Home RuimteTuin Top 5 mooiste hortensia’s

Top 5 mooiste hortensia’s

Door Maxime

De hortensia is misschien wel de populairste tuinplant. In de meeste Europese tuinen is er wel een te vinden. Wat veel mensen niet weten is dat er heel wat bijzondere soorten zijn. Hieronder vind je een hortensia top 5. Door hun rijkdom aan kleur en hoeveelheid bloemen zijn het stuk voor stuk geweldige aanwinsten voor je tuin, terras of balkon.

  1. Sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens‘Annabelle’)

Dankzij zijn grote bollen met witte bloemen is de hortensia ‘Annabelle’ bij veel mensen enorm geliefd. Ze hebben een doorsnede van soms wel 20 centimeter en zijn daarmee lekker opvallend. De bollen zijn soms zo groot dat ze topzwaar worden en op grond komen te liggen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook soorten met stevige takken zoals de ‘Strong Annabelle’. Door nieuwe ontwikkelingen is er nu zelfs een zachtroze variant verkrijgbaar!  De ‘Annabelle’ is naast mooi ook makkelijk te onderhouden. Het maakt namelijk niet uit wanneer je hem snoeit, deze hortensia bloeit altijd! Bloeitijd: augustus-september

  1. Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

De boerenhortensia is de meest bekende én populaire hortensia. Er zijn twee soorten: de schermhortensia’s en de bolhortensia’s. Bij schermhortensia’s bestaan de bloemschermen uit kleine bloemetjes in het midden en grotere aan de buitenkant. Bolhortensia’s hebben alleen maar grote bloemen die samen een mooie bol vormen. Van nature zijn boerenhortensia’s er in wit, roze en blauw en tegenwoordig ook rood, paars en zelfs tweekleurig.

  1. Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

De prachtige pluimhortensia is een aanwinst voor elke tuin. Hij heeft grote witte bloemschermen in de vorm van pluimen. Deze kegelvormige bloeiwijze is anders dan van de andere hortensiasoorten. Als ze niet gesnoeid worden kunnen sommige van deze struiken wel vier meter hoog worden! Gelukkig blijft hij als je hem wel snoeit kleiner, ongeveer één meter hoog.

  1. Dubbelbloemige hortensia (Hydrangea ‘Double Flower Sensation’)

Met deze dubbelbloemige soort geniet je van een explosie van bloemen in je tuin. Er groeien namelijk meerdere bloemen aan één tak! Hij bloeit lang en verandert door de seizoenen heen van kleur. Door de stevige takken blijven de bloemen mooi rechtop staan. Hij is ook goed winterhard. Zo geniet je dus jaar in jaar uit van een kleurexplosie in je tuin.
Bloeitijd: juni-november

  1. Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

Wist je dat er ook hortensia’s bestaan die kunnen klimmen? De klimhortensia is een zelfhechtende klimmer die je tegen een muur of schutting kan laten groeien. Hij bloeit met witte bloemschermen van juni tot juli. Het is echt een plezier om te zien wanneer hij in bloei staat! En als je gelukt hebt bloeit hij zelf nog wat langer door. In de schaduw groeit deze soort beter dan in de zon. Hij kan trouwens ook goed als bodembedekker worden gebruikt.
Bloeitijd: juni-juli

Hoe verzorg ik mijn hortensia? De verzorging van een hortensia is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. De juiste grond, snoeiwijze en genoeg water zijn voor deze plant van belang. Met de volgende tips kun je elk jaar weer genieten van een uitbundig bloeiende hortensia.

Een hortensia planten

Geef hem dan een goede start door hem op de juiste manier te planten. Je kunt een hortensia zowel in een pot als in de grond zetten. Zet hem altijd op een plekje in minimaal de halfschaduw, want als hij niet genoeg zon krijgt kun je die rijke bloei wel vergeten.

– Vul het plantgat of de pot met speciale hortensiagrond;

– Voor je de hortensia in de grond zet plaats je hem eerst een paar minuten in een emmer water, zo kan de kluit zich goed volzuigen;

– Zet hem in de grond of de pot en vul verder aan met universele potgrond of hortensiagrond;

– Stamp de grond stevig aan zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

Bodemverbetering

De kleur van de hortensia wordt beïnvloedt door de zuurgraad van de grond. Tijdens neutrale omstandigheden neemt een hortensia zijn eigen kleur aan. Zure grond doet een hortensia naar blauw verkleuren en met meer kalk in de grond kleurt hij roze. Gebruik bij het planten van hortensia’s altijd speciale hortensiagrond. Dit is samengesteld uit turfstrooisel, tuinturf en voeding. Het geeft de bodem een luchtige structuur en door de hoeveelheid turf is het de ideale voedingsbodem voor hortensia’s. Voor een mooiere kleur kun je bij een blauwe hortensia speciale blauwmaker strooien en bij een roze hortensia kun je kalk strooien.

Hortensia snoeien

Je hoeft hortensia’s niet per se elk jaar te snoeien, maar soms kan het nodig zijn om ze in vorm te houden. Als je gaat snoeien is het belangrijk dat je weet welke soort hortensia je hebt. Sommige soorten vormen namelijk al in het najaar knoppen voor het volgende jaar, als je die in de lente snoeit zullen ze dat jaar niet gaan bloeien.

Wat vind jij van hortensia’s?

Related Posts