Home Klustips Boren in beton: handige tips

Boren in beton: handige tips

Door bouwsuper
Boren in beton; handige tips

Boren is niet al te moeilijk. Correct boren blijkt daarentegen vaker wel dan niet een hele uitdaging voor heel wat mensen. Zeker als het gaat om een moeilijke ondergrond als beton om in te boren is de wanhoop al vrij snel nabij. Nochtans is het, tenminste als je het goed uitvoert, helemaal niet zo onmogelijk als je misschien wel zou denken. Wat zijn dan de geheimen van het boren in beton? Geen slechte vraag als je weet dat tegenwoordig de meeste huizen redelijk wat beton in zich hebben!

De juiste boormachine

Net zoals in het leven en in het klussen begint ook boren in beton bij het hanteren van het juiste gereedschap. Concreet moet je dus op zoek naar de juiste boormachine voor jouw klus. Afhankelijk van de sterkte van het beton kan een simpele accuboormachine al genoeg zijn maar waker wel dan niet kan je beter kiezen voor een echte beton boor. Wil je het toch proberen met de gewone accuboormachine? Kies dan voor een machine met een zo hoog mogelijk voltage. Dit staat immers gelijk met ook meer vermogen.

De accessoires

Als je geen trek hebt in het speciaal aanschaffen van een nieuwe boorhamer voor een kleine klus kan je gerust slapen: door de aanschaf van de juiste accessoires kom je ook al een heel eind. Op je huidige boormachine zou je in principe zonder al te veel problemen een beton boor moeten kunnen installeren. Deze speciale kop is gemaakt om het boren in harde gesteenten wat vlotter te laten verlopen en wordt ook wel de steen boor genoemd. Je kan ze herkennen aan de vleugels aan het uiteinde van de boor.

Boren in beton; met deze handige tips lukt het ook jou

Lees ook: Zelf je boren slijpen: handige tips

Maar om echt handig te zijn …

Ideaal gezien schaf je jezelf echter een boorhamer aan. Je kan immers jezelf wel een eind op weg helpen met accessoires en dergelijke maar even handig als een specialistische boor is dat toch ook weer niet. De boorhamer stelt je in staat zonder enige probleem een perfect gat te boren als ga je door boter. Ook een klopboormachine met een beton boor op gemonteerd geeft in de regel uitstekende resultaten. Hoe komt dat vraag je je af? Omdat een boorhamer heel wat meer power in huis heeft en de beton boor toelaat het beton zonder veel inspanning te verbrijzelen.

Algemene tips

Als je te maken hebt met gewapend beton is er maar één type boor dat echt zal helpen en dat is een boorhamer uitgerust met een goede beton boor. Het enige valabele alternatief voor stevig beton is de klopboormachine met de beton boor. Dit heeft naast het vermogen alles te maken met de kloppende beweging van de machines die het goed doet tegen beton. Bij het boren is het daarbij van belang de machine het werk te laten doen. Oefen slechts een lichte druk uit. Als je te veel kracht zit boor je niet alleen slechter maar je loopt bovendien ook risico de apparatuur gewoon te vernielen. Ten slotte is het sleutelwoord geduld: zonder geduld bekom je nooit een goed resultaat.

Uiteindelijk is boren in beton helemaal geen vak apart. De juiste apparatuur halen is van levensbelang net als algemene boorwijsheden. In ieder geval: boren maar!

Lees ook: Boren in glas: zo doe je dat
Lees ook: Beton ciré; wat is het eigenlijk?

Related Posts

2 Reacties

Kiki Wals 8 augustus 2017 - 10:03

Ik heb altijd gedacht dat boren echt moeilijk is. Ik wist wel dat een type boormachine hangt af van een materiaal maar ik had geen idee dat te veel kracht slechter tijdens het proces is dan als je alles “licht” zal doen. Zeer interessant! Mijn broer is een bouwwerker dus ik zal hem vragen hoe het proces eruit ziet 😉

Antwoord
Gosse 12 september 2018 - 09:08

Mooi artikel, prima info!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.