Van oudsher werden huizen altijd voorzien van drempels. Deze drempels, ook wel dorpels genoemd, werden voornamelijk geplaatst om tocht tegen te gaan. De onderkant van een deur sluit nu eenmaal nooit helemaal aan tot op de vloer. Dorpels worden meestal gemaakt van beukenhout of marmer. Wat zijn de voor- en nadelen van drempels in huis?
De voordelen van een drempel
Tegenwoordig worden nieuwbouwhuizen over het algemeen opgeleverd met slechts een drempel bij de buitendeuren en de natte ruimtes zoals de badkamer en het toilet. De drempel bij de voor- en achterdeur heeft nog steeds een tochtwerende functie. Uiteraard moeten de buitendeuren dan wel zijn voorzien van dorpelstrips. Deze strips worden onder of aan de deur vastgezet.
De ingemetselde dorpels bij de natte ruimtes dienen als waterkering. Ze zorgen er voor dat spat- of dweilwater niet de gang in kan lopen. Een ander voordeel van drempels in huis is dat ze een afscheiding kunnen vormen tussen de verschillende soorten vloerbekleding in de woning.
Lees ook: Verhuizen naar nieuwbouw: waar moet je rekening mee houden?
De nadelen van drempels
De reden dat men tegenwoordig geen dorpels meer wenst te plaatsen is voornamelijk cosmetisch. Men maakt dan de keuze om bijvoorbeeld het parket of laminaat in één geheel door de gehele woning te leggen. Dit geeft een ruimtelijk effect als de binnendeuren geopend zijn. De tochtwerende functie van drempels in huis valt tegenwoordig te verwaarlozen. De moderne huizen zijn immers zeer goed geïsoleerd.
Drempels maken een huis ook minder levensloopbestendig. Voor mindervaliden die gebruik maken van een rollator of rolstoel vormt een drempel immers een terugkerende hindernis.
En wat vind jij het fijnst in jouw huis? Wil je liever wel of liever geen drempels in je huis?
Lees ook: Nieuwbouw woning voorzien van kunststof kozijnen en kunststof voordeuren
Lees ook: Verschillende soorten binnendeuren