Home RuimteTuin Mollen in je tuin; dit kun je (niet) doen.

Mollen in je tuin; dit kun je (niet) doen.

Door Marieke
Mol in de tuin; dit kun je (niet) doen

Mollen in de tuin, dat is het laatste waar je op zit te wachten. Je mooie grasveld gaat er aan en de tegels op je terras verzakken. Je pas zo prachtig aangelegde tuin is helemaal naar de knoppen. Gelukkig zijn er wel verschillende methodes om je mol definitief uit je tuin te verjaren. En om deze nooit meer terug te laten komen. In dit artikel zetten we wat tips voor je op een rij.

Mol of woelrat?

Voor de bestrijding maakt het niet uit, maar wel voor je tuin. Waar mollen je planten met rust laten en alleen op zoek gaan naar insecten en babymuizen, zullen woelratten schade toebrengen aan je planten, maar ook aan je moestuin. Professionals kunnen aan de molshoop zien om welk dier het gaat. De hoop van een mol bestaat uit grof omgewoelde aarde met een gat in het midden. De hoop van een woelrat bestaat uit fijner aarde met gaten aan de zijkant. Een professional kan precies zien als jij wilt weten welk dier er nu precies onder je prachtige tuin loopt.

Lees ook: Een moestuin aanleggen; tips voor beginners

Planten tegen de mollen

Bepaalde planten weren mollen uit je tuin. Zo houden mollen niet van de wortels van bijvoorbeeld de kruisblad wolfsmelk. Een andere naam voor deze plant is dan ook wel mollenkruid. Let op dat het melksap van deze plant giftig is. Ook keizerskroon laat mollen afschrikken. Ze houden niet van de geur van de bollen omdat ze het aan een vos doet denken. Ook kun je diverse soorten nieskruid inzetten in je tuin. De planten zijn bij tuincentra als de Intratuin verkrijgbaar.

Mollenklem

Plaats een mollenklem in de gang van de mol. Loopt de mol over de klem, dan klapt deze dicht en is de mol op slag dood. Let op dat je de klem wel op de juiste manier plaatst anders kan het een lijdensweg worden voor de mol, en dat is ook net niet de bedoeling. Een mollenklem kun je bijvoorbeeld in de bouwmarkt kopen, zoals bij de Gamma.

Geluid en trillingen

Geluid en trillingen houdt mollen op een afstandje. Het zorgt ervoor dat de mol denkt dat er al een andere mol bezig is. Omdat mollen hun eigen territorium hebben, zullen ze een andere plek zoeken om te graven. Je kunt een ijzeren paal in de grond slaan met daaraan een metalen plaatje. Door de wind slaat het plaatje tegen het paaltje en dat zorgt niet alleen voor geluid, maar ook voor trillingen. Ook kun je een bodemloze fles in de grond graven, met de opening naar boven. Als de wind over de opening blaast, dan produceert dat een fluitend geluid in de mollengang, wat de mol zal verjagen. Heb wel geduld, het duurt even voordat de mollen echt weg zijn.  

Er zijn ook apparaten verkrijgbaar die geluidsgolven en trillingen veroorzaken. Op de paar seconden stuurt zo’n verdrijver een trilling de grond in. Daar houden mollen niet van en zal de mol verjagen uit je tuin. Bouwmarkt Gamma bijvoorbeeld heeft een mollen-/knaapdierverdrijver SolarCat van het merk Swissinno die elke 40 seconden geluidsgolven en trillingen afgeven. Deze verdrijver werkt bij een oppervlakte van maar liefst 650 m2 en is daarmee niet alleen geschikt voor jouw tuin, maar ook in te zetten op sportvelden, golfbanen en parken. De inbouwde zonnepaneel zet zonnestralen om in elektriciteit om de batterij weer op te laden. Daardoor is het energiezuinig, maar wel 24/7 actief.

Mollen in je tuin; zo kom je er af

Gebruik geen gif

Gebruik geen gif of andere chemische middelen om mollen te bestrijden. Het is in de eerste plaats dieronvriendelijk en het is ook nog eens slecht voor het milieu. Ook breng je daarmee mensen en andere dieren in gevaar. Alleen professionele bedrijven met een vergunning mogen gebruik maken van gif, maar dit zullen ze echter alleen doen als laatste redmiddel. Ze zullen eerste andere methoden gebruiken om de mollen te lijf te gaan.

Zoek een professional; mollenbestrijder

Kun je zeker weten dat het beestje niet meer terugkomt? Nee, je kunt het nooit zeker weten. Maar als je een professionele mollenbestrijder inhuurt dan is de kans toch net wat minder groot als dat je het zelf doet. Let er wel op dat je een mollenbestrijder inhuurt die de juiste certificeringen op zak heeft. Niet alle professionals mogen gebruik maken van alle bestrijdingsmiddelen.

Lees ook: Stappenplan om van houtwormen af te komen
Lees ook: Slakken in de tuin; wat kun je ertegen doen!

Related Posts