Home materiaal Betonplex: Wat is het en wanneer gebruik je het?

Betonplex: Wat is het en wanneer gebruik je het?

Door Joanne

Met materialen als MDF en multiplex zijn de meeste mensen wel bekend. Maar over beton multiplex, oftewel betonplex, ontstaat er nog wel eens verwarring. Wat is dit materiaal precies en wanneer kun je het eigenlijk gebruiken? Wij geven de antwoorden op al je vragen!

Betonplex, beton multiplex of betontriplex?

Laten we meteen duidelijkheid scheppen tussen al deze verschillende termen. Betonplex, beton multiplex en betontriplex is allemaal hetzelfde. Het zijn gewoon verschillende benamingen voor hetzelfde materiaal. In dit artikel gebruiken we voor het gemak vooral het kortste woord: betonplex.

Wat is betonplex?

Betonplex is een sterk type multiplex waarvan de platen watervast zijn verlijmd. Dit zorgt voor een sterk materiaal dat wel tegen een stootje kan en erg lang meegaat. Een plaat heeft een epoxylaag aan twee zijden. Dit is een harde, gladde en waterdichte coating. Hierdoor is verdere behandeling van de plaat niet nodig. De gladde laag zorgt ervoor dat er bij het storten van beton geen betonresten aan de plaat hechten. Na gebruik zijn de betonplex platen ook weer eenvoudig schoon te maken. Je kunt het materiaal dus prima meerdere keren hergebruiken.

Waar wordt betonplex voor gebruikt?

We hebben het bij de bovenstaande vraag al even benoemd: betonplex platen worden vooral gebruikt bij het storten van beton. Je gebruikt de platen voor het maken van een bekisting die je vervolgens als mal kan gebruiken. Denk aan het maken van een betonnen tafel of een betonnen aanrechtblad. Dan mag sterk betonplex zeker niet ontbreken!

Welke verschillende soorten betonplex zijn er?

Er zijn betonplex platen in verschillende materialen. We zetten hieronder de eigenschappen van 3 soorten op een rij:

Betonplex berken: Dit is het meest gebruikte soort. Het materiaal heeft een hoge kwaliteit, is erg sterk en is goed waterdicht verlijmd. De berken betonplex platen zijn heel vaak te gebruiken en om deze reden een duurzame aankoop.

Betonplex hardhout: Een betonplex plaat van hardhout is een mooie middenweg. Het is stevig, de WBP-verlijming is prima en het blijft vrij lang watervast.

Betonplex populier: De populieren betonplex platen zijn minder sterk dan de berken en hardhout variant. Hierdoor gaan de platen minder lang mee, maar zijn ze wel een stuk goedkoper.

Kun je betonplex schilderen?

Ja, het is mogelijk om betonplex te schilderen. Het is alleen wel belangrijk om de platen eerst goed te schuren. Het materiaal is namelijk heel glad van zichzelf, waardoor de verf niet goed zal hechten.

Kan betonplex tegen hitte?

Hier kunnen we vrij kort over zijn. Het antwoord is namelijk ‘nee’. Je zou het betonplex eventueel wel kunnen behandelen met een brandvertragende toplaag om de hittebestendigheid te verhogen.

Related Posts