Wel of geen drempels in huis? - Bouwsuper

Klustips

Gepubliceerd op 10 mei, 2015 | door bouwsuper

0

Wel of geen drempels in huis?

Cat near closed doorVan oudsher werden huizen altijd voorzien van drempels. Deze drempels of dorpels werden voornamelijk geplaatst om tocht tegen te gaan. De onderkant van een deur sluit nu eenmaal nooit helemaal aan tot op de vloer. Drempels worden meestal gemaakt van beukenhout of marmer. Wat zijn de voor- en nadelen van drempels in huis?

De voordelen van een drempel
Tegenwoordig worden nieuwbouwhuizen over het algemeen opgeleverd met slechts een drempel bij de buitendeuren en de natte ruimtes zoals de badkamer en het toilet. De drempel bij de voor- en achterdeur heeft nog steeds een tochtwerende functie. Uiteraard moeten de buitendeuren dan wel zijn voorzien van dorpelstrips. Deze strips worden onder of aan de deur vastgezet.
De ingemetselde drempels bij de natte ruimtes dienen als waterkering. Ze zorgen er voor dat spat- of dweilwater niet de gang in kan lopen. Een ander voordeel van drempels in huis is dat ze een afscheiding kunnen vormen tussen de verschillende soorten vloerbekleding in de woning.

De nadelen van drempels
De reden dat men tegenwoordig geen drempels meer wenst te plaatsen is voornamelijk cosmetisch. Men maakt dan de keuze om bijvoorbeeld het parket of laminaat in één geheel door de gehele woning te leggen. Dit geeft een ruimtelijk effect als de binnendeuren geopend zijn. De tochtwerende functie van drempels in huis valt tegenwoordig te verwaarlozen. De moderne huizen zijn immers zeer goed geïsoleerd.
Drempels maken een huis ook minder levensloopbestendig. Voor mindervaliden die gebruik maken van een rollator of rolstoel vormt een drempel immers een terugkerende hindernis.


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven ↑