Home Stappenplannen Een tafelblad maken van beton

Een tafelblad maken van beton

Door Anne
Tafelblad van beton maken doe je zelf

Beton is ontzettend hip. Niet alleen ziet het er ontzettend stoer uit en zorgt het voor een industriële uitstraling in huis, een tafelblad van beton is ook nog eens ontzettend makkelijk én goedkoop om zelf te maken. Daarnaast is een tafelblad van beton slijtvast, dit betekent dus jarenlang plezier! Hoe je dat aanpakt? Dat leggen we je graag uit middels dit artikel.

Waar ga je het tafelblad van beton maken?

Om te beginnen heb je een plek nodig waar je het tafelblad gaat maken. Omdat een tafelblad een vrij groot massief item is, dient de plek waar je het blad gaat maken dit ook te zijn. Zorg ervoor dat de ondergrond volledig glad en waterpas is. Alles wat er aan oneffenheid in de ondergrond zit, zie je uiteindelijk terug in het tafelblad. Bedenk goed in welke vorm je het tafelblad wilt en wat de afmetingen daarvan zijn.

Een mal voor het tafelblad maken

Let er goed op dat de mal die je gaat maken de juiste afmetingen heeft. De afmetingen van de binnenkant van je mal zijn de afmetingen van het tafelblad, dus dat kan wat centimeters schelen wanneer je daar niet op rekent. De mal ga je maken van wit gelamineerd spaanplaat. Spaanplaat is makkelijk en goedkoop materiaal die je gaat helpen bij het maken van een mal. Daarnaast is gelamineerd spaanplaat ontzettend glad, wat je uiteindelijk blad dus ook zal worden. Doe dit door een groot blad spaanplaat op de grond neer te leggen en aan de buitenkant planken spaanplaat te boren. Zorg er voor dat de schroeven aan de binnenkant niet te zien zijn, maar je ze er aan de buitenkant makkelijk uit kunt halen. Kit alle gleuven dicht om lekken te voorkomen. De kit zorgt er tevens voor dat je tafel mooie afgeronde randen krijgt.

Beton samenstellen en storten

Beton kan je zelf samenstellen en je kunt er ook gemakkelijk aan komen. Bij de bouwmarkt is er ruime keus aan soorten beton. Je kunt het beste de samenstelling gebruiken die op het pak beton is aangegeven. Laat je daarvoor goed adviseren in de bouwmarkt. Het is ook mogelijk om het beton nog te kleuren met wat kleurstof. Het beton mix je helemaal goed door elkaar en stort je daarna in je mal. Zorg ervoor dat je na het storten de bak nog een paar keer kunt optillen (let op, dit is heel zwaar!) om de grootste luchtbellen uit het beton te verwijderen. Eventueel werkt het ook om een schuurmachine tegen je mal aan te zetten, hier tril je de luchtbellen er ook mee uit.

Het tafelblad verstevigen

Om de tafel zo stevig mogelijk te maken, heb je een goede betonmix nodig. Daarnaast is het belangrijk om wapeningsstaal te gebruiken. Dit is een stalen rek dat je plaatst in het tafelblad dat het beton goed bij elkaar houdt. Stort eerst een flinke laag beton, plaats het staal erin en giet daarna de rest erin. Het is belangrijk dat het staal niet uitsteekt aan de zijkanten of bovenkant van het beton.

Tafelblad van beton maak je eenvoudig zelf

De mal verwijderen

Na ongeveer vier dagen is het beton grotendeels opgedroogd. Je zult uiteindelijk na het verwijderen van de mal zien dat het beton nog nat voelt, maar de echte droog- en natheid van het beton bereik je pas na een flinke maand. Boor de schroeven uit de mal los en je tafelblad ligt helemaal klaar! Je kunt ervoor kiezen om je beton nog even een paar dagen te laten rusten voor je er mee aan de slag gaat, maar je kunt het tafelblad ook alvast op het (stevige!) onderstel leggen. Het tafelblad is ontzettend zwaar, dus houd daar rekening mee met het onderstel.

De afwerking van het tafelblad van beton

Na het plaatsen van het tafelblad op zijn plek is het handig om nog een afwerking toe te passen. Eventuele luchtbellen kun je nog opvullen met wat beton. Let er wel op dat je even een proefstukje ergens probeert om er voor te zorgen dat je het opvullen ook echt mooi vindt en dat je beton dezelfde kleur heeft. Omdat je de afwerking natuurlijk later toepast, moet je hiervoor nieuw beton maken. Dit kan verschillen van kleur. Zodra het opvulmateriaal is gedroogd, dien je de tafel na te schuren. Daarna zou je het tafelblad kunnen behandelen met epoxy. Door dit te doen wordt het tafelblad zo afgewerkt dat het bestendig is tegen vlekken. Het werkblad wordt tenslotte een gebruiksvoorwerp.

Hopelijk heb je nu een idee hoe je zelf aan de slag kunt gaan met het maken van een betonnen tafelblad. Deze beschrijving zou ook gebruikt kunnen worden voor het maken van een betonnen werkblad voor in de keuken. Houd er dan met de mal rekening mee dat je uitsparingen moet maken voor de wasbak en kranen. Dit kan gemakkelijk door middel van PVC-pijpen met de juiste afmetingen en piepschuim.

Lees ook: Beton ciré; wat is het eigenlijk?
Lees ook: Betonplex: Wat is het en wanneer gebruik je het?

Related Posts