Home Klustips Zelf je betonnen aanrechtblad maken

Zelf je betonnen aanrechtblad maken

Door bouwsuper
Betonnen aanrechtblad

Ben jij ook helemaal weg van stoere keukens waarbij het aanrechtblad is gemaakt van robuust beton? Dit trendy materiaal geeft je werkblad een industriële look, is makkelijk in onderhoud en helemaal uniek! Je kunt een vakman zo’n blad laten maken, maar heb je de tijd, dan kun je het ook prima zelf doen. In dit artikel vindt je tips om zelf je betonnen aanrechtblad te maken.

Tips vooraf

Het principe van een betonnen aanrechtblad maken is eigenlijk heel simpel. Je maakt een mal, ter grootte en ter hoogte van het gewenste aanrechtblad en daar giet je beton in (met bewapening), en dit laat je uitharden. Ga je met een betonnen aanrechtblad aan de slag, houd er dan rekening mee dat beton ongeveer vier weken nodig heeft om compleet uit te harden. Dus zorg dat je dit als een van de eerste klussen aanpakt zodat je tijdens de tijd dat het blad uithardt, nog andere projecten in de keuken kunt aanpakken.

Hoe pak je het aan?

Voor het maken van een aanrecht van beton kan je kiezen tussen de volgende opties;

  • je maakt het blad in een mal, bijvoorbeeld op de grond. En je plaatst het uitgeharde blad later op het werkblad boven de kastjes. Dit heeft als voordeel dat je zo een superstrak aanrechtblad kan gieten omdat je het beton uitgiet op een vlakke bodem. Het nadeel is natuurlijk dat je later met het loodzware betonnen blad moet gaan sjouwen. Het is dus alleen handig voor kleine bladen.
  • de tweede, en meest gebruikte methode, is om het blad ter plaatse op het aanrecht te gieten. Je maakt dan een omkisting ter plaatse van het toekomstige aanrecht. We gaan in de instructies uit van deze methode.

Lees ook: Een tafelblad maken van beton

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

STOP Met Dromen en Begin te Bouwen Aan Jouw Doe-Het-Zelf Project Met Meer dan 10.000 Bouwtekeningen!

Al meer dan 21.000 doe-het-zelvers gingen je voor!

Tijdelijk slechts €67,-

Stappenplan betonnen aanrechtblad maken

Je maakt ter grootte van je aanrechtblad eerst een mal. Laat deze niet rusten op de keukenkastjes, want dat kunnen ze straks niet dragen. Maak eerst een constructie die het blad gaat dragen. Daarop maak je waterpas de mal.

Maak de mal/omkisting van betonplex. Dit is watervast en zorgt ook voor een gladde afwerking. Maak hem maximaal 10cm diep. Vul aan de binnenkant van de mal de hoeken op met acrylaatkit (deze werk je netjes af en laat je drogen). Dat zorgt er voor dat je mooie afgeschuinde hoeken krijgt. Zorg ervoor dat je de panelen aan de voor- en zijkant er straks weer makkelijk af kunt schroeven.

In de mal zet je uit:

  • gaten voor kranen en afvoer, bijvoorbeeld door stukken pvc buis van de juiste diameter in de mal te steken.
  • uitsparingen voor de gootsteen en gasfornuis. Hiervoor maak je ook van watervast multiplex een bak op de juiste maat, die je in de mal plaatst. Werk hoeken weer netjes af met kit.
Aanrechtblad van beton

In het beton moet een bewapening van staal gelegd worden die het blad stevigheid geeft. Dit maak je op maat (met een haakse slijper, of je laat dit de bouwmarkt specialist doen (als je slijpt tref je de juiste veiligheidsvoorzieningen; veiligheidsbril en gehoorbeschermers). De bewapening leg je in het midden van het beton.

Bereken hoeveel beton je nodig hebt en zorg dat je ruim voldoende in huis hebt. Gebruik kant en klaar constructiebeton en meng dat met voldoende water (Staat op de instructies). Je kunt er eventueel nog een kleurstof aan toevoegen. Maak het liefst je beton in één keer aan. Meerdere keren aanmaken kan tot kleurverschil leiden. Meng alles in een grote speciekuip.

Je giet het beton in de mal en verdeelt het beton over de bodem met een grote (stuc) spaan. Ben je halverwege de mal met vullen, leg dan de bewapening erin en vul verder af. De bovenkant werk je netjes glad met de spaan.

Belangrijk

Het is belangrijk dat alle luchtbellen uit het beton verdwijnen, zo krijg je een stevig en dicht beton. Om het beton te verdichten moet je het beton laten trillen. Dat kan door een schuurmachine of ander trillend gereedschap tegen de mal aan te zetten. Let er op dat je tijdens het drogen het beton voldoende nat houdt.

Na ongeveer een week kan de bekisting er af en kan het blad eventueel geschuurd en gepolijst worden (kan droog of nat). Dit moet gebeuren met daarvoor geschikt gereedschap en levert wel veel stof op, dus draag de juiste bescherming. Je kunt als laatste je blad eventueel afwerken met een polymeercoating om hem een vochtbestendige laag te geven. Vraag er naar bij de speciaalzaak.

Een robuust resultaat

Je kunt altijd eerst een proefmal vullen om je beton uit te testen voordat je begint aan het echte werk. Het is dus even een klus, maar dan heb je ook een aanrechtblad om, met recht, jarenlang van te genieten en trots op te zijn!

Lees ook: Beton ciré; wat is het eigenlijk?
Lees ook: Betonplex: Wat is het en wanneer gebruik je het?

Related Posts

1 Reactie

jacky hendriks 6 januari 2019 - 23:33

heb net een blad gestort. mag nu uitharden. heb de gootsteen gebruikt als vorm voor gat gootsteen. perfect resultaat over 4 weken komen er tegels op

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.