Home materiaal Tuinmeubelen schoonmaken; zo doe je dat!

Tuinmeubelen schoonmaken; zo doe je dat!

Door Marieke
Tuinmeubelen schoonmaken, zo doe je dat

Hoera, de zon schijnt, tijd om je tuinmeubelen uit het schuurtje te halen zodat je weer lekker buiten kunt zitten. Alleen je tuinmeubelen zijn er niet schoner op geworden zo de hele winter in de schuur. Tijd om ze schoon te maken dus. Tuinmeubelen schoonmaken; hoe je dat het beste snel kunt doen? Of niet kunt doen? Je leest het in dit artikel.

Het beste tijdstip

Het vroege voorjaar is de allerbeste tijdstip om je tuinmeubels schoon te maken. Al is het alleen maar omdat het fijn is om bij aanvang van een nieuw buitenseizoen op schone stoelen te zitten. Ook aan het eind van het seizoen is het verstandig om je meubels nog een keer grondig te reinigen. Dit doe je dan het liefst op een mooie herfstdag. Laat de meubels ook eerst goed drogen alvorens je het weer binnen zet. Tuinmeubelen die regelmatig voorzien worden van een goede schoonmaakbeurt zullen jaren langer meegaan. Hoe je de tuinmeubelen het beste schoon kunt maken, hangt van welk materiaal de meubels zijn gemaakt.

Kunststof tuinmeubelen

Heb je een donkere kleur tuinmeubels, dan valt het vuil niet zo op. Heb je de witte varianten, dan zie je pas goed hoe vies ze zijn. Kunststof kan bovendien heel goed worden aangetast door uv-straling en hierdoor kunnen de meubels ook verkleuren. Het beste kun je de tuinmeubelen al vanaf aanschaf regelmatig schoonmaken met water. Regelmatig schoonmaken zorgt voor het beste resultaat en het vuil zal minder snel intrekken. Eerst maak je de meubels schoon met alleen maar water en een zachte doek of spons. Het loszittende vuil wordt daarmee snel verwijderd. Vervolgens geef je de meubels een goede poetsbeurt met water en een neutrale allesreiniger. Of gebruik groene zeep. De tuinmeubelen kun je in de winter het beste opbergen in de schuur, in plaats van buiten laten staan. Of bescherm je meubels met een goed sluitende beschermhoes.

Lees ook: 5x de mooiste tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen vergt weer een heel andere manier van schoonmaken. Houten meubelen zet je doorgaans niet binnen in de wintermaanden, maar zonder onderhoud en blootstelling aan weer en wind zul je al snel de eerste tekenen van slijtage zien. Hout verkleurt en wordt grijs, maar ook kunnen er schimmelvlekken ontstaan. Voor een optimaal resultaat moet een houten tuinset behandeld worden. Dit kun je doen met teakhoutolie. Die helpt verkleuren van de zon tegen te gaan en beschermt de natuurlijke kleur.

Hout is nu eenmaal een natuurlijk materiaal en op sommige plekken kan schimmelvorming ontstaan. Verwijder dit zodra je het ziet. Dit kun je doen met water en een zachte doek.

Wil je houten tuinmeubelen in de winter wel opbergen? Het is wel van groot belang dat je houten tuinmeubels goed laat drogen voordat je ze in de schuur opbergt. Anders kan er makkelijk schimmelvorming ontstaan.

Wicker

Wicker is een enorm populair materiaal voor tuinmeubels. Wicker is de term voor geweven stengels kunststof. Daardoor lijkt het op rotan, alleen kan wicker veel beter tegen de invloeden van het weer. Wicker tuinmeubelen kun je het beste schoonmaken met lauw warm water en eventueel wat groene zeep. Gebruik een zachte borstel, spons of doek om het vuil eraf te vegen.

Algemene schoonmaaktips

  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het materiaal onherstelbaar aantasten.
  • Gebruik geen schuurmiddel en een schuurspons. Die veroorzaakt krassen.
  • Pas op met een hogedrukreiniger. Deze kunnen een toplaag beschadigen.
  • Laat tuinmeubelen goed drogen alvorens je deze in de schuur opbergt.

Lees ook: 6 tips voor de aanleg van een nieuwe tuin
Lees ook: 5x de mooiste tuinmeubelen

Related Posts