Ben je een echte klusser, dan wil je zoveel mogelijk klusjes zelf oplossen. Gelukkig kun je dit ook best zelf doen: je hoeft echt niet voor elk wissewasje een specialist in huis te halen. Sommige dingen kun je doen zonder handleiding, maar voor sommige dingen is het wel even handig om je in te lezen. Dit geldt zeker voor karweitjes in de badkamer, want voor je het weet zit je met lekkage problemen. Met deze tips om zelf je douchekraan te monteren voorkom je problemen en eindig je met een prachtige douchekraan die recht, waterpas én waterdicht is gemonteerd.
In dit artikel:
1. Water afsluiten
Mocht je denken dat je deze stap wel kunt overslaan, dan zul je al snel merken dat je een waterballet veroorzaakt. Even de hoofdkraan afsluiten dus en vervolgens de leidingen leeg laten lopen. Is je douche op de bovenverdieping, dan kies je een kraan op de begane grond om de leidingen te legen. Anders blijft er water achter waar je later last van kunt krijgen.
2. Oude douchekraan demonteren
De oude douchekraan kan eenvoudig worden gedemonteerd. Je draait beide rozetten die op de muur zitten los, indien nodig met een flinke tang. Als het goed is heb je een waterpomptang in je gereedschapskist zitten. Wil je de rozetten nog eens gebruiken? Doe dan een doek eromheen voor je aan de slag gaat, want tangen beschadigen het oppervlak snel. Achter de rozetten ontdek je de koppelstukken die je ook kunt losdraaien, zodat de kraan loskomt.
3. S-stukken
Nu heb je als het goed is twee gaten in de muur, waar de leidingen iets uitsteken. Zitten de leidingen wat te ‘diep’ achter de tegels, dan kun je er verlengstukjes voor halen. Deze moeten dan na installatie rondom afgekit worden met sanitairkit om lekken binnen de muur te voorkomen. Daarna neem je de S-stukken en je draait ze in de gaten.
4. Stellen van de S-stukken
De S-stukken moeten heel precies gesteld worden. De gaten in de muur zitten namelijk nooit echt perfect op de juiste hoogte en afstand van elkaar, daar zorgen de S-stukken voor. Meet eerst de afstand tussen de aansluitpunten van de nieuwe kraan – deze afstand kan 15 of 16 cm zijn van hart tot hart. Heb je deze afstand bepaalt, dan stel je de S-stukken op deze afstand van elkaar. Meet regelmatig de afstand van hart tot hart en leg er een waterpas op zodat je kunt zien of de S-stukken precies horizontaal zijn afgesteld. Uiteindelijk zitten ze perfect, met de exacte afstand van elkaar die je nodig hebt en precies horizontaal.
5. Aftekenen en verpakken
Het stelwerk doe je met onverpakte S-stukken, omdat je door terug te draaien de isolatie zou beschadigen. Nu je perfect weet hoe de S-stukken moeten zitten, teken je ze af. Met een stift teken je een lijn op de muur, die doorloopt op het S-stuk. Draai dan de S-stukken los en omwikkel de schroefdraad met teflon tape. Dan draai je ze er terug op totdat de strepen exact op elkaar aansluiten zoals je ze aftekende. Meet ze dan weer even na of ze horizontaal zitten en op de juiste afstand. Draai ze nu niet meer los, want dan moet je ze opnieuw inwikkelen!
6. Testen
Draai de kraan op zijn plek, zonder de rozetten te installeren. Vervolgens zet je de waterkraan weer open en test je het systeem op waterdichtheid. Kijk goed met een zaklamp of er geen water langs de leiding of de S-stukken sijpelt. Deze stap wordt vaak overgeslagen, maar als er lekkage is kan dat grote schade aan je muren en schimmelproblemen veroorzaken! Wanneer de kraan eenmal met rozetten is geïnstalleerd ontdek je lekken vaak niet meer, dus moet je nu eerst testen. Zie je na een paar minuten nog geen water lekken terwijl de kraan loopt? Dan is de test geslaagd.
7. Definitieve montage
Sluit het water weer af en laat de leidingen leeglopen. Haal dan de kraan los en monteer hem opnieuw mét de rozetten. De rozetten kunnen gewoon om de S-stukken vastgedraaid worden. Denk erom dat je alles wat je vast draait met een tang eerst verpakt met een doek! Anders is je nieuwe douchekraan al beschadigd voordat je hem hebt geïnstalleerd. Vervolgens draai je de nieuwe kraan op zijn plek. Vervolgens zet je de waterkraan weer open en test je het systeem. Werkt ook het warm en koud water? Als het goed is heb je nu een prachtige nieuwe douchekraan en heb je geen lekkage in de badkamer.
Het installeren van een nieuwe douchekraan is helemaal niet zo moeilijk voor een doe-het-zelver. Je kunt het klusje binnen een uur klaren en dan kun je weer heerlijk genieten van een lekkere douche! Wil je ook de douchestang vervangen? Dat werkt eigenlijk hetzelfde, alleen hoef je het water niet af te sluiten en hoef je niet bang te zijn voor lekkage. Je vindt alle spullen die je nodig hebt om je douchekraan te vervangen bij het tegeldepot. Bestel je de onderdelen en de douchekraan vandaag, dan kun je morgen al aan de slag om zelf je nieuwe douchekraan te monteren!