Home Klustips Boren in glas: zo doe je dat

Boren in glas: zo doe je dat

Door bouwsuper
boren in glas

Het lijkt misschien onmogelijk om een mooi gat in glas te boren, maar dit is het zeker niet. Als je de goede boor gebruikt voor de klus en op de juiste manier te werk gaat, kun je een mooi, egaal gat in glas boren. Wil jij een gat in glas boren, maar heb je geen idee hoe dit moet? Lees dan op deze pagina welke stappen je precies moet volgen voor gaten boren in glas.

Stappenplan: een gat boren in een glazen plaat

Om een gat te boren in een glazen plaat, zijn er slechts drie stappen die je moet volgen. Welke stappen dit zijn, lees je in onderstaande alinea’s.

Stap 1: schaf de juiste boor aan

Voor gaten boren in glas gebruik je geen standaard boor, maar een boormachine die wat minder heftig boort en het glas niet kan beschadigen. Voor het boren van een klein gat gebruik je het liefst een diamantboor. En voor het boren van grotere gaten, kun je het beste een zogeheten gatenboor gebruiken. Beide soorten boren zijn verkrijgbaar bij de betere doe-het-zelf winkel, online of offline.

Bij het boren in glas kunnen kleine glasscherven vrijkomen. Daarom schaf je niet alleen de juiste boor aan voor dit project, maar ook een veiligheidsbril en werkhandschoenen. Tot slot heb je ook schilderstape nodig voor deze klus. Heb je deze tape niet in huis, dan ga je naar de bouwmarkt om schilderstape te kopen of koop je deze tape online.

Stap 2: bepaal de locatie van het gat

Heb je alle hulpmiddelen in huis om in glas te kunnen boren en heb je jouw veiligheidsbril opgezet en handschoenen aangetrokken, dan ga je aan het werk. Je bepaalt de locatie waar het gaatje moet komen en plakt op deze plek van de glasplaat een stukje schilderstape.

Stap 3: zet de boor op de schilderstape en boor rustig

Heb je de locatie van het gaatje bepaald, dan zet je de boor voorzichtig op de schilderstape. In een rustig tempo laat je de boormachine nu zijn werk doen: je oefent zelf zo min mogelijk druk uit. Hoe meer druk je uitoefent op de boor, hoe groter de kans is dat het glas kapot gaat door het boren. Zet daarom zelf geen kracht tijdens het boren, maar houd de boor enkel op zijn plek.

Lees ook: Een schilderij ophangen; zo doe je dat!

Een groter gat boren: drie tips

Het boren van een klein gat in een glazen plaat is vrij eenvoudig, maar het boren van een groter gat wordt al moeilijker. Dit komt omdat er in dit geval meer druk op de glazen plaat komt te staan, waardoor deze gemakkelijker kapot kan gaan. Om ervoor te zorgen dat je jouw glazen plaat niet breekt bij het boren van een groter gat, kun je onderstaande drie tips raadplegen bij het boren.

Tip 1: gebruik een houten plaat om de juiste positie aan te houden voor het boorgat. Je boort eerst een gat in het hout, om de houten plaat vervolgens op de glazen plaat te leggen en vast te zetten met lijmklemmen. Boor nu door het gat heen, zodat je precies op de juiste plaats boort.

Tip 2: gebruik water om oververhitting te voorkomen. Heb je de houten plaat op de glasplaat liggen, dan kun je hier een laagje water in zetten. Dit water zorgt ervoor dat het glas niet te heet wordt tijdens het boren. Controleer tijdens het boren regelmatig of er nog voldoende water op het glas ligt.

Tip 3: laat de boormachine altijd langzaam draaien. Bij het boren van een groter gat is het niet alleen belangrijk dat je zo min mogelijk druk uitoefent op het glas, maar moet de boormachine ook altijd langzaam draaien. Druk de hendel van de boormachine daarom nooit te hard in, maar boor zo langzaam en secuur mogelijk.

Boren in glas, zo doe je dat!

Benodigdheden:

  • Diamantboor
  • Schilderstape
  • Veiligheidsbril
  • Werkhandschoenen

Klaar met boren? Maak het glas schoon

Na het boren van de glasplaat, blijft er altijd nog een beetje stof liggen. Maak de glasplaat goed schoon door er even met de stofzuiger overheen te gaan. Zitten er nog scherpe stukjes aan de rand van het boorgat, dan vijl je het boorgat een beetje bij.

Lees ook: Boren in beton: handige tips
Lees ook: Dit gereedschap moet je altijd in huis hebben

Related Posts

1 Reactie

Bas 24 februari 2017 - 19:01

Bedankt voor de tips.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.