Home Ruimte 10 tips voor behangen

10 tips voor behangen

Door Maxime

Behangen is helemaal hip! Je zult zien, dat wanneer je je gaat oriënteren op welk behang eventueel iets voor jou kan zijn, de keuze enorm is. En hoe weet je nou wat past en wat niet?! En ga je het zelf behangen of schakel je iemand in die er meer ervaring mee heeft? In deze post een tiental tips voor hoe je het behangen van een wand het beste kunt aanpakken.

  1. Ondergrond

Zorg dat de ondergrond van de te behangen plek egaal, glad en droog is. Oude behangresten dienen weg te zijn gehaald en oneffenheden weg geschuurd of opgevuld. Is de wand erg vlekkerig? Saus de wand dan eerst een keertje voor een gegarandeerde egale ondergrond. Want geloof me, dit ga je met veel behangmotieven zien.

  1. Temperatuur

Ja echt, behangen onder de perfecte omstandigheden bestaat en is nog belangrijk ook. Want hoe zorg je er nou voor het dat goed droogt. Laat hiervoor de ramen dicht en de kachel uit. Op deze manier is het in de kamer niet wisselend qua omstandigheden. Voor het beste resultaat is het goed als de ruimte waarin je aan het behangen gaat een temperatuur heeft van tussen de 18°C – 20°C.

  1. Verschillende soorten

Bepaal van tevoren goed voor wat voor soort behang je wilt gaan. Iedere soort heeft zijn eigen handleiding. Zo is vliesbehang gebruiksvriendelijker dan de papieren rug variant en moet je onthouden dat je bij een papieren behang, het behang voorziet van lijm, maar bij een vliesbehang de wand voorziet van lijm. Vliesbehang is daardoor makkelijker te verschuiven.

De keuze in dessins en motieven is immens. Bijna alles is op een behang te zetten. Een marmerlook, geometrische print of een botanische print. Of je favoriete vakantiefoto op een fotobehang. Niets is te gek.

  1. Uitrekenen

Ga van te voren zorgvuldig te werk bij het uitrekenen van de benodigde rollen behang. Vooral met behang met een patroon heb je vaak veel snijverlies. Controleer ook goed dat bij de bestelling de productie en batchcodes van de bestelde rollen overeen komen zodat je dezelfde kleur hebt besteld.

  1. Banen snijden

Snij van te voren de banen op maat. Doe die 5 centimeter langer zodat je wat speling hebt bij het plaatsen van het behang. Houd uiteraard rekening met een misschien eventueel aanwezig patroon en mogelijk snijverlies. De eerste strook kun je heel goed gebruiken als meetinstrument en knip zo de rest van de banen op de juiste maat.

  1. Lijm kiezen

Deze tip is heel logisch maar wel erg handig als je die goed onthoudt. Kies een lijm die geschikt is voor de soort behang die je gekozen hebt. Dit zal uiteindelijk het beste werken, en het langste meegaan.

  1. Inlijmen

Bij vliesbehang verdeel je de geschikte lijm gelijkmatig over de wand, over een breedte die net iets meer is dan één baan. Begin aan een raamkant en werk op die manier verder de kamer in, als er een raam in de kamer is natuurlijk. Plak de banen ook precies tegen elkaar zonder een overlapping van stroken.

Gebruik je behang met een papieren rug? Dan smeer je niet de wand, maar het behang in. Heb je een sterk absorberende of net gestucte wand? Smeer die dan eerst in met voorstrijk om te voorkomen dat het behang op een later moment van de muur valt. Deze voorstrijk zorgt voor een betere hechting op de wand.

  1. De eerste baan

Start zoals hierboven genoemd bij het raam en werk zo verder de kamer in. Bij een fotobehang is het handiger om in het midden van de ruimte te beginnen zodat er aan beide kanten eventueel ruimte of behang overblijft.

Gebruik een waterpas of een loodlijn om het behang recht te hangen.

  1. De overige banen

Hangt de eerste baan recht en naar wens? Dan kun je verder met de andere banen. Smeer steeds één baan tegelijk in op de wand. Dus niet de gehele wand in de lijm zetten, want voordat je bij het einde bent is het al een beetje opgedroogd. Breng ook iedere volgende strook stotend aan. Dit houdt in het precies tegen elkaar aanschuiven zonder het te laten overlappen. Veeg vervolgens met een droge/schone borstel vanuit het midden omhoog en omlaag om het goed te laten hechten. Let op: niet van links naar rechts, dit zal zorgen voor golven in het behang.

Knip het overtollige behang aan de onderkant en bovenkant weg. Doe dit voor een super strak resultaat door een ijzeren liniaal in de hoek te plaatsen en met een super scherp stanleymes de overige resten af te snijden.

  1. Fouten herstellen

Een foutje gemaakt? Met een vliesbehang is dit makkelijk te herstellen door het los te trekken en opnieuw goed te schuiven. Doe dit wel zo snel mogelijk, want de lijm droogt snel. Luchtbellen kun je heel voorzichtig lek prikken met een naald en weer strak vegen. Losse naden kun je bijwerken met een kwast en de lijm. Eventuele lijmvlekken zijn prima te verwijderen met een natte spons, maar dep de plek daarna wel goed droog. Lijmvlekken zijn ook nog eventueel na het opdrogen te verwijderen met een droge doek.

Heb jij al ooit een behang geplaatst?

Related Posts