Home RuimteTuin Tuintips voor de maand: Juni

Tuintips voor de maand: Juni

Door Maxime

In deze maand bereiken veel planten in de tuin hun volwassen stadium. De frisse voorjaarskleuren veranderen in vollere zomerkleuren

Bemesten, onderhouden en verzorgen

Rozen

Rozen moeten mest krijgen waarin met name magnesium niet mag ontbreken. Speciale rozenmest voldoet aan die eisen. Let bij rozen vooral op zwarte vlekken en meeldauw (het wit) en bestrijd deze schimmels zo nodig direct als je ze opmerkt.

Zomerbloeiers

Zomerbloeiers groeien in juni sneller dan in mei. Deze kun je dan ook nog prima kopen en je zult er nog maanden plezier van hebben. In de standaard bemeste potgrond zit maar voor zes weken voeding. Na zes weken is het belangrijk om ze wekelijks voeding te geven. Dit is erg belangrijk omdat zomerbloeiers een enorme prestatie moeten leveren en dit kost veel energie.

Uitgebloeide

Uitgebloeide bloemen kun je het beste wegnemen. Het kost planten erg veel energie om zaad te maken. Die energie kunnen ze vaak beter gebruiken voor het groeien van de nieuwe bloei. Het afknippen van uitgebloeide bloemen zorgt op den duur voor bloemen die langer doorbloeien.

Avond- en nachtbloeiers

Sommige planten zijn echt avond en nachtbloeiers. Zo vormen een onbekende maar prachtige groep in de tuin. Deze bloemen openen vaak pas tegen de schemering hun bloemen waar veelal nachtvlinders op af komen. De plant biedt ze iedere avond nieuwe bloemen aan.

Goed sproeien

Geef nooit kleine beetjes water. De grond moet worden natgemaakt tot aan de wortels. Dit houdt dus in dat sproeien voordat je gaat slapen niet genoeg is. Dit verdampt vrijwel direct. Het is een ander verhaal als je de hele nacht lang door blijft sproeien. Dit is goed.

Fuchsia’s?

Heeft u fuchsia’s? Controleer deze dan regelmatig op witte vlieg en luis. Aantastingen komen vaak voor bij planten die in wat te warme omstandigheden groeien. Je kunt ze behandelen door ze regelmatig te besproeien met water waarin groene zeep en wat spiritus heeft gemengd (20gr zeep en 10gr spiritus op 1ltr lauw water).

Vruchtbomen

Hebt u last van vogelvraat bij de vruchtbomen in jouw tuin? Gebruik voor deze struiken dan vogelvraatgaas. Dit is beter dan de bekende netten waar vogels zich nog wel eens willen verstrikken. Als je er dan niet op tijd bij bent, kan de vogel dit niet overleven.

Planten en zaaien

Kruiden zaaien

Een aantal kruiden kunnen nog prima worden gezaaid in juni. Denk aan: peterselie, snijselderij, bieslook, kervel en ook eenjarig bonenkruid. Super vers!

Oogsten

Langste  dag

Als je een aspergebedje hebt, zul je al van jouw asperges hebben genoten. Maar oogst deze niet meer na 21 juni. De planten moeten zich kunnen herstellen en weer op krachten komen door de vorming van loof.

Snoeien

Rozen

Uitgebloeide rozen vlak boven het eerste vijfblad eronder afknippen. Dan groeit daar weer een sterke nieuwe bloeischeut uit. Bij een blad met drie deelblaadjes gebeurt dat niet.

Hagen

21 juni (de langste dag van het jaar) markeert het begin van een korte periode waarin veel planten een tweede periode met snelle groei doormaken. Dat geldt ook voor haagplanten, vooral de bladverliezende soorten. Ze zullen na het knippen snel herstellen en veel jong schot maken. Taxushagen mag je ook nu knippen. Doe dit als het weer bewolkt is. De taxus mag je tot achter het groen knippen. Deze zal wel weer uitlopen. Bij de meeste andere coniferen niet.

Vijveronderhoud

Belangrijkste periode

Voor de vijverplanten is juni de belangrijkste bloeiperiode. In deze tijd is er geen groot onderhoud nodig en is het vooral van belang dat je gaat genieten van je vijver. Eventueel de te overmatig aanwezige zuurstofplanten kunnen worden teruggenomen. Mocht je nou opmerken dat sommige planten het toch niet zo goed doen? Geef ze dan speciale waterplantenmest.

Ga je op vakantie?

Zorg dat de meeste dingen dan doorlopen, alsof je wel gewoon thuis bent. Dus automatische lichtschakelaars, iemand die je post opruimt en niet laten weten op social media dat je op vakantie bent. Maar het is ook fijn als je iemand hebt die op je tuin let. Dus is er langere tijd droogte? Zorg dat er iemand is die eventueel kan sproeien voor je en die een oogje in het zeil houdt. Wanneer je een vaste hovenier hebt weet ik zeker dat deze bij een langere vakantieperiode eens langs zou willen komen om de tuin te controleren en bij te werken. Het is wel belangrijk dat je deze hovenier dan natuurlijk de toegang tot jouw tuin toevertrouwd.

Het gras maaien na je vakantie is ook belangrijk om niet al te rigoureus te doen. Dus niet bij thuiskomst alles direct helemaal kort, want dit doet meer kwaad dan goed. Doe het in twee keer. Laat hier een aantal dagen tussen zitten.

Heb jij al zin in de zomer?

Related Posts