Home Klustips PVC vloer of laminaat: dit zijn de verschillen

PVC vloer of laminaat: dit zijn de verschillen

Door Joanne

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, is het verstandig om verschillende opties met elkaar te vergelijken. Neem nou een PVC vloer en een laminaat vloer. Het heeft allebei zo hun voor- en nadelen. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze vloeren? Je leest het in dit artikel!

Materiaal

Een groot verschil tussen PVC vloeren en laminaat vloeren is het materiaal. PVC is een afkorting voor polyvinylchloride en is opgebouwd uit verschillende lagen kunststof met een toplaag. Hierdoor is het materiaal is sterk, maar flexibel. Laminaat bestaat uit een kunststof onderlaag, een laag HDF (High Density Fibreboard, oftewel hard samengeperste houtvezels), een laag bedrukt papier en een toplaag. Laminaat planken zijn dus niet flexibel.

Uitstraling

Zowel met een PVC vloer als een laminaat vloer kun je alle kanten op. Beide vloeren zijn namelijk verkrijgbaar met verschillende dessins en structuren. Denk aan een houtlook of stoere uitstraling van beton. Ook zijn er genoeg mogelijkheden qua kleuren. Er is dus voor iedere stijl wel een mooi product te vinden!

Onderhoud

Beide vloeren hebben weinig onderhoud nodig en zijn eenvoudig schoon te maken. Toch kan vuil en vloeistof makkelijker tussen de naden van een laminaat vloer terechtkomen, wat helaas lastig weg te poetsen is. Na verloop van tijd zal een PVC vloer dus schoner en mooier blijven.

Vocht en water

Een belangrijk verschil is dat PVC vocht- en waterbestendig is en laminaat hier juist niet tegen kan. Dit maakt een PVC vloer erg geschikt voor in een vochtige ruimte als de keuken of de badkamer.

Vloerverwarming

PVC is een perfecte combinatie met vloerverwarming. Het materiaal kan de warmte erg goed geleiden en voelt aangenaam aan de voeten. Laminaat is er iets minder geschikt voor.

Plaatsing

Allebei de vloeren zijn verkrijgbaar met een handig click systeem, waardoor het heel eenvoudig zelf te leggen is. Kies je voor een PVC vloer die vastgelijmd moet worden op de ondergrond? Dan kun je dit beter overlaten aan professionals.

Loopgeluiden

Laminaat is qua loopgeluiden bijna te vergelijken met echt hout. Natuurlijk kun je dit dempen door gebruik te maken van een kwalitatieve ondervloer. Een PVC vloer is van zichzelf al een stuk stiller. Het flexibele materiaal werkt geluiddempend. Een groot voordeel!

Levensduur

Hoewel beide vloeren voorzien worden van een sterke toplaag, gaat PVC toch een stuk langer mee. De kunststof basis in combinatie met een krasvaste en slijtvaste beschermlaag geven de vloer een lange levensduur. Zelfs bij intensief gebruik.

Prijs

Omdat PVC vloeren op veel gebieden een betere keuze zijn, zijn deze vloeren ook wat duurder in aanschaf. Daar staat tegenover dat je er langer plezier van kunt hebben. Op lange termijn is PVC dus een goede aankoop, maar op korte termijn is laminaat goedkoper.

Related Posts