Home Klustips Wanneer heb je schoenen met stalen neuzen nodig?

Wanneer heb je schoenen met stalen neuzen nodig?

Door Judith

Bouwvakkers moeten verplicht schoenen met stalen neuzen dragen. Dat is niet zo gek op de bouwplaats, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch worden jaarlijks honderden mensen binnengebracht in een ziekenhuis vanwege schade aan de voeten. Dat gebeurt het vaakst tijdens het thuis klussen. Ben jij van plan om te gaan klussen en wil je je voeten sparen? Check dan of je schoenen met stalen neuzen nodig hebt!

1. Wanneer je werkt met scherpe gereedschappen

Het is echt verbijsterend hoeveel mensen worden binnengebracht op de eerste hulp omdat een scherp gereedschap, bijvoorbeeld een mes, door de schoen is gestoken. Dit geldt ook voor het werken in de tuin met een scherpe spade. Heb je dan geen stevige neuzen aan je werkschoenen, dan kun je er je tenen flink mee beschadigen!

2. Wanneer je gaat hakken / zagen

Als je gaat hakken of gaat zagen met een flinke kettingzaag, kun je eigenlijk niet zonder schoenen met stalen neuzen. Het is maar al te gemakkelijk om uit te schieten en daarbij je voeten te raken. Een scherpe bijl kan zonder moeite je tenen eraf hakken als je gewone laarzen of schoenen draagt. Als je werkt met een kettingzaag zijn niet alleen stalen neuzen, maar ook een stevige werkbroek erg belangrijk.

3. Wanneer je werkt met zware spullen

Ga je sjouwen met zware spullen? Dan zijn schoenen met stalen neuzen verstandig. Denk bijvoorbeeld aan het sjouwen met zware tegels of meubels. Als je dit uit je vingers laat glippen kunnen je voeten / tenen geplet worden. Als je stalen neuzen hebt, lopen je voeten geen schade op als er iets zwaars op je schoen terechtkomt.

4. Wanneer je een bouwplaats opgaat

Ook al ga je er gewoon even op bezoek, op een bouwplaats gelden veiligheidsregels. Je moet er verplicht een helm dragen, een felgekleurd vestje en schoenen met stalen neuzen. Heb je die niet, dan mag je de bouwplaats niet eens op. Op een bouwplaats zit een ongeluk in een klein hoekje!

5. Wanneer je werkt met grote dieren

Je hoeft niet perse schoenen met stalen neuzen te hebben als je werkt met koeien of paarden. Toch kan dit wel erg prettig zijn. Wanneer een paard bijvoorbeeld op je voet gaat staan, scheelt het een stuk als je stalen neuzen hebt. Niet verplicht, maar wel echt een aanrader als je werkt met grote zware dieren.

6. Wanneer er scherpe voorwerpen kunnen liggen

Ben je ergens waar scherpe voorwerpen op de grond kunnen liggen, zoals roestige spijkers of stukken glas? De meeste schoenen met stalen neuzen hebben ook een stalen tussenzool of een kevlar zool. Zo komen er geen scherpe voorwerpen door je schoenen heen en blijven je voeten heel.

Het hebben van werkschoenen met stalen neuzen is ontzettend handig als je veel aan het werk bent. Met name verbouwingen en buitenklussen vragen om dit schoeisel. Loop je nou eigenlijk het liefst op klompen, dan vind je werkschoenen misschien niet ideaal. Daarom zijn er tegenwoordig ook veiligheidsklompen. Zo heb je alle voordelen van de makkelijke instap en het extra comfort, maar zijn je voeten toch veilig bij elke klus!

 

Related Posts