Home Klustips Tien dingen die in iedere gereedschapskist horen

Tien dingen die in iedere gereedschapskist horen

Door bouwsuper
gereedschappen

Met het juiste gereedschap kun je de meeste klusjes in huis makkelijk zelf doen. Deze tien gereedschappen zijn onmisbaar in je gereedschapskist, ook als je niet zo handig bent.

Schroevendraaier

De schroevendraaier is met stip het meest gebruikte gereedschap. Schroevendraaiers zijn er in verschillende soorten (plat en kruiskop) en in nog veel meer verschillende maten. Een stuk of vier verschillende schroevendraaiers heb je van elke soort minimaal wel nodig.

Hamer

Denk je aan gereedschap, dan denk je aan een hamer. Ook die mag natuurlijk niet ontbreken. Een gewone hamer of bankhamer met een stalen kop is voor de meeste klussen voldoende. Je kunt ook kiezen voor een klauwhamer, waarmee je spijkers weer makkelijk kunt verwijderen. Een anti-slip of glasvezel handgreep geeft extra houvast. Er zijn ook hamers met een rubberen kop, die bedoeld zijn om bestrating en hout aan te kloppen. De zware moker- en voorhamers zijn voor het zwaardere (sloop)werk en meer bedoeld als gereedschap voor professionals.

Meetapparaat

Meten is weten, ook bij het klussen. Er zijn verschillende meetapparaten voor klussers, maar de rolmaat is verreweg de meest gebruikte en misschien ook wel de handigste. Ze zijn er al vanaf een meter of drie, maar neem liever een iets langere om grotere afstanden in één keer te kunnen meten. Als het echt op de millimeter aankomt is een laserafstandsmeter een handig gereedschap. Zo’n meter toont de gemeten afstand op het display en kan die ook onthouden, zodat je het niet op hoeft te schrijven.

Waterpas

Is alles goed opgemeten met het juiste gereedschap, dan is het zaak te zorgen dat het recht ligt, hangt of staat. Een waterpas is daarbij onmisbaar. Voor dit gereedschap geldt: hoe langer hoe nauwkeuriger. Neem dus bij voorkeur een niet te kort exemplaar. Naast de gewone waterpas zijn er tegenwoordig ook laserwaterpassen die een duidelijk zichtbare laserlijn projecteren op de plek waar je planken of tegels moeten hangen.

Zaag

Met een kleine handzaag zaag je moeiteloos alle soorten houten en laminaat. Let erop dat het handvat voldoende grip geeft om kracht te kunnen zetten. Voor het iets zwaardere werk gebruik je een metaalzaag als gereedschap. Een schrobzaag, voor hout en kunststof, heeft een lang en smal lemmet. Daardoor is dit gereedschap heel geschikt voor het werken in moeilijk bereikbare of kleine ruimtes. Een figuurzaag is voor het echte precisiewerk. Ben je een zeer ervaren doe-het-zelver en wil je bijvoorbeeld plinten of lijstverbindingen in verstek zagen, dan heb je wat professioneler gereedschap nodig in de vorm van een kapzaag.

Breekmes

Voorzichtig, want een breekmes, ook wel stanleymes genoemd, is een potentieel gevaarlijk stuk gereedschap. Het is een superscherp mes waarmee je onder andere tapijt, behang en karton kunt snijden. Zodra het mesje bot is breek je het (voorzichtig!) af en schuif je een nieuw mesje naar voren. De mesjes zijn er in verschillende breedtes vanaf 9 mm voor het fijne werk.

Combinatietang

De combinatietang – de naam zegt het al – combineert een paar functies in één tang. Drie om precies te zijn: buigen (met de voorkant van de bek), knippen (achteraan de bek zit een schaar) en monteren (je kunt er bouten en moeren mee vastmaken). Dit multifunctionele gereedschap mag dus zeker niet ontbreken in je gereedschapskist.

Punttang

De punttang is misschien een wat minder bekend gereedschap. Hiermee kan je draden knippen en buigen, bijvoorbeeld van de telefoon. Door de lange smalle punt is hij geschikt gereedschap voor werk in lastige kleine ruimtes. Hij wordt daarom ook veel gebruikt voor klusjes onder de motorkap.

Zijkniptang

De zijkniptang is ook bedoeld voor het knippen van draden (die niet onder stroom staan!), maar dan wat zwaardere zoals metaaldraad. Een handig gereedschap voor de actievere klusser.

Ring- en steeksleutels

Voor het vast- en losdraaien van bouten en moeren heb je een ringsleutel, een steeksleutel of een gecombineerde steekringsleutel nodig. Omdat er zoveel verschillende soorten en maten bouten en moeren zijn, zijn er ook bijkans oneindig veel verschillende uitvoeringen van dit gereedschap. Steekringsleutels worden ook in sets met een aantal verschillende maten verkocht. Hieraan heb je als eenvoudige klusser genoeg. Voor de meer ervaren doe-het-zelver met een ruime collectie gereedschap zijn er ook offset ringsleutels om bouten in verzonken materialen vast en los te maken en steekringsleutels met een flexibele ring voor werken in beperkte ruimtes. Deze flexibele sleutels houden de moer steeds tegen bij een nieuwe slag, zodat je niet steeds de sleutel opnieuw op de moer hoeft te zetten. Ook offset ringsleutels en flexibele sleutels zijn er in grote of kleine sets met diverse maten. Meestal zitten ze in een handige map waarin je je gereedschap ook weer overzichtelijk opbergt.

Safety first

Ieder jaar gebeuren er meer dan 100.000 grote en kleine ongelukken tijdens het werken met gereedschap, ook bij ervaren klussers en vakmensen. Zorg dat het jou niet overkomt en werk altijd met goed verzorgd en onderhouden gereedschap. Zorg verder voor een stabiele ondergrond voor jezelf én je gereedschap. Gebruik bij zagen, schuren en schroeven het liefst een bankschroef voor extra stevigheid en ga je met elektriciteit aan de slag, controleer dan of de stroom is afgeschakeld. En een paar eenvoudige beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, zijn echt geen overbodige luxe.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.