Klustips zelf boren slijpen

Gepubliceerd op 14 augustus, 2016 | door bouwsuper

1

Zelf je boren slijpen: handige tips

Als je veel boort, gaan de boren die je gebruikt vanzelf steeds een beetje achteruit. Dit betekent dat de boren minder scherp zijn, waardoor het meer tijd en moeite kost om een gat te boren en de boor simpelweg minder prettig in gebruik is. Je kunt steeds nieuwe boren aanschaffen als je oude boren versleten zijn, maar dit kost wel veel geld en zeker als je de gereedschappen regelmatig gebruikt. Wat je beter kunt doen als je boren versleten zijn, is het slijpen van je oude boren. Heb je dit nog nooit gedaan? Lees dan in dit artikel welke tips je kunt gebruiken bij boren slijpen, zodat je dit zeker op de juiste manier doet.

Tip 1: gebruik een goede slijpsteen

Er zijn apparaten die je kunt gebruiken om een boor te slijpen, maar het boor slijpen op slijpsteen werkt nog altijd het beste. Dit komt niet alleen omdat je in dit geval nauwkeuriger kunt slijpen, maar ook omdat een slijpsteen minder snel kapot gaat en dus langer gebruikt kan worden om boren te slijpen. Gebruik je een boren slijpen hulpstuk om je boren te slijpen, kies dan altijd voor een slijpsteen.

Tip 2: kies de goede hoek bij het slijpen

Het moeilijkste van het slijpen van een boor, is het vinden van de juiste boren slijpen hoek. Weet je niet goed welke hoek een boor moet hebben voor het beste resultaat, dan kun je een boren slijpen hulpstuk gebruiken om de juiste hoek te vinden. Dit hulpstuk wordt ook wel een boorkaliber genoemd en is erg gemakkelijk in gebruik. Ideaal als je nog nooit een boor hebt geslepen, maar zoek wel even op hoe een boorkaliber werkt voor je hiermee aan de slag gaat.

Tip 3: nog nooit een boor geslepen? Kijk dan een online tutorial

Heb je nog nooit een boor geslepen, maar wil je dit wel meteen goed doen? Ga dan niet zomaar aan de slag, maar kijk een online tutorial in de vorm van een Youtube filmpje om te achterhalen hoe je een boor moet slijpen. Binnen enkele minuten krijg je stap voor stap uitgelegd wat je moet doen voor boor slijpen, ook in het Nederlands. Er staan namelijk niet alleen Engelse filmpjes online, maar ook filmpjes van behulpzame Nederlandse klussers.

Tip 4: weet wanneer je een boor weg moet gooien

Sommige boren zijn erg lastig om te slijpen. Heb je niet veel of zelfs helemaal geen ervaring met het slijpen van een boor, dan kun je deze boren beter links laten liggen en gewoon nieuwe boren aanschaffen. Hele kleine boren zijn bijvoorbeeld erg lastig om te slijpen, wat het soms beter maakt om gewoon een nieuwe boor aan te schaffen dan al die moeite te doen voor een boor die je uiteindelijk niet kunt slijpen.

Een versleten boor slijpen? Dat kun je gemakkelijk zelf!

Veel mensen denken dat alleen professionele klusjesmannen voldoende kennis, vaardigheden en ervaring hebben om boren te slijpen, maar in feite kun je dit ook gemakkelijk zelf. Verdiep je even in de methode om jouw boren zelf te slijpen, gebruik bovenstaande tips en je hebt je versleten boren in een mum van tijd weer helemaal scherp geslepen.


Over de auteurOne Response to Zelf je boren slijpen: handige tips

  1. L Ripperda says:

    De juiste slijphoek is eenvoudig te bepalen. Als je van twee zeskant moeren 2 vlakken van de zeskant tegen elkaar drukt vormen de naast liggende zijden de juiste hoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven ↑