Home Wonen Roest verwijderen; zo doe je dat!

Roest verwijderen; zo doe je dat!

Door Marieke
Roest verwijderen doe je zo!

Roest is het aantasten van materialen door een reactie met zijn omgeving. Metaal wordt roestig doordat het reageert op een combinatie van water een zuurstof. Deze reactie kan worden voorkomen door het metaal te beschermen met een laklaag, maar als deze laklaag beschadigt dan wordt het metaal daaronder weer kwetsbaar voor roestvorming. Roest op je spullen is niet mooi en het is van belang om dit zo snel mogelijk te verwijderen om verdere roestvorming te voorkomen. In dit artikel geven wij je huis-tuin-en-keukentips om roest te verwijderen.

Cola

De bekendste manier is misschien wel cola. Het is in de supermarkt te koop en daarmee een makkelijk en goedkope roestverwijderaar. Cola bevat fosforzuur en daarom is het erg effectief bij het verwijderen van roest. Het werkt heel simpel. Giet de cola in een bak en leg daarin het voorwerp. Laat het een paar uur weken en de roest kun je daarna zo verwijderen met een borsteltje.

Lees ook: Cola; dit kun je er allemaal mee!

Azijn

Iedereen heeft wel azijn in huis en voor 50 cent koop je een fles van een liter. Azijn is veelzijdig in gebruik, zo ook voor roest. Azijn zorgt ervoor dat roest en het metaal ontbinden. Het werkt hetzelfde als bij cola. Leg het voorwerk in een bak met azijn en laat het 24 uur weken. Vervolgens kun je de roest er met een borsteltje afpoetsen. Grotere voorwerpen kun je natuurlijk niet in een bakje stoppen. Doordrenk dan een oude doek met azijn en leg deze doek op de roestplek. Laat deze doek een flink aantal uren zitten en poets vervolgens met deze doek het azijn weer weg.

Baking Soda

Baking soda is ook een effectief middel om roest te verwijderen. Eerst maak je een pasta van baking soda met water. Smeer dit papje op de roestplek en laat het een aantal uren intrekken. Met een borstel haal je vervolgens die goedje eraf en je voorwerp zal weer helemaal glimmen.

Aardappel en afwasmiddel

Ook deze middelen heb je zeker te weten in huis en anders gewoon bij de supermarkt te koop; aardappel en afwasmiddel. Je snijdt eerst de aardappel doormidden en smeer het doorgesneden kantje in met afwasmiddel. De aardappel leg je vervolgens op de roestplek. De aardappel bevat oxaalzuur en de chemische reactie van de afwasmiddel trekt zo de roest uit het voorwerp. Je kunt de aardappel voor nog een roestplek hergebruiken. Is een sleutel of een mesje roestig? Dan kun je die ook gewoon simpelweg in de aardappel steken.

Limoen en zout

Limoen en zout zijn ook echte huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die gewoon in de supermarkt te koop zijn en bovendien ook heel goedkoop. Strooi eerst zout op de verroeste plekken en besprenkel het vervolgens met limoensap. Laat dit goedje er een aantal uren intrekken en borstel het er daarna weer af. Je kunt ook de schil van de limoen gebruiken om de roest er af te halen. Heb je geen limoen in huis? Gebruik dan een citroen, ook dat werkt.

Speciale middelen

Natuurlijk zijn er ook speciale middelen tegen roest, maar ook middelen tegen de vlekken die hierdoor kunnen ontstaan. Een van de bekendste merken is HG. HG heeft 3 producten in het assortiment.

In de eerste plaats is er de HG roestvlekken verwijderaar. Deze haalt eenvoudig en snel roestvlekken uit tegels, metaal, hout, beton, marmer en nog meer. Dit middel bevat geen zuren en is daarom veilig voor een groot aantal materialen. In de tweede plaats is er de HG Roestoplosser. Dit middeltje verwijdert roest op metaal zonder dat je hoeft te schuren en te schrobben. Als laatste is er de HG vlekweg nr. 7. Een middel speciaal voor roestvlekken die in kleding terecht is gekomen.

Lees voor gebruik van deze middelen altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

Producten van HG zijn in veel supermarkten verkrijgbaar, maar ook in winkels met huishoudelijke artikelen en bouwmarkten. Of bestel het online bij bijvoorbeeld bol.com.

Roest verwijderen afvoerputje

Badkamertip

Voorkomen is natuurlijk nog steeds beter dan genezen. Een van de meeste vervelende plekken waar roest snel verschijnt is in de badkamer. Heb jij ook roestkringen in je kastje staan van bijvoorbeeld een bus scheerschuim? Met de volgende tips kun je deze roestkringen voorkomen. Voordat je de bus in gebruik neemt, kwast je de onderkant in met doorzichtige nagellak. Even goed laten drogen en klaar is kees. Nooit meer last van roestkringen in je badkamer. Heb je al een bus scheerschuim of een andere bus in gebruik? Zorg er dan voor dat de onderkant heel goed droog en schoon is voordat je deze insmeert met nagellak.

Lees ook: Roestvrij staal
Lees ook: Plantenbakken in je tuin; welke kies je?

Related Posts