Home Gereedschap Tips voor het leggen van laminaat

Tips voor het leggen van laminaat

Door bouwsuper

Ben je net verhuisd of vindt je gewoon dat de vloer aan een renovatie toe is. Iemand inhuren kan natuurlijk heel prijzig worden. Steeds vaker wordt ervoor gekozen om het laminaat zelf aan te leggen. Maar hoe moet dat, en wat heb je allemaal nodig? In dit artikel ga ik in op die vragen. Laminaat leggen is best eenvoudig waardoor dit door de meeste mensen makkelijk en snel zelf gedaan kan worden.

1. De hoeveelheid laminaat die je nodig hebt.
Ten eerste zal de hoeveelheid laminaat die moet worden aangeschaft berekend moeten worden. Deze berekening kan gemaakt worden door de breedte en lengte maten van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Op deze manier wordt het totale oppervlakte berekend dat bedekt moet worden met het laminaat. Door verlies van laminaat bij het zagen is het een tip om altijd net iets meer laminaat aan te schaffen dan dat je volgens de berekening nodig gehad zou hebben. Mijn advies is om bij je berekening 10% extra te rekenen aan laminaat dat je nodig zal hebben.

2. De ondergrond en voorbereiding
Laat het laminaat buiten de verpakking acclimatiseren aan de kamer temperatuur. Om ophopingen en oneffenheden te voorkomen is het belangrijk dat de ondergrond vlak is. Is dit al het geval dan voldoet stofzuigen om voor een schone ondergrond te zorgen. De levensduur van het laminaat wordt door een goede ondervloer verlengd.

3. Het leggen van het laminaat
Ook al is het laminaat van dezelfde kleurcode, de kleur kan alsnog enigszins verschillen. Gebruik dus diverse pakken door elkaar om het verschil in kleur te camoufleren. Indien de vloer schoon en droog is en je een gelijkmatig en vlak oppervlak heeft, kan het laminaat gelegd worden. Hou in de gaten dat er eerst dampdicht folie neergelegd dient te worden indien het om een betonnen vloer gaat. Doordat het laminaat dankzij de temperatuurschommelingen kan uitzetten of krimpen is het belangrijk 1 cm afstand van de muur te houden. Leg de zaagkant steeds aan de kant van de muur. Er wordt geadviseerd om bij het leggen te beginnen aan de linkerzijde aan de lage kant van de kamer. Het type laminaat bepaald of je van links naar rechts of van rechts naar links werkt. Het is belangrijk hierbij voor goed gereedschap te zorgen om zo het leggen veiliger en eenvoudiger te maken.

Related Posts

1 Reactie

Jan 9 januari 2019 - 10:16

Ik ben van plan laminaat te gaan leggen. Hiervoor moet ik eerst nog berekenen hoeveel ik precies nodig heb. Een goede tip om een beetje meer te kopen. Ook ga ik letten op de ondergrond.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.