Home RuimteTuin Materialen op paden en terras

Materialen op paden en terras

Door Maxime

De paden en terrassen in je tuin kunnen van diverse materialen gemaakt worden. Vaak heeft dat ook consequenties voor de aanleg. Een grindplateau heeft nu eenmaal een andere ondergrond en opsluiting nodig dan een tegelterras. In dit artikel benoem ik een aantal materiaalgroepen waarbij ik inga op de voordelen en kenmerken.

Betonsteen

Betonsteen is uiteraard van beton gemaakt, maar dat is vaak onherkenbaar vermomd doordat er allerlei andere materialen als toplaag op zijn aangebracht. Die geven het product een totaal andere uitstraling. Voordelen zijn dat betonproducten maatvast zijn en daardoor makkelijk te leggen. Daarnaast is de onderkant vlak en het beton zelf hard en slijtvast. In veel gevallen geldt dat ook voor de toplaag. Ze zijn er in alle kleuren en iedere vorm. Van stenen tot tegels en hele platen.

Baksteen

Baksteen is altijd gemaakt van klei. Baksteen voor tuingebruik moet hard gebakken en daardoor weinig poreus zijn. Het is een tijdloos product dat mooier wordt naarmate het ouder wordt en meer is gebruikt. Het kan allerlei natuurlijke kleuren hebben. Vooral antieke stenen zijn weinig maatvast. Dat maakt het leggen lastiger.

Natuursteen

Natuursteen wordt uit de natuur gewonnen. Veldkeien worden los gevonden, het meeste natuursteen wordt uit rotsen gehakt. Afhankelijk van de ontstaansgeschiedenis van die rotsen is het materiaal massief (basalt, graniet) of gelaagd (flagstones, leisteen). Ieder gebergte ter wereld levert een uniek gesteente. Op natuursteen raak je nooit uitgekeken. Vooral harde soorten zijn geschikt voor tuingebruik.

Halfverharding

Halfverharding bestaat in verschillende soorten. Het geeft een harder oppervlak dan zand, maar is niet zo stevig als hard steenmateriaal. Een flink aantal soorten halfverharding bestaat uit afvalmateriaal dat vrijkomt bij het hakken van natuursteen (steenslag, split). Andere soorten worden los in de natuur gewonnen (grind, keileem, schelpen). De materialen zijn in twee groepen te verdelen: materiaal dat los wordt gestrooid en los blijft liggen en materiaal dat wordt verdicht (aan getrild) en dan een harde laag vormt. Halfverharding kan in allerlei soorten overal worden toegepast. Het bestaat in iedere gewenste kleur. Het is een goedkoop en snel aan te brengen alternatief voor andere materialen.

Mulches

Mulches zijn losse materialen die niet als terrasvloer, maar als bedekking van anders open grond dienen. Ze kunnen zowel uit organisch materiaal bestaan cacaodoppen, stukjes boomschors, ruige compost, blad- en gazonafval, hooi en stro als gesteentemateriaal. In de perken van barokke tuinen werd de bodem vaak bedekt met kleurrijke steenslag. Mulches houden vocht langer in de grond, zorgen voor een gelijkmatigere bodemtemperatuur en werken vaak bodem verrijkend.

Oude stenen

Met name baksteen, maar ook oude natuursteen, wordt alleen maar mooier naargelang het langer ligt. Dat is dan ook gelijk de reden dat er een levendige handel uit ontstaan is. Oude antieke stenen zijn dus volop te koop. Het mooie van het … plaveisel is dat ze prachtig te combineren zijn met nieuwe bestratingsmaterialen.

Wat ligt er in jouw tuin?

Related Posts