Home materiaal Waarom kiezen voor behang op de muur

Waarom kiezen voor behang op de muur

Door Marieke
Behang op de muur; de voordelen op een rij

Je hebt een kale muur en je wilt er heel graag wat aan doen. Je kunt de muur sauzen in de kleur die je maar wilt. Daarmee kun je heel wat sfeer in huis aanbrengen met de kleur die perfect in jouw woning past. Ben je de kleur zat? Dan verf je de muur gewoon weer in een andere kleur. Maar niet alle muren zijn nu even mooi om te sauzen. Dan is een behangetje zeer perfect om op de muur te plakken. In dit artikel vertellen wij je alles over de voordelen van een behang op de muur, maar ook over de diverse soorten behang.

De voordelen van behang

Je muur voorzien van een behang heeft een aantal voordelen ten opzichte van je muur verven. In de inleiding vertelden we je al dat je een muur in elke gewenste kleur kunt sauzen. Behang gaat nog een stapje verder. Je kunt niet alleen de perfecte kleur kiezen, behang is ook verkrijgbaar met diverse patronen of afbeeldingen. Het nadeel is wel dat je even flink wat behangboeken door moet bladeren om op zoek te gaan naar dat perfecte behangetje, want de keuze is reuze! Daarnaast bestaat behang vaak uit diverse series. Bij een behang met een patroon is vaak ook een bijpassende behangetje verkrijgbaar die egaal van kleur is, maar die qua kleur en structuur perfect bij elkaar passen.

Een ander voordeel is dat behang tot wel 15 jaar mee kan gaan. Dat is bij verf anders. Een geverfde muur moet na ongeveer een jaar of 5 opnieuw worden geverfd. Als je dit feit meeneemt in de berekening van de kosten, dan is nog maar de vraag welke optie goedkoper is.

En als laatste is een behang natuurlijk perfect voor als je muur voorzien is van veel imperfecties. Een muur egaliseren of al die imperfecties weghalen kost nu eenmaal veel moeite en tijd en het is nog maar de vraag of een muur ooit weer zo perfect wordt dat het mooi gaat worden.

Lees ook: 10 tips voor behangen

Verschillende soorten behang

Als je in een behangwinkel loopt dan zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende soorten behang, in zoveel kleuren, patronen, afbeeldingen. Je hebt er geen idee van. En dat niet alleen, elk behang is weer anders wat betreft het materiaal. We zetten de meest gangbare voor je op een rij:

Papierbehang

Papierbehang is de meest voorkomende soort behang. Zoals de naam al zegt, dit behang is gemaakt van papier. Papierbehang is de goedkoopste onder de behangsoorten en is makkelijk aan te brengen op de muur. Een nadeel is dat papierbehang een minder stijlvolle uitstraling heeft.

Glasvezelbehang

Ook hier zegt de naam het al, glasvezelbehang is gemaakt van glasvezels. Glasvezelbehang verstevigd de muur en is bovendien brandwerend. Glasvezel is verkrijgbaar in diverse stucturen. Bovendien is glasvezelbehang overschilderbaar zodat je deze in elke gewenste kleur kunt verven. Ideaal voor muren die niet egaal zijn, en je de muur toch wilt verven.

Vliesbehang

Heb je twee linkerhanden? Dan is vliesbehang perfect voor jou. Je hoeft de lijm niet aan te brengen op het papier, maar op de muur zelf. Vliesbehang is ook als voordeel dat het makkelijk verwijderd kan worden zonder stomen, weken, krabben. Vliesbehang is heel sterk, het zal niet zomaar scheuren bij het aanbrengen ervan. Ideaal dus met die twee linkerhanden.

Vinylbehang

Vinylbehang is een behangsoort van een hoge kwaliteit. Er bestaan twee soorten; schuimvinyl en hardvinyl. Beide soorten hebben een kunststof toplaag. Schuimvinyl is overschilderbaar en de verende laag zorgt ervoor dat oneffenheden van de ondergrond enigszins worden geëgaliseerd. Hardvinyl is sterk en afwasbaar omdat het een zeer harde toplaag. Deze laatste is dan vooral geschikt in vochtige ruimtes, of bijvoorbeeld op de kinderkamer.

Lees ook: Zelf behangen; dit heb je allemaal nodig
Lees ook: Tien tips voor glasvezelbehang verwijderen

Related Posts