Home Klustips 8 tips voor het schilderen van het trappengat

8 tips voor het schilderen van het trappengat

Door Judith
Trappegat schilderen, zo doe je dat!

Het trappengat schilderen is niet zo’n gemakkelijk klusje. Je bent er bezig op een lastige plek, je kunt meestal niet overal bij en het is een veelgebruikte ruimte. Bovendien is het er vaak stoffig en je werk moet echt perfect zijn omdat je het later altijd blijft zien. Toch kun je ook als amateur prima zelf je trappengat schilderen. Wil jij hiermee aan de slag? Denk aan deze handige tips!

1. Maak je trap kraak-vrij

Kraakt je trap al jaren? Nu je hem gaat schilderen is dit een goed moment om dat op te lossen! Schroef de traptreden opnieuw goed vast en zorg dat er geen uitstekende schroeven meer zijn. Het liefst drevel je de bovenkant van elke schroef en spijker en vul je de gaatjes op met vulmiddel.

2. Gebruik een goede trap of steiger

In het trapgat werk je altijd onhandig. Je kunt er niet echt gemakkelijk bij met een gewone ladder. Huur dus een goede werkladder. Of nog beter: een kleine kamersteiger. Zo kun je veel gemakkelijker en veiliger werken. Misschien zie je op tegen de kosten, maar bij steigervoorweinig.nl kun je alles vinden voor een vriendelijk prijsje.

3. Zorg voor goed gereedschap

Goed gereedschap is een must, zeker bij een lastige klus als het schilderen van je trappengat. Je kunt bijvoorbeeld niet zonder een goede schuurmachine. Bij voorkeur gebruik je een combinatie van een grote schuurmachine voor de oppervlakken en een klein en handzaam model voor de lastige plekken. Zeker als je ook de onderkant van de trap moet schuren, is het fijn om met een licht model te werken.

4. Wees erop voorbereid dat je niet meer naar boven/beneden kunt

Als je eenmaal bent begonnen met schuren, kun je de trap beter niet meer gebruiken. Is hij eenmaal schoon en schilder-klaar, dan kun je hem niet meer gebruiken zonder dat je hem weer opnieuw moet schoonmaken. Zorg dus dat je al je spullen beneden hebt of dat je een andere route naar boven hebt. Je kunt de trap niet gebruiken totdat de verf droog is, wat wel 24 uur kan duren!

5. Werk van boven naar beneden

In de meeste situaties is het het handigst om van boven naar beneden te werken. Begin dus aan het plafond en de wanden en doe pas als laatste de trap. Zo kun je rustig naar beneden werken en daarna wachten tot de trap goed gedroogd is.

6. Laat het licht doorwaaien

Als de lucht stilstaat droogt alles langzamer. Dat is zeker lastig als je de trap hebt geschilderd. Als de lucht echt stilstaat, kan het wel twee dagen duren voordat de verflaag droog is. Zet dus eerst boven een raam op een kier en zorg dat er een lichte luchtstroom door het trapgat waait. Uiteraard mag het niet te hard waaien, anders kan de verf ongelijkmatig of rimpelig drogen.

Lees ook: 5 soorten trapbekleding; welke kies jij?

Trap renoveren; 8 tips in een stappenplan

7. Kies goede verf

De goedkope verf van de Action is vaak prima, maar niet voor de trap. Hier loop je voortdurend op, waardoor de verf snel slijt. Ga dus voor een kwalitatief goede en sterke verf. Breng hiervan meerdere dunne laagjes aan op de trap. Dat duurt wat langer, maar het scheelt je heel veel tijd als je trap jaren langer mooi blijft. Lees ook deze 7 schildertips, zodat je zeker weet dat je goed omgaat met je verf.

8. Toch de trap gebruiken? Om en om schilderen!

Heb je gewoon echt de trap nodig en kun je niet zonder? Dan is er een trucje om hem toch te kunnen gebruiken. Je schildert dan de ene tree wel en de andere niet. Vervolgens kun je door telkens een natte trede over te slaan gebruikmaken van de trap. Doe dit zo weinig mogelijk, want de kans is groot dat er stof, haren en viezigheid in de natte verf komen.

Het trappengat schilderen is een flinke klus, maar het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Het is vooral een kwestie van je goed voorbereiden en van het kennen van handige trucjes. Met deze 8 praktische tips wordt het schilderen sowieso een stuk gemakkelijker. Dus ga aan de slag en leef je uit in het trappengat!

Lees ook: Hoe bevestig je een trapleuning; stappenplan
Lees ook: Je trap veilig maken: 6 tips

Related Posts