Home Klustips Cola; dit kun je er allemaal mee!

Cola; dit kun je er allemaal mee!

Door Marieke
Cola kun je ook gebruiken om schoon te maken

Velen van ons vinden cola een lekker drankje. Maar wist je dat je veel meer kunt doen met cola? Het kan ook gebruikt worden om dingen zeer effectief mee schoon te maken. Dat komt door het voedingszuur dat in dit bruine drankje zit. In dit artikel geven wij 7 tips wat je al niet met cola kunt doen.

Tip 1: Roest verwijderen

Heb je iets wat verroest is? Laat het dan een nachtje in een glas met cola weken. De volgende ochtend kun je al het roest er heel makkelijk afborstelen. Kun je het verroeste item niet in een glas kwijt? Drenk dan een spons in deze drank en poets daarmee het item schoon.

Tip 2: Kalkaanslag in het toilet verwijderen

In je wc kan er kalkaanslag komen. Deze kalkaanslag zit bij de rand en dat is best een lastige plek om goed schoon te maken. Met cola is deze kalkaanslag binnen no-time verdwenen. Giet een glas cola in de pot leeg, laat het even een uur staan en borstel dan je toilet goed door. De kalkaanslag spoel je vervolgens met een druk op de knop het toilet door.

Natuurlijk is cola te gebruiken op al die anderen plekken waar je last hebt van kalkaanslag. Giet het eens  in je waterkoker en het lost zo je kalkaanslag op!

Tip 3: Voegen tussen de tegels schrobben

De tegeltjes in de keuken, de badkamer of het toilet zijn vaak nog wel schoon te maken. Maar de voegen is vaak een ander verhaal. Hierop blijft het vuil zitten wat je er vervolgens niet meer zo makkelijk af krijgt. Cola is de oplossing. Heb je tegels op de vloer, dan is het eenvoudig. Giet gewoon wat cola op de vieze voegen, laat het inwerken en dweil het daarna zo weer op.

De tegels aan de muur wordt wel een iets lastiger verhaal, deze zul je moeten boenen met een cola doorweekte doek. Met de doek neem je de tegels af,  je laat het een paar minuten intrekken, en met een droge doek veeg je de muur weer schoon.

Tip 4: Aangebrande pannen

Heb jij weer eens wat laten aanbranden in je pan? Dat wordt weer een hele tijd schrobben en boenen om je pan weer schoon te krijgen. En dat komt weer niet ten goede van de anti-aanbaklaag in je pan. Bespaar tijd en moeite en gebruik cola. Giet cola in de pan, laat het een paar uur staan en maak vervolgens de pan gewoon school. Je pan ziet er weer gloednieuw uit!

Lees ook: Schoonmaken met een hogedrukreiniger; dit kun je ermee!

Tip 5: Kauwgom in het haar of onder de schoen

Kauwgum is niet zo fijn als dat in je haar komt of onder je schoen. Met cola ben je er zo weer van af. Stop het plukje haar een paar minuten in de cola en daarna veeg je het er zo met een handdoek uit. Ditzelfde werkt ook met kauwgum onder je schoen, of in het vloerkleed of de vloerbedekking!

Tip 6: Gebruik het als slakkenlokker

Heb je last van veel slakken in je tuin die je complete (groente)planten opeten? Met cola kun je slakken lokken. Giet wat van dit bruine goedje in een bakje en de slakken komen daar direct op af. Ze zullen echter nooit meer dat bakje verlaten.

Lees ook: Slakken in de tuin; wat kun je ertegen doen!
Lees ook: Superbudget; schoonmaken met azijn

Tip 7: Vetvlekken, bloedvlekken en olievlekken

Heb je vetvlekken of bloedvlekken in je kleding gekregen? Doe wat cola op de vlek en gooi het in de wasmachine. Ook olievlekken zijn makkelijk te verwijderen met cola. Werk je in een garage, dan is cola echt een must-have. Giet het op de vlek op bijvoorbeeld de vloer, laat het inwerken en spoel het zo weer af met water.

Related Posts