is het nooit verstandig geweest om met de eerste de beste leverancier in zee te gaan. Voor de beste prijskwaliteitsverhouding is het altijd slim om verschillende prijsoffertes op te vragen en te kijken wat ze te bieden hebben. Let bij jouw keuze bijvoorbeeld ook op de garantieregeling en of een leverancier bereid is om kosteloos terug te komen voor service. En vraag ook na of een schuifdeur voorzien is van een politiekeurmerk en daarmee inbraakveilig is. Vergeet niet om met de leverancier de details te bespreken zoals de afwerking, planning en sloten.
Als je meerdere offertes hebt aangevraagd en je weet wat elke leverancier te bieden heeft en wat niet, dan kun jij aan de hand daarvoor degene kies die het beste bij jouw wensen en budget past.
Lees ook: Het voordeel van een aluminium schuifpui
Lees ook: Kozijnen inspiratie: Soorten ramen