Home materiaal Ondervloer laminaat in appartement

Ondervloer laminaat in appartement

Door bouwsuper

In wooneenheden waar we dicht op elkaar wonen zoals flats, etagewoningen en appartementen staat geluidsoverlast op de eerste plaats als het gaat om burengeschillen. Wanneer je op slechts enkele meters van elkaar verwijdert woont en leeft hoor je onvermijdelijk wel eens wat. Omdat we zelf ook liever de buren niet horen is het onze plicht ervoor te zorgen dat onze eigen loop- en contactgeluiden zo veel mogelijk beperkt blijven. Hiervoor dienen we te voldoen aan de 10 decibel eis.

Wat is de 10 decibel eis?
De 10 decibelwet is opgesteld in samenwerking met de Vereniging van Huiseigenaren en inmiddels op Europees niveau vastgelegd. Elk jaar opnieuw worden producten voor ondervloeren gekeurd op de mate van geluidsdoorgifte. Materialen die aan de norm voldoen worden voorzien van een TUV label, het voormalige TNO merk.

De 10 decibel eis houdt in dat het verschil in geluidsdoorgifte van een kale betonnen vloer ten opzichte van een vloer bedekt met een dekvloer, met 10 decibel naar beneden gebracht moet worden. De maatstaf is gerelateerd aan een textiele vloerbedekking met een gewicht van 2,2 kg per vierkante meter.

Ondervloer bepalend voor wooncomfort
Zoals bekend weerkaatsen harde materialen het geluid in plaats van het te dempen. Wanneer we benedenburen hebben zijn we daarom verplicht onder harde vloeren zoals laminaat en marmoleum een TUV gecertificeerde ondervloer te leggen. Hiervoor zijn er meerdere soorten underlayments van kurk, houtvezelplaat, foam en rubber in de handel.

Elke ondervloer is ontwikkeld voor de specifieke omstandigheden die er zich in een gebouw voor kunnen doen. Koop daarom niet zomaar een willekeurige ondervloer die je prijstechnisch gezien wel leuk lijkt. Het wooncomfort en de levensduur van je vloer hangen namelijk af van de kwaliteit en soort ondervloer waarvoor je kiest

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.