Home Wonen Wat kost een verhuizing?

Wat kost een verhuizing?

Door Marieke
Wat kost een verhuizing

Verhuizen kost geld, dat is een ding wat zeker is. Omdat een verhuizing toch al veel geld kost, is het wel zo prettig als je weet waar je aan toe bent. Gemiddeld ben je zo’n 6% van de woningwaarde aan extra kosten voor een verhuizing kwijt, dat uit te splitsen is in een aantal verschillende kosten. Daarom zetten we in dit artikel een aantal bijkomende kosten waar je rekening mee kunt houden bij een verhuizing voor je op een rij.

Kosten koper

De kosten koper (k.k.), die afkorting zie je vaak bij huizenadvertenties staan. Kosten koper zijn de kosten die je maakt om eigenaar van de woning te worden. De kosten koper bestaat uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de hypotheek- en eigendomsakte.

Overdrachtsbelasting

Tot december 2020 betaalde iedereen die een huis kost 2% overdrachtsbelasting. Op een huis van € 300.000 is dat dus € 6.000. Sinds 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels.

  • 0% voor kopers die tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en die zelf in het huis gaan wonen;
  • 2% voor kopers boven de 35 jaar zijn en die zelf in het huis gaan wonen;
  • 8% voor kopers die niet zelf in het huis gaan wonen, bijvoorbeeld voor beleggers.

Per 1 april 2021 komt daar nog een regel bij. De vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt alleen voor woningen onder de € 400.000. Is het huis meer waard? Dan betaalt de 18-35 jarige ook 2% overdrachtsbelasting. De vrijstelling is bedoeld om jonge huizenkopers een duwtje in de rug te geven, maar niet om het hogere segment te stimuleren.

Notariskosten

De notaris doet zijn werk niet voor niets. Hij berekent kosten voor het opstellen van de eigendomsakte en de hypotheekakte. De notariskosten zijn door de notaris vrij te bepalen. Het kan lonen om meerdere notarissen met elkaar te vergelijken.

Makelaarskosten

Een huis kopen doe je waarschijnlijk niet dagelijks. Het is verstandig om begeleiding van een makelaar te vragen die je helpt bij het verkopen en kopen van een huis. Ook de makelaar werkt natuurlijk niet voor niets, toch is het verstandig een makelaar in de arm te nemen als je zelf niet zoveel verstand van de huizenmarkt hebt. De makelaarskosten is vaak een bepaald percentage van de uiteindelijke (ver)koopprijs. Dit percentage verschilt per makelaar. Gemiddeld ligt de makelaarscouretage tussen de 1% en 2%

Bankgarantie

Als je een huis koopt dan wil de verkopende partij zekerheid. Je moet dan doorgaans 10% van de koopsom op de rekening van de notaris storten, de waarborgsom. Als je het geld niet hebt, dan kun je de bank garant stellen voor de borg. De kosten van een bankgarantie zijn doorgaans zo’n € 265,00.

Lees ook: Verhuizen naar nieuwbouw: waar moet je rekening mee houden?

Bouwtechnische keuring

In een koopcontract zie je vaak standaard de zin “onder voorbehoud bouwkundige keuring” staan. De kosten van een bouwkundige keuring komen voor jouw rekening. Het is wel verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een bouwkundige keuring kost zo’n € 300,00, maar je hebt dan wel zekerheid over de staat van het huis. Je kunt de keuring ook gebruiken bij onderhandelingen als het huis niet in zo’n staat blijkt te zijn als gedacht.

Taxatiekosten

Om een hypotheek te kunnen krijgen dan zul je in veel gevallen het huis eerst moeten laten taxeren door een gecertificeerde taxateur. Een taxateur bepaalt de waarde van het huis. Een taxateur rekent hier vaak een vast bedrag voor, gemiddeld zo’n € 600,00

NHG

Vraag je een hypotheek aan van maximaal € 325.000, dan kom je in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie. De kosten hiervan bedragen 0,7% van de koopsom. Een NHG is een soort vangnet voor als jij je hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege bijvoorbeeld werkeloosheid of andere onvoorziene omstandigheden. Onder voorwaarden neemt NHG de restschuld over.

Bemiddelingskosten hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur rekent vaak een vast bedrag aan bemiddelings- en advieskosten. Dan weet je meteen waar je aan toe bent. Wat het precies kost is afhankelijk van welke adviseur je kiest. Wil je het van tevoren weten? Vraag het bij diverse hypotheekadviseurs na.

Lees ook: Verhuizen naar een woning op een hoge etage: zó pak je het aan
Lees ook: Overstappen op groene energie, bijvoorbeeld bij een verhuizing: hoe werkt dat?

Related Posts