Home Stappenplannen Beton ciré; wat is het eigenlijk?

Beton ciré; wat is het eigenlijk?

Door Marieke
Beton ciré in de badkamer zorgt voor een strakke uitstraling

Beton ciré is niet meer weg te denken in onze interieurs. Het zorgt voor een rustige en natuurlijke uitstraling en je creëert daarmee een betonlook. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over beton ciré. Omdat beton ciré vrij eenvoudig is om zelf aan te brengen, geven wij je ook een stappenplan in dit artikel en een lijstje met de benodigde materialen.

Wat is beton ciré?

Beton ciré is betekent letterlijk gewreven beton. Deze techniek komt van oorsprong uit Frankrijk, de Fransen gebruiken het om beton een mooie uitstraling te geven. Toentertijd was het product nog wel wat dikker, maar door de jaren heen is beton ciré ontwikkeld tot een strakke stuc die met een dunne laag is aan te brengen. Tegenwoordig heeft het een dikte van slechts 2 à 3 millimeter en is zeer licht van gewicht. Het is daardoor aan te brengen op muren, vloeren, trappen en zelfs op meubels. De samenstelling van dit product bestaat uit cement, harsen en water.

Beton ciré heeft een rustige en natuurlijke uitstraling met een echte betonlook. Het past in veel interieurs. Dit materiaal geeft sfeer aan elke ruimte. Beton ciré is in verschillende texturen verkrijgbaar zodat een ieder zelf zijn uitstraling kan kiezen. Ook de kleur is zelf te kiezen.

Overal toepasbaar

Dit materiaal is overal toepasbaar. Voor doe-het-zelvers is het een product dat makkelijk is aan te brengen en af te werken. Omdat het slechts een dikte van 2 à 3 millimeter heeft, is het overal toepasbaar. Het kan bijna op elke ondergrond worden aangebracht; gips, tegels, hout, alles is mogelijk.

Lees ook: Een tafelblad maken van beton

Beton Ciré aanbrengen is eenvoudig zelf te doen met dit stappenplan.

Benodigdheden

Stappenplan

Ondergrond schoonmaken

Allereerst is het belangrijk dat de ondergrond goed wordt schoongemaakt. Er mogen geen loszittende deeltjes op de ondergrond zitten, gaatjes moeten gevuld worden en – afhankelijk van de ondergrond – moet er een geschikte primer aangebracht worden. Door de primer kan het beton ciré goed hechten.

Mengen

Vervolgens meng je de verschillende componenten bij elkaar. Het materiaal hardt snel uit, dus maak een niet te grote hoeveelheid aan. De componenten weeg je nauwkeurig af. Mocht je later nog meer beton ciré nodig hebben, dan voorkom je met nauwkeurig afwegen kleur- en kwaliteitsverschillen.

Aanbrengen

De eerste laag breng je zo dun mogelijk aan op de ondergrond, maar zorg er wel voor dat het dekkend is. Dit doe je met een opzetspaan. Als deze eerste laag droog is, kun je een tweede laag aanbrengen. Je kunt grove bewegingen maken, maar ook kleine bewegingen. Hoe je het erop brengt bepaalt uiteindelijk het effect. Laat het beton goed drogen, in ieder geval 24 uur.

Impregneren en coaten

Met een kwast of verfroller kun je de ondergrond impregneren. Als deze laag droog is, dan kun je nog een coating aanbrengen. Deze coating zorgt ervoor dat het beton ciré waterdicht is.

Onderhoud

Beton Ciré is natuurlijk niet onderhoudsvrij, maar het is wel zeer eenvoudig schoon te maken. Je hebt immers geen voegen zoals bij een betegelde muur. Gebruik bij voorkeur een neutraal schoonmaakmiddel. Ga in ieder geval niet met chloor, bleek of andere agressieve schoonmaakmiddelen aan de slag.

Lees ook: Een eigen betonnen terrasvloer maken met bouwstaalmatten
Lees ook: Boren in beton: handige tips

Related Posts