Home materiaal Een geschikte ondervloer kiezen

Een geschikte ondervloer kiezen

Door bouwsuper
Ondervloer kiezen

Een goede ondervloer bepaalt de levensduur van je uiteindelijke vloer die zichtbaar wordt voor iedereen plus niet te vergeten het plezier wat je ervan hebt. Ben je van plan om een zwevende vloer te leggen zoals een laminaat- of parketvloer dan wordt je altijd aangeraden om een ondervloer te leggen. Mocht je toevallig in een appartement wonen dan hebben de buren geen last van voetstappen als je over en het weer aan het wandelen bent. Ondervloer kiezen? Let dan op 4 punten: vochtdichtheid, isolatie voor de warmte, egaliserend vermogen en geluidsdemping.

Vocht en dampdichtheid

Een vochtwerende ondervloer moet je leggen als je laminaat legt. Op deze manier voorkom je dat er vocht in de laminaatvloer trekt. Ondervloeren die je gaat leggen op basis van een houten basisvloer moet je niet vochtwerend maken.

Egaliserend

In de ondervloer zitten altijd oneffenheden die tijdens het leggen van deze laag zijn gekomen. Als je zonder een hulplaag parket zou leggen dan loop je de kans dat bij scherpe stukken de parket gaat barsten. Je kan de ondervloer egaliseren tot maximaal 6 mm. Mocht je nog hogere oneffenheden tegenkomen dan is het cruciaal dat eerst een spaanplaat legt en bij scheef lopend vloeren moet je het resterende deel bijwerken met egalisatiekorrels.

Lees ook: Ondervloer laminaat in appartement

Warmte-isolatie

Een aandachtspunt om zeker niet te vergeten. Een warmte-isolerende ondervloer houdt de warmte in de ruimte langer vast dan is je dit niet doet. Een groot voordeel is natuurlijk dat je veel minder hard de kamer moet verwarmen en dat de energiekosten dalen. Let op als je toevallig al een vloerverwarming hebt liggen dan gaan deze 2 dingen niet samen.

Geluidsdemping

Zoals vermeld in het artikel over een ondervloer kiezen moet je ook aan de buren denken vooral als je in een appartement woont. Let erop dat de ondervloer voldoende geluidsdemping geeft.

Lees ook: Vloerisolatie: je houten vloer isoleren
Lees ook: PVC vloer of laminaat: dit zijn de verschillen

Related Posts

2 Reacties

Kiki Wals 2 augustus 2017 - 10:02

Hartelijk bedankt voor deze nuttige tips! Ik ga straks mijn huis verbouwen en eerlijk gezegd wist ik niet dat ondervloer zo belangrijk is. Voor mij is het belangrijkst dat de ondervloer voldoende geluidsdemping geeft omdat ik heel vaak piano speel. Nu moet ik beslissen welke vloer ik wil en dan aan de slag!

Antwoord
Lauren de Bruijn 14 december 2017 - 12:25

Ik ben aan het renoveren van mijn huis, en mijn volgende stap is de woonkamer. Ik wil een laminaat daar aanleggen, maar ik wist niet dat ik er een vochtwerende ondervloer bij nodig heb. Bedankt voor de informatie!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.