Home Gereedschap Sneller bouwen en minder metselen? Maak gebruik van kantplanken

Sneller bouwen en minder metselen? Maak gebruik van kantplanken

Door Judith

Bouwen is een lastig karwei. Vooral het metselen kost tijd. Je moet telkens checken of de lijnen mooi recht zijn en of de afstanden tussen de stenen kloppen. Bovendien metsel je maar één baksteen tegelijk en je moet er meestal honderden of zelfs duizenden metselen voordat je een fatsoenlijke muur hebt. Met kantplanken kun je jezelf heel wat tijd én metselwerk besparen. 

Wat zijn kantplanken?

Kantplanken zijn betonnen planken. Ze zijn leverbaar in ontzettend veel verschillende afmetingen. Kantplanken zijn er met en zonder sponning. Zonder sponning zijn het gewoon hele strakke, volmaakt rechte betonnen planken. Met sponning hebben ze een rand waar je gemakkelijk een andere kantplank op kunt klemmen. Zo kun je ook met kantplanken in de hoogte bouwen.

Waar worden kantplanken voor gebruikt?

Kantplanken worden zeer regelmatig in de bouw gebruikt. Ze vormen de eerste laag of lagen onder het metselwerk, vanaf de fundering tot het maaiveld. Je ziet ze in principe niet of nauwelijks. Maar het is ook mogelijk om hoger te bouwen met kantplanken. Het is bijvoorbeeld bij zelfbouw ook erg praktisch om kantplanken te gebruiken als vervanging voor bakstenen bij de onderdorpel van deuren of onder de sponning van ramen. Waarom? Omdat ze zo volmaakt recht zijn, waardoor je automatisch een zeer sterke en rechte basis hebt voor je deur of raam.

Kantplanken voor stabiel metselwerk

Kantplanken dienen vaak om te zorgen voor stabiel metselwerk. Je hebt een mooie vlakke basis om mee verder te metselen. Een kantplank kan gemakkelijk 2-5 lagen bakstenen vervangen. Dat betekent dus heel wat minder metselwerk! Bovendien vertonen kantplanken geen scheuren, naden of voegen. Ze zijn daardoor ook later goed om metselwerk te stabiliseren. Een kantplank als bovendorpel voorkomt bijvoorbeeld scheuren in de gevel boven de voordeur. Ook andere zwakkere plekken in het metselwerk kunnen worden versterkt door het toepassen van kantplanken.

Gebruik van kantplanken voor de link naar de tuin

Er is nog een minder in het oog springende reden voor het gebruik van kantplanken. De betonnen planken kunnen worden toegepast in de gevel of muur om een mooie overgang naar de tuin te creëeren. Dat geldt met name voor kantplanken die net boven het maaiveld zichtbaar zijn. Je kunt dan in de tuin verder gaan op dezelfde hoogte met kantopsluitingen en betonbanden. Door ze op dezelfde hoogte te plaatsen, lijkt het net alsof de randen van de kantplank doorlopen in de tuin. Zo vormen huis en tuin een eenheid die naadloos in elkaar overloopt. Ga je een nieuwe tuin aanleggen? Kijk dan bij je gevels of er kantplanken zijn gebruikt, zodat je ze kunt verwerken in je design.

Kantplanken worden vaak vanuit praktisch oogpunt geplaatst. Ze zijn handig, je kunt een gedeelte van het metselwerk overslaan en het ziet er ook mooi uit tijdens de bouw. Bovendien kunnen kantplanken zorgen voor stabieler en vlakker metselwerk. Moet jij binnenkort een muur of zelfs een complete gevel metselen? Met kantplanken bespaar je jezelf een hoop werk en tijd.

Related Posts