Home materiaal Ondervloer laminaat in appartement

Ondervloer laminaat in appartement

Door bouwsuper
Ondervloer in appartement

In wooneenheden waar we dicht op elkaar wonen zoals flats, etagewoningen en appartementen staat geluidsoverlast op de eerste plaats als het gaat om burengeschillen. Wanneer je op slechts enkele meters van elkaar verwijdert woont en leeft, hoor je onvermijdelijk wel eens wat van je buren, onderburen of bovenburen. Omdat we ook zelf liever geen last hebben van de buren, is het onze plicht om ervoor te zorgen dat onze eigen loop- en contactgeluiden zo veel mogelijk beperkt blijven. Geluidsisolatie is een belangrijk punt als het gaat om de keuze voor een vloer en ondervloer. Met name de akoestische eigenschappen spelen een belangrijke rol bij de juiste keuze hierin. In dit artikel vertellen wij alles waar je op moet letten bij de keuze voor een vloer en ondervloer in een flat of appartement.

Een ondervloer; minsten zo belangrijk als de vloer

De keuze voor een ondervloer is net zo belangrijk als de keuze voor een vloer. Een ondervloer leg je tussen het kale beton en de vloerbedekking van jouw keuze. Hiermee verleng je de levensduur van je vloer aanzienlijk en verhoog je bovendien het comfort van je vloer. En dat niet alleen, een ondervloer heeft nog veel meer voordelen. Daarom geven wij je nog meer informatie over ondervloeren, zodat jij altijd de juiste keuze kunt maken en het geluidsoverlast voor je buren binnen de perken blijft. Woongenot is immers ook heel wat waard.

De functies van een ondervloer

Een ondervloer leg je niet voor niets. We schreven het hierboven al, een onder vloer is minstens zo belangrijk als de vloer zelf. We zetten de functies van ondervloeren even voor je op een rijtje:

  • Je verlengt de levensduur van je vloer
  • Met een onder vloer creëer je extra stabiliteit
  • Je zorgt met ondervloeren voor een betere isolatie
  • Ook zorg je voor een betere geluidsdemping
  • Een ondervloer werk egaliserend
  • En een ondervloer met folie is vochtwerend

Waar let je op bij het kiezen van een ondervloer

Er zijn verschillende soorten vloeren op de markt verkrijgbaar en even zoveel ondervloeren. Want welke ondervloer je nodig hebt, hangt helemaal af van de keuze van de vloer. Daarom is het van belang om op een aantal elementen te letten.

Stabiliteit

Als eerste kijk je naar de (betonnen) basisvloer. Heb je een gladde vloer met weinig oneffenheden? Dan kun je wellicht volstaan met een dunnere ondervloer. Als de oneffenheden groter zijn dan zul je een dikkere onder vloer moeten kiezen. Zijn de oneffenheden groter dan 7 mm? Dan zul je deze eerste moeten vullen.

Vloerverwarming

Heb je vloerverwarming? Dan is het zeker mogelijk om een ondervloer aan te leggen. Je zult dan wel moeten kiezen voor een ondervloer dat geschikt is voor vloerverwarming. Gebruik je de vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan mag de maximale warmteweerstand van de vloer en ondervloer niet hoger is dan 0.15 m2 K/W is.

Vocht

Als je last hebt van optrekkend vocht onder je vloer dan is het verstandig om dampdichte folie te gebruiken. Een ondervloer met geïntegreerde vochtscherm behoort ook tot de mogelijkheden. Op deze manier voorkom je dat vocht in je vloer trekt.

Isolatie en geluidsdemping

Als je voor een ondervloer met geluidsdemping kiest, dan hoor je meteen het verschil als je er op loopt. De loopgeluiden worden gedempt waardoor je gewoon op hakken kunt lopen. Ook voelt de vloer minder koud aan. In flats en appartementen is het verplicht om een geluidreducerende ondervloer te gebruiken. Hieronder gaan we dieper in op de keuze voor een ondervloer in een appartement of flat.

Geluidsisolatie

Als je in een flat of appartement woont, dan word je geacht om een ondervloer met een goed geluiddempend vermogen te kopen. Wat betekent dat? Als je met je schoenen (met hakken) in je huis loopt, dan kunnen je onderburen dat horen, elke voetstap stuurt trillingen naar beneden. Dat kan flink storend zijn voor je (onder)buren. Een goede ondervloer dient deze trillingen op te nemen.

Wat is de 10 decibel eis?

De 10 decibelwet is opgesteld in samenwerking met de Vereniging van Huiseigenaren en inmiddels op Europees niveau vastgelegd. Elk jaar opnieuw worden producten voor ondervloeren gekeurd op de mate van geluidsdoorgifte. Materialen die aan de norm voldoen worden voorzien van een TUV label, het voormalige TNO merk.

De 10 decibel eis houdt in dat het verschil in geluidsdoorgifte van een kale betonnen vloer ten opzichte van een vloer bedekt met een dekvloer, met 10 decibel naar beneden gebracht moet worden. De maatstaf is gerelateerd aan een textiele vloerbedekking met een gewicht van 2,2 kg per vierkante meter.

Lees ook: Vloerisolatie aanleggen? Dit is wat je moet weten!
Lees ook: PVC vloer of laminaat: dit zijn de verschillen

Ondervloer bepalend voor wooncomfort

Zoals bekend weerkaatsen harde materialen het geluid in plaats van het te dempen. Wanneer we benedenburen hebben zijn we daarom verplicht onder harde vloeren zoals laminaat en marmoleum een TÜV gecertificeerde ondervloer te leggen. Hiervoor zijn er meerdere soorten underlayments van kurk, houtvezelplaat, foam en rubber in de handel.

Elke onder vloer is ontwikkeld voor de specifieke omstandigheden die er zich in een gebouw voor kunnen doen. Koop daarom niet zomaar een willekeurige ondervloer die je prijstechnisch gezien wel leuk lijkt. Het wooncomfort en de levensduur van je vloer hangen namelijk af van de kwaliteit en soort ondervloer waarvoor je kiest

Ondervloer leggen: Zo doe je dat!

Als je de juiste onder vloer voor jouw situatie en passend bij de vloer van jouw keuze gekozen hebt, dan kun je gaan beginnen met het leggen van de ondervloer. Zorg er altijd voor dat de ondergrond schoon en stofvrij is voordat je gaat beginnen. Heb je een onderv loer bestaande uit platen, dan begin je in de hoek met het leggen van de platen. De eerste rij leg je met de korte kanten tegen elkaar aan. Is de laatste plaat te lang? Dan leg je die deels op de vorige gelegde plaat en met een afbreekmesje kun je het overschot zo op de juiste maat afsnijden. De tweede rij begin je met het overschotje. Zo kun je de ondervloer trapsgewijs neerleggen. Heb je een ondervloer op rol? Dan kun je deze het beste vastplakken tijdens het leggen.

Lees ook: Vloerisolatie: je houten vloer isoleren
Lees ook: 5 stoere vloeren voor een industrieel interieur



Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.