Het is toch een tof plan? Je eigen kast in je huis hebben staan! Zeker als je op zoek bent naar een specifiek soort kast en dit design maar steeds niet kunt vinden, is het een idee om zelf aan de slag te gaan. Als je het goed aanpakt, hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn om zelf een kast te bouwen. Lees verder voor onze tips!
In dit artikel:
De juiste materiaalsoort kiezen
We beginnen bij de basis: kies de ideale materiaalsoort voor jouw kast. Je hebt natuurlijk veel materialen om uit te kiezen, die elk weer voor- en nadelen hebben. Denk bijvoorbeeld na over de gewenste look: van sfeervol hout tot strak metaal. Wil je een goedkope kast bouwen? Dan is spaanplaat een ideale keuze, waarmee je je kast ook meteen voorziet van een unieke look. Het samengeperste materiaal bestaat uit ‘zaagsel’: kleine stukjes hout ofwel spaanders, van de populier. Dat zorgt nu juist voor die bijzondere uitstraling: ideaal als je een ‘doorleefde’ look zoekt die net even anders dan anders is. Ook handig: spaanplaten zijn lichtgewicht, wat het makkelijk maakt om ermee te klussen.
Bepaal de ideale afmetingen
Materiaalsoort gekozen? Dan is het zaak om de afmetingen van je kast te bepalen. Meet in de ruimte waar je de kast gaat neerzetten zorgvuldig op hoeveel plek er vrij is. Je wilt immers niet voor de onaangename verrassing komen te staan dat de kast net niet past! Verder is het juist een voordeel aan je eigen kast bouwen dat je kunt zorgen dat die kast precies past – nooit meer loze gaten aan de zijkant naast je kast. Dat staat natuurlijk wel zo fraai als je een muurvullende kast wilt maken! Maar ook bij een kleinere kast kun je de afmetingen precies uitrekenen, zodat je ‘m bijvoorbeeld mooi tussen twee andere meubelstukken kunt plaatsen.
De indeling binnen de kast vaststellen
Wat is het doel van je kast? Dat is belangrijk bij het bedenken van de indeling aan de binnenkant van je kast. Met alleen de afmetingen aan de buitenkant ben je er immers nog niet! Van een boekenkast tot een kledingkast – elk soort kast heeft weer een andere indeling nodig. Je kunt voor een simpele indeling kiezen met vakken die even groot zijn. Maar bij bijvoorbeeld een open kast is het leuker om te spelen met de indeling en af te wisselen met de groottes van de vakken. Zo kun je er ook spullen in kwijt van verschillende formaten. Alles is immers mogelijk: het is jouw eigen kast!
De details van je kast
Ten slotte zijn er nog de details van je zelfgebouwde kast. Wil je ‘m bijvoorbeeld met of zonder poten hebben? En hoe zit het met de deuren: ga je voor een gesloten of een open kast? Dan zijn er nog de knoppen die je op de deuren zet, die tevens meetellen voor de look. En maak natuurlijk ook dat je deze details in huis hebt om te kunnen gebruiken met het klussen!